«Αλλεργία» στον ήλιο: Τι κάνουμε;

Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν φωτοευαισθησία, δηλαδή αντιδράσεις κατά την έκθεση στον ήλιο, με εμφάνιση εξανθήματος, ερυθήματος κ.λπ. στο δέρμα. Υπάρχει λύση;

Elle 05 Απρ. 12
«Αλλεργία» στον ήλιο: Τι κάνουμε;

Για ορισμένες από εμάς η ηλιοθεραπεία, ακόμα και με αντιηλιακό, είναι κάτι απαγορευμένο, αφού το δέρμα εμφανίζει αμέσως οίδημα και εξανθήματα. Πρόκειται για κάποια μορφή αλλεργίας; Όπως επισημαίνει ο δρ. Ευάγγελος Αλεξάκης, «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αλλεργία στον ήλιο, αλλά αντίδραση που μπορεί να οφείλεται είτε στη λήψη κάποιων φαρμάκων είτε σε αυτοάνοσα νοσήματα». Ειδικότερα:
Τα φάρμακα: Όπως εξηγεί ο ειδικός, στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται σκευάσματα με φωτοευαίσθητες ουσίες, όπως η ισοτρετινοΐνη (χορηγείται στη βαριά, κυστική ακμή), η δοσυκυκλίνη, η μινοκυκλίνη (αντιβιωτικά της κατηγορίας τετρακυκλίνες), η ιβουπροφένη και η ναπροξένη (περιέχονται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), η φουροσεμίδη (σε διουρητικά σκευάσματα) κ.λπ. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η ισχυρή προστασία με αντιηλιακό 50+. Ακόμα, τα συστατικά κάποιων προϊόντων μακιγιάζ και αρωμάτων είναι φωτοτοξικά, γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο ενώ είμαστε βαμμένες.
Τα αυτοάνοσα: Τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά όταν υπάρχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα που «χτυπά» το δέρμα, όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος. Η ασθενής εμφανίζει πλάκες στο δέρμα το οποίο παρουσιάζει απολέπιση και ερύθημα στο κέντρο του προσώπου. «Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται απόλυτη προστασία με αντιηλιακά SPF 50+ και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο» επισημαίνει ο δερματολόγος. Ένα πιο σπάνιο νόσημα είναι το πολύμορφο εκ φωτός, στο οποίο η κλινική εικόνα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως παρουσιάζεται κνησμός, σπυράκια στο ντεκολτέ ή βλατίδες. Γι' αυτό το πρόβλημα ο γιατρός προτείνει λήψη αντιισταμινικών δύο εβδομάδες πριν εκτεθούμε στην υπεριώδη ακτινοβολία για αρκετή ώρα (π.χ. πριν τις διακοπές) και σταδιακή έκθεση στον ήλιο. Για παράδειγμα, την εποχή που οι μέρες ηλιοφάνειας είναι πιο έντονες η έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι αρχικά 5', μετά από μέρες 10' και σταδιακά η διάρκειά της να αυξάνεται, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιούμε πάντα αντιηλιακό. Μια άλλη εναλλακτική είναι το λεγόμενο light hardening, δηλαδή μια θεραπεία απευαισθητοποίησης με λάμπες που εκπέμπουν UVA και UVB ακτινοβολία. Αυτή διαρκεί περίπου 2-3 εβδομάδες και προετοιμάζει το δέρμα, ώστε να μην πάθει «σοκ» όταν εκτεθεί στον ήλιο.
Τέλος, όπως παρατηρεί ο κ. Αλεξάκης, όσοι έχουν λεύκη πρέπει να προσέχουν πολύ κατά την έκθεση στον ήλιο, γιατί το δέρμα τους δεν έχει μελανοκύτταρα που να τους προστατεύουν. Επίσης, οι άνθρωποι με ροδόχρου ακμή καλό είναι να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, γιατί η ζέστη επιδεινώνει το πρόβλημα. Κάτι που επίσης μπορεί να χειροτερέψει είναι το λεγόμενο ποικιλόδερμα του civatte, δερματίτιδα με κόκκινα στίγματα στο λαιμό και το ντεκολτέ. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η εφαρμογή IPL (παλμικό φως) και η ισχυρή ηλιοπροστασία.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT