Πώς θα διαχειριστείς καλύτερα την υπερφαγία και το «συναισθηματικό φαγητό»;

Μάθε έξυπνους τρόπους για να διαχειριστείς το άγχος σου και να μην υποκύπτεις στο συναισθηματικό φαγητό.

Elle 05 Δεκ. 23
Πώς θα διαχειριστείς καλύτερα την υπερφαγία και το «συναισθηματικό φαγητό»;

Ζούμε σε μία εποχή που το άγχος και η απομόνωση κάνουν δύσκολη την διαβίωση στη γη. Τα χρόνια της πανδημίας προκάλεσαν έντονες επιδράσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, ενώ οι μισθοί, οι κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά και τα social media συνεχίσουν να επηρεάζουν βαθιά την καθημερινότητά μας.

Για παράδειγμα, έχεις πιάσει τον εαυτό σου να τρώει συχνά μέσα στην ημέρα, χωρίς όμως να πεινάς; Όλα τα παραπάνω – και πολλοί ακόμη παράγοντες- μπορεί να σε έχουν οδηγήσει στην υπερφαγία και το συναισθηματικό φαγητό, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Δεν είναι η στιγμή να “τιμωρήσεις” τον εαυτό σου, αλλά να μάθεις έξυπνους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τον συναισθηματικό σου κόσμο και την κατανάλωση τροφής σε “αδύναμες” στιγμές.

Πώς να σταματήσεις την υπερφαγία και το “συναισθηματικό” φαγητό

Αναγνώρισε τα ερεθίσματα

Η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί! Βγες από τον αυτόματο πιλότο και δώσε προσοχή σε ποιες στιγμές τρως και ποιος είναι ο λόγος. Κάθε φορά που αισθάνεσαι μία λιγούρα ή κατευθύνεσαι προς το ψυγείο, ρώτησε τον εαυτό σου “πεινάω;”, “τι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή;”.

Μία δυσάρεστη είδηση, ένα email που μόλις έστειλες στον συνάδελφο που δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις ή κάνοντας σκρολ στο Instagram, είναι μερικά trigger σημεία που μπορεί να σε οδηγήσουν στην υπερφαγία.

Κάνε ένα πλάνο διαχείρισης

Όταν καταλάβεις τις καταστάσεις που σε “πυροδοτούν”, δημιούργησε ένα πλάνο διαχείρισης. Δηλαδή:

Διάβασε τη συνέχεια στο Shape.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT