Διατροφή ανθεκτικού αμύλου: Πώς να εφαρμόσεις τη διατροφή που υπόσχεται επίπεδη κοιλιά κι αποφυγή λιγούρας

Τι υπόσχεται η διατροφή ανθεκτικού αμύλου, τι προσφέρει και ένα ενδεικτικό πλάνο από τον διατροφολόγο Μάνο Δημητρούλη για να τη δοκιμάσεις.

Elle 17 Μαρ. 23
Διατροφή ανθεκτικού αμύλου: Πώς να εφαρμόσεις τη διατροφή που υπόσχεται επίπεδη κοιλιά κι αποφυγή λιγούρας

Από τον Μάνο Δημητρούλη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, RD, OLY, πρωταθλητή κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Master Αθλητικής Διατροφής (dietstories.gr)

Η Carbs lover diet ή διατροφή ανθεκτικού αμύλου, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, θα σε βοηθήσει να χάσεις έως και 4 κιλά σε 1 μήνα τρώγοντας τους “σωστούς” υδατάνθρακες. Όπως αποκαλύπτει το όνομά της, η διατροφή αυτή απευθύνεται στους λάτρεις των υδατανθράκων. Όμως, όχι όποιων κι όποιων! Η διατροφή αυτή υπόσχεται να σε βοηθήσει να χάσεις έως και 4 κιλά σε 1 μήνα συνδυάζοντας καθημερινά υγιεινά τρόφιμα με τους “υδατάνθρακες αστέρια” ή carb stars, όπως ονομάζει τα τρόφιμα πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο.

Ποια είναι η βάση για την αποτελεσματικότητά της;

Οι φακές, τα φασόλια, το καστανό ρύζι και κάποιοι άλλοι υδατάνθρακες αντιστέκονται στο μεταβολισμό στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν την ίδια άνοδο στη γλυκόζη του αίματος με τους απλούς υδατάνθρακες. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες αυτοί αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Η “υπόσχεση”

• Συρρίκνωση των λιποκυττάρων, ειδικά στην κοιλιακή χώρα. • Ενίσχυση της καύσης λίπους. • Συντήρηση της μυϊκής μάζας. • Αποφυγή λιγούρας. • Ενίσχυση αισθήματος κορεσμού. • Έλεγχος γλυκόζης αίματος. • Μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Βασικοί κανόνες

Αυτοί είναι οι πέντε κανόνες της διατροφής ανθεκτικού αμύλου, αν θέλεις να την κάνεις σωστά και να δεις αποτέλεσμα. 1. Κατανάλωσε τουλάχιστον ένα ανθεκτικό υδατάνθρακα (carb star) σε ένα γεύμα. 2. Το 25% τουλάχιστον του κάθε γεύματος θα πρέπει να προέρχεται από ανθεκτικούς υδατάνθρακες και το υπόλοιπο από άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά. 3. Προσοχή στο μέγεθος των μερίδων. 4. Απόφυγε την… καταπίεση χρησιμοποιώντας για τα γεύματά σου συχνά τρόφιμα που σου αρέσουν. 5. Γέμισε τα ντουλάπια και το ψυγείο με ανθεκτικούς υδατάνθρακες για να έχεις εύκολη πρόσβαση και ποικιλία.

4 εβδομάδες

Στο πλαίσιο αυτής της δίαιτας, την 1η εβδομάδα επιτρέπεται να καταναλώσεις 1.200 θερμίδες ημερησίως, με αποτέλεσμα την απώλεια έως και 3 κιλών. Μετά την 1η εβδομάδα μπορείς να καταναλώνεις 1.600 θερμίδες, χωρισμένες σε τρία γεύματα και δύο ενδιάμεσα σνακ, με ένα “υδατάνθρακα αστέρι” σε κάθε γεύμα.

Εδώ θα βρεις ορισμένα παραδείγματα γευμάτων με βάση αυτό το διαιτολογικό σχήμα.

Διάβασε τη συνέχεια στο Shape.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT