Υδατάνθρακες: Πότε πρέπει να τους τρώμε και σε τι ποσότητα;

Μάθε πώς μπορεις να τρως τους υδατάνθρακες για να σου κάνουν καλό.

Elle 06 Μαΐ. 23
Υδατάνθρακες: Πότε πρέπει να τους τρώμε και σε τι ποσότητα;

Το θέμα υδατάνθρακες έχει συζητηθεί πολύ στις μέρες μας. Δημοφιλή διατροφικά προγράμματα, όπως η Paleo, ισχυρίζονται πως ο αποκλεισμός τους είναι ο τρόπος για να κερδίσεις μυς, να χάσεις βάρος και να ξαναβρείς την ενεργητικότητά σου. Ωστόσο, οι δραστήριες γυναίκες και οι κορυφαίοι αθλητές αρχίζουν να στρέφονται σε δίαιτες με βάση τα λαχανικά, οι οποίες είναι από τη φύση τους πιο πλούσιες σε υδατάνθρακες, για να ενισχύσουν την απόδοσή τους. Οπότε, προκύπτει το ερώτημα:

Τι γίνεται με τους υδατάνθρακες; Παρά την τάση προς τις πρωτεΐνες, το σώμα σου πρέπει να έχει υδατάνθρακες για να λειτουργεί κανονικά, τονίζουν οι ειδικοί. Εκτός από το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες, οι υδατάνθρακες υπάρχουν επίσης στα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, ακόμα και στο γάλα. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες και σε πολλά άλλα υγιεινά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Οπότε, αν μειώσεις τους υδατάνθρακες, χάνεις επίσης πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Χωρίς υδατάνθρακες, τα επίπεδα της ενέργειας και η επίδοσή σου στην άσκηση θα είναι χαμηλά. Αυτό συμβαίνει επειδή η βασική τους δουλειά είναι να φορτώσουν το σώμα σου με γλυκόζη, ένα είδος σακχάρου που αποτελεί τη βασική μας πηγή ενέργειας.

Γλυκόζη και υδατάνθρακες

Η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από την πέψη των υδατανθράκων (οι υδατάνθρακες όταν πέπτονται, διασπώνται σε γλυκόζη), είναι μια πολύ σημαντική ουσία για τον οργανισμό σου. Κατά την πέψη η γλυκόζη μεταφέρεται στο ήπαρ και στους μυς για να δημιουργήσει αποθέματα γλυκογόνων, στα οποία στρέφεται ο οργανισμός σου όποτε χρειάζεται δύναμη και αντοχή. Η γλυκόζη όμως παίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς, γι’ αυτό και η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να έχει ως συνέπεια ζαλάδες και κόπωση. Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tafts διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή χωρίς υδατάνθρακες για μία εβδομάδα είχαν χειρότερη επίδοση σε ασκήσεις μνήμης συγκριτικά μ’ εκείνες που ακολούθησαν μια δίαιτα με λίγες θερμίδες. Και μόνο λοιπόν η γλυκόζη που σου παρέχουν οι υδατάνθρακες τους κάνει απαραίτητους στην καθημερινή σου διατροφή. Είναι όμως βασικό να διαλέγεις τους καλύτερους υδατάνθρακες και ανάλογα με τον τρόπο ζωής σου και τις ανάγκες σου να τους καταναλώνεις στη σωστή ποσότητα ώστε να έχεις όλα τα οφέλη.

Ποιοι είναι οι “καλοί” υδατάνθρακες και γιατί;

Διάβασε τη συνέχεια στο Shape.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT