Φρούτο ή χυμός; Τι ωφελεί και τι βλάπτει;

Το πρώτο προστατεύει από το διαβήτη, ενώ ο δεύτερος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του! Ποιοι καρποί είναι πιο υγιεινοί και τι λένε οι ειδικοί για τα αποτελέσματα της νέας έρευνας; 

Elle 03 Σεπ. 13
Φρούτο ή χυμός; Τι ωφελεί και τι βλάπτει;

Αν αναρωτιέστε σε ποια μορφή είναι προτιμότερο να καταναλώσετε το φρούτο σας, η απάντηση είναι: ωμό, καθαρισμένο και όχι στυμμένο. Ο λόγος; Τα συμπεράσματα μιας καινούριας μελέτης που διενήργησαν Βρετανοί, Αμερικανοί και Ασιάτες επιστήμονες και στο πλαίσιο της οποίας ανέλυσαν δεδομένα από τρεις παλιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε πάνω από 187.000 άτομα. Οι ειδικοί με ερωτηματολόγια που επικεντρώνονταν στον τρόπο ζωής και τη διατροφή παρακολουθούσαν κατά διαστήματα την εξέλιξη της υγείας των συμμετεχόντων.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι με το πέρασμα του χρόνου, το 6,5% από τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα εμφάνισαν διαβήτη. Επίσης οι εθελοντές που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες συγκεκριμένων φρούτων κάθε εβδομάδα -blueberries, σταφύλια και μήλα- είχαν μειωμένο ποσοστό κίνδυνου για εμφάνιση διαβήτη κατά 23% σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν καθόλου ή 1 φρούτο το μήνα.

Από την άλλη, όσοι έπιναν χυμό φρούτων καθημερινά παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά 21%. «Όσο μεγαλύτερη ποσότητα από τα συγκεκριμένα φρούτα κατανάλωναν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αντιθέτως, η πρόσληψη αντίστοιχης ποσότητας φρούτων σε μορφή χυμού αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη» έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση British Medical Journal.

Η εξήγηση; Τα υγρά περνούν από το στομάχι στο έντερο πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα στερεά, ακόμα και αν η διατροφική αξία είναι παρόμοια. Το φρούτο, λοιπόν, όταν τρώγεται ωμό, διαθέτει πολλές φυτικές ίνες, επομένως απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πέψη. Με το χυμό συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT