Με προέλευση από την Ανατολή, το φαγόπυρο ή αλλιώς μαυροσίταρο είναι ένας νόστιμος και ιδιαίτερα θρεπτικός σπόρος. Οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν λέγεται πως ήταν μοναχοί στο Θιβέτ, οι οποίοι έφτιαξαν ζυμαρικά αφού το επεξεργάστηκαν και το έκαναν αλεύρι.
Πλέον εντάσσεται στη λίστα με τα superfoods και όχι άδικα, αφού η κατανάλωσή του συνδέεται με πολλά οφέλη τόσο για τη συνολική υγεία όσο και για τη σιλουέτα μας. Γιατί, λοιπόν, αξίζει να το συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιό μας;
Δεν περιέχει γλουτένη: Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένοχο για ενοχλητικά φουσκώματα, ενώ θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο του ρυζιού και των συμβατικών αλεύρων, τα οποία απαγορεύονται ρητά σε ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).
Είναι θρεπτικό: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και χαλκό. Το φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, νιασίνη, φολικό οξύ, θειαμίνη και χολίνη.
Πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες: Προκαλεί άμεσα αίσθημα κορεσμού, μειώνει τη λαχτάρα για ανθυγιεινά τσιμπολογήματα ανάμεσα στα γεύματα και κατ’ επέκταση αποτελεί σύμμαχο για άψογη σιλουέτα. Παράλληλα διατηρεί το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικές τιμές, ενώ θεωρείται τροφή-ασπίδα κατά του διαβήτη.
Άριστη πηγή τανινών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε και στο τσάι, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι μάχονται τα βακτήρια που ευθύνονται για λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ταυτόχρονα βελτιώνουν σημαντικά τη χλωρίδα του εντέρου.
Φίλος της καρδιάς: Έχει παρατηρηθεί ότι το φαγόπυρο ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, αφού ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ενώ μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και αντίθετα ανεβάζει τις τιμές της καλής (HDL). Οι συγκεκριμένες ιδιότητες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή.
Έξτρα tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους φαγόπυρου αντί για πλιγούρι και ρύζι συνοδεύοντας έτσι πιάτα με κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Επίσης, να το βράσετε και να το προσθέσετε σε σαλάτες ή στο πρωινό σας (αντί για δημητριακά). Στην αγορά κυκλοφορεί επίσης σε μορφή αλευριού, ενώ… πρωταγωνιστεί και σε πολλά ζυμαρικά.