Τι περιλαμβάνει το πρωινό σας καθημερινά; Μια νέα μελέτη έδειξε τα οφέλη που έχουν τα γαλακτοκομικά και ειδικότερα το γιαούρτι με προβιοτικά συνδυαστικά με κάποιο φρούτο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική έκδοση JAMA Oncology και εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο του πνεύμονα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν τα πρεβιοτικά (κυρίως φυτικές ίνες π.χ. σε φρούτα και λαχανικά) και τα προβιοτικά που ωφελούν και προστατεύουν το μικροβίωμα του εντέρου, έχουν παρόμοια δράση και στους πνεύμονες. Αιτία είναι ότι ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι τα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με φλεγμονή στους πνεύμονες.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί ανέλυσαν τη διατροφή 1,4 εκατ. ανθρώπων από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία λαμβάνοντας υπόψη τους και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, όπως το κάπνισμα, την ηλικία κτλ. Τι βρήκαν;
Οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμα, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο γιαούρτι στη διατροφή τους είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από την ασθένεια αυτή, συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν το συγκεκριμένο γαλακτοκομικό.
Συνολικά το ρίσκο που διατρέχουν να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα όσοι τρώνε γιαούρτι και φυτικές ίνες είναι 33% μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνους που απέχουν.