Aν το παιδί σας ακολουθήσει τους περιορισμούς που ορίζει η Εκκλησία κατα τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, δεν διατρέχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο, η αυστηρή νηστεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (όλη την Σαρακοστή) δεν συνίσταται. Το βασικό μέλημα κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι να καλύπτετε τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί καταναλώνοντας τροφές όπως όσπρια, οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι. Τα όσπρια με τα δημητριακά, τα όσπρια με τους ξηρούς καρπούς, ή τους ξηρούς καρπούς με τα δημητριακά σε μαγειρικές συνταγές, στις σαλάτες ή τα σνακ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε αμινοξέα και πρωτεϊνη. Επιλέξτε για παράδειγμα ρύζι ή πληγούρι μαζί με φακές, ή προσθέστε ρύζι και ξηρούς καρπούς σε μία πράσινη σαλάτα.
Πως θα αντικαταστήσετε τη βασική πηγή ασβεστίου που είναι το γάλα στα παιδιά που νηστεύουν;
Επίσης η διατροφή των παιδιών που νηστεύουν θα πρέπει να περιλαμβάνει εναλλακτικές πηγές ασβεστίου όπως οι ανάλατοι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Πως θα μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση σιδήρου;
Για τα παιδιά που νηστεύουν, επιλέξτε φυτικές πηγές σιδήρου όπως το σπανάκι, τα όσπρια, αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά. Αν στα παραπάνω τρόφιμα προσθέστε πηγές βιταμίνης C όπως το λεμόνι, οι φράουλες, το πορτοκάλι ή το ακτινίδιο τότε θα μεγιστοποιήσετε την απορροφηση του σιδήρου.
Πότε λέμε όχι στη νηστεία;
Αν το παιδί σας έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, αν υπάρχει αναιμία, ή άλλα προβλήματα υγείας, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πραγματοποιήσει τη νηστεία.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νηστεία των παιδιών στο bestofyou.gr