Είναι καλό να νηστεύουν τα παιδιά;

Με τη συνεργασία της Κλινικής διαιτολόγου Αναστασίας Δουλγέρη, αναλύουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το αν πρέπει να νηστεύουν τα παιδιά.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 18 Μαρ. 21
Είναι καλό να νηστεύουν τα παιδιά;

Aν το παιδί σας ακολουθήσει τους περιορισμούς που ορίζει η Εκκλησία κατα τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, δεν διατρέχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο, η αυστηρή νηστεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (όλη την Σαρακοστή) δεν συνίσταται. Το βασικό μέλημα κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι να καλύπτετε τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί καταναλώνοντας τροφές όπως όσπρια, οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι. Τα όσπρια με τα δημητριακά, τα όσπρια με τους ξηρούς καρπούς, ή τους ξηρούς καρπούς με τα δημητριακά σε μαγειρικές συνταγές, στις σαλάτες ή τα σνακ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε αμινοξέα και πρωτεϊνη. Επιλέξτε για παράδειγμα ρύζι ή πληγούρι μαζί με φακές, ή προσθέστε ρύζι και ξηρούς καρπούς σε μία πράσινη σαλάτα.

Πως θα αντικαταστήσετε τη βασική πηγή ασβεστίου που είναι το γάλα στα παιδιά που νηστεύουν;

Επίσης η διατροφή των παιδιών που νηστεύουν θα πρέπει να περιλαμβάνει εναλλακτικές πηγές ασβεστίου όπως οι ανάλατοι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

τα παιδιά νηστεύουν

Πως θα μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση σιδήρου;

Για τα παιδιά που νηστεύουν, επιλέξτε φυτικές πηγές σιδήρου όπως το σπανάκι, τα όσπρια, αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά. Αν στα παραπάνω τρόφιμα προσθέστε πηγές βιταμίνης C όπως το λεμόνι, οι φράουλες, το πορτοκάλι ή το ακτινίδιο τότε θα μεγιστοποιήσετε την απορροφηση του σιδήρου.

Πότε λέμε όχι στη νηστεία;

Αν το παιδί σας έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, αν υπάρχει αναιμία, ή άλλα προβλήματα υγείας, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πραγματοποιήσει τη νηστεία.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νηστεία των παιδιών στο bestofyou.gr

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: