Belviq: Το νέο χάπι κατά της παχυσαρκίας

 Ένα καινούριο σκεύασμα για τη μείωση του υπερβολικού βάρους έλαβε πριν λίγες μέρες την έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά.

Elle 02 Ιουλ. 12
Belviq: Το νέο χάπι κατά της παχυσαρκίας

Θέλετε να χάσετε πέντε κιλά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Έχετε γραφτεί στο γυμναστήριο και κάνετε αυστηρή δίαιτα, αλλά ανυπομονείτε να δείτε αποτελέσματα. Όταν το μάτι σας πέφτει σε ένα δημοσίευμα που ανακοινώνει την έλευση ενός νέου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας, αποφασίζετε να τολμήσετε το μεγάλο βήμα και να το αποκτήσετε. Πριν όμως μπείτε στο Internet να το αναζητήσετε, είναι καλό να μάθετε περισσότερα για αυτό το πρόσφατο μικρό θαύμα της επιστήμης.
 

Ποια είναι τα καλά νέα;
Το χάπι με την εμπορική ονομασία Belviq κυκλοφορεί από την Arena Pharmaceuticals Inc και περιέχει τη δραστική ουσία λορκασερίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τους υποδοχείς της σεροτονίνης, ορμόνης που επηρεάζει την όρεξη, εμποδίζοντας τα σήματα της πείνας να φτάσουν στον εγκέφαλο. Μοιραία, τα άτομα που το λαμβάνουν αισθάνονται χορτασμένα, ακόμα κι αν καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες τροφής απ' ό,τι συνήθως. Όπως ωστόσο διευκρινίζουν οι υπεύθυνοι της Arena, το χάπι προορίζεται για άτομα παχύσαρκα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >30) και υπέρβαρα (με ΔΜΣ >27), τα οποία υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη. Η διευθύντρια του Κέντρου Φαρμάκων του FDA Τζάνετ Γούντκοκ δήλωσε σχετικά: «Δώσαμε έγκριση για την κυκλοφορία  του συγκεκριμένου φαρμάκου τονίζοντας πως πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα και σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και έναν αντίστοιχο τρόπο ζωής». Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές έχασαν σε ένα χρόνο περίπου 3-3,7% του αρχικού τους βάρους. Περίπου 47% των ασθενών χωρίς διαβήτη έχασαν τουλάχιστον το 5% του συνολικού βάρους τους. Παρ' όλα αυτά, η σήμανση του FDA στη συσκευασία του προϊόντος αναφέρει ότι η καθημερινή λήψη του θα πρέπει να διακοπεί μετά την πάροδο δώδεκα εβδομάδων.

Η αρνητική πλευρά
Όπως όλες οι εύκολες λύσεις, έτσι και αυτή που προσφέρει το Belviq έχει τη σκοτεινή της όψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Arena Pharmaceuticals Inc, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε μη διαβητικούς είναι πονοκέφαλος, ζάλη, κόπωση, ναυτία, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα. Σε ασθενείς με διαβήτη οι παρενέργειες περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κεφαλαλγία, οσφυαλγία, βήχα και κόπωση. Υπήρξαν επίσης  ανησυχίες για το ότι ενδέχεται να προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ κάποιοι συγκρίνουν τη δράση του με εκείνη της φαινφλουραμίνης, που είχε επίσης λάβει έγκριση ως σκεύασμα για την απώλεια βάρους, αλλά αποσύρθηκε το 1997 επειδή θεωρήθηκε υπαίτια για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Η βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος Μαρία Ψωμά, δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην ιατρική και τη χειρουργική κατά της παχυσαρκίας, τονίζει σχετικά στο ELLE.gr: «Όπως όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, έτσι και το συγκεκριμένο φαίνεται ασφαλές… μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανάλογων προϊόντων που έχουν πάρει έγκριση απο το FDA και μετά αποσύρονται λόγω παρενεργειών… Από τη στιγμή που κάθε παρασκεύασμα τέτοιου είδους είναι χημικό, είναι λογικό να κρύβει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Προσωπικά, πιστεύω πως η μάχη ενάντια στην παχυσαρκία έχει να κάνει με την ψυχολογική μας κατάσταση, με τη διάθεσή μας να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής. Αν και δεν το συνιστώ, σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να καταφύγει σε μια τέτοια μέθοδο πρέπει να φροντίσει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης, και να δέχεται ψυχολογική υποστήριξη για ένα χρόνο τουλάχιστον. Όπως και να 'χει, η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από το γιατρό, ο οποίος θα πάρει πρώτα το ιστορικό του ασθενούς. Η λήψη του χαπιού θα πρέπει να γίνει μόνο για όσο διάστημα  αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης».

Όπως και να'χει, καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτό το νέο σκεύασμα και να τηρήσουμε τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα φάρμακα. Ας λάβουμε υπόψη μας τη γνώμη του γιατρού μας, ας ενημερωθούμε για τις τυχόν αντεδείξεις από τη συστηματική λήψη του και ας περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΟΦ.     

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT