Αν παρακολουθείτε τις τάσεις στις δίαιτες, εδώ και χρόνια οι υδατάθρακες ενοχοποιούνται για προσθήκη βάρους, μάλιστα υπάρχουν πλάνα διατροφής που ποντάρουν στις πηγές πρωτεΐνης (π.χ. κρέας) αποκλείοντας τους υδατάνθρακες. Η επιστήμη, όμως, διαψεύδει αυτές τις θεωρίες. Το μυστικό βρίσκεται στους σωστούς υδατάνθρακες, εκείνους που δεν θα μας φουσκώσουν με άχρηστες θερμίδες, αλλά με θρεπτικές ουσίες κρατώντας μας χορτάτους.
Οι ειδικοί μας λένε να αποφεύγουμε τους άχρηστους υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, τσιπς, γλυκά που ανεβάζουν απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να πεινάμε. Αντίθετα αξίζει να ποντάρουμε σε εκείνους αργής καύσης που μας δίνουν ενέργεια και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Μερικοί υδατάνθρακες αργής καύσης είναι οι παρακάτω:
-Λαχανικά π.χ. σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κέηλ, τομάτες, κρεμμύδια
-Φρούτα, όπως μήλα, μούρα, πεπόνι, δαμάσκηνα, αχλάδια
-Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, βραζιλιάνικα καρύδια
-Όσπρια π.χ. φακές
-Αρακάς
-Ψωμί ολικής άλεσης
-Κινόα