Bone broth: H σούπα που τονώνει το ανοσοποιητικό

Ο ζωμός από οστά κρέατος είναι η νέα μόδα στην Αμερική. Οι health coaches την προτείνουν για καλό αμυντικό σύστημα, λαμπερό δέρμα, ακόμα και πόνους στις αρθρώσεις. Τι λέει η διατροφολόγος για τις ιδιότητές της;

Elle 06 Νοε. 16
Bone broth: H σούπα που τονώνει το ανοσοποιητικό

Κάποτε αποτελούσαν το μέρος του κρέατος που πετούσαμε. Σήμερα τα κόκκαλα σιγοβράζουν σε σούπα με άλλα λαχανικά (καρότα, σέλινο, μαϊδανό, πατάτα) και γίνονται ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο που τονώνει το ανοσοποιητικό τις κρύες μέρες του χειμώνα. Υπέρμαχοι του ζωμού από οστά κρέατος περιλαμβάνουν τον Αμερικανό γιατρό Mehmet Oz και τον φυσικοπαθητικό Dr Josh Axe. Οι έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα δείχνουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας, ενώ στο Instagram το πιάτο βρίσκεται πάντα στα posts όσων αγαπούν το wellness.

Τι γνώμη έχουν όμως οι διατροφολόγοι; Όπως εξηγεί η Νικόλ Τσιάνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc, μέλος της επιστημονικής ομάδας Λόγω Διατροφής: «Ο ζωμός οστών προκύπτει μετά από σιγανό βράσιμο. Μόλις τα κόκκαλα αρχίσουν να διαλύονται, απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο, θειϊκή χονδροϊτίνη, γλυκοσαμίνη και διάφορα άλλα πολύτιμα ιχνοστοιχεία που μας χαρίζουν υγεία και ομορφιά. Έχει τόσα πολλά οφέλη για τον οργανισμό, τα οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να υποψιαστεί».

Ειδικότερα, η κ. Τσιάνη κατηγοριοποιεί τα οφέλη στα εξής:
Λαμπερά μαλλιά & δέρμα: «Ο ζωμός από κόκκαλα θρέφει από μέσα όλα τα στρώματα της επιδερμίδας και τους συνδετικούς ιστούς με κολλαγόνο και ελαστίνη και βοηθάει να δείχνει το δέρμα σφριγηλό και ενυδατωμένο. Επιπλέον, βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και επανορθώνει μικρές ρυτίδες».

Πόνοι στις αρθρώσεις: «Η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, το κολλαγόνο και η ζελατίνη που βρίσκονται στο ζωμό από κόκκαλα είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συντηρούν τα οστά και μειώνουν τις φλεγμονές. Αυτό σημαίνει ότι ο ζωμός βοηθάει από πόνους στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα μέχρι ακμή, έκζεμα και άλλα δερματικά προβλήματα».

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: «Όλα τα προαναφερθέντα συστατικά του ζωμού ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Η κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο ζωμό από κόκκαλα, βοηθάει να αποβληθούν πιο εύκολα από τον οργανισμό οι βλέννες που δυσκολεύουν την αναπνοή και προκαλούν βήχα. Επίσης δρα αντιφλεγμονωδώς χάρη στα αμινοξέα γλυκίνη, προλίνη και αργινίνη που περιέχει, βελτιώνει τη ποιότητα του ύπνου με τη βοήθεια της γλυκίνης και προάγει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών».
Συμβουλή: Στο εξωτερικό όπου το πιάτο είναι δημοφιλές, η σούπα συχνά κυκλοφορεί συσκευασμένη. Στη χώρα μας καλό είναι να γνωρίζετε την ποιότητα του κρέατος εφόσον αποφασίσετε να το μαγειρέψετε και να είναι βιολογικής προέλευσης.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT