Η ιδέα ενός κοινωνικού ιατρείου ωρίμαζε στο μυαλό του καρδιολόγου Γιώργου Βήχα, ενώ το κίνημα των Αγανακτισμένων με τα μέτρα λιτότητας ήταν ακόμη στο απόγειό του στην πλατεία Συντάγματος το 2011. Εκεί, ο ίδιος ήταν εθελοντής γιατρός στο αυτοσχέδιο ιατρείο.
«Στη δημόσια δομή στην οποία ανήκω μέχρι σήμερα, έβλεπα τις επιπτώσεις της κρίσης σε μια αυξανόμενη μερίδα ανέργων που έχαναν την ασφαλιστική τους κάλυψη και δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όταν όλα έληξαν στο Σύνταγμα, μου γεννήθηκε η ιδέα του μητροπολιτικού ιατρείου» αναφέρει ο Γιώργος Βήχας.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή: ο ίδιος προσέγγισε τον δήμο Ελληνικού, ο χώρος παραχωρήθηκε και από τον Δεκέμβριο του 2011 το μητροπολιτικό ιατρείο (ΜΚΙΕ) ξεκίνησε να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους και μη, εμπνέοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. «Θεωρώ ότι το μητροπολιτικό ιατρείο έπαιξε ρόλο στην αλλαγή πολιτικών γιατί δημοσιοποιήσαμε το θέμα και στο εξωτερικό» τονίζει ο Γιώργος Βήχας.
Ο ίδιος έκανε δυο φορές παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι φωτογραφίες με όγκους παραμελημένων ασθενών που έδειξε στους ευρωβουλευτές σόκαραν. Η εκτενής δημοσιότητα σε ξένα μέσα ήταν μια μορφή πίεσης που συνέβαλε στην ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία με ψήφιση νόμου το 2016. Σήμερα το ιατρείο καλύπτει κυρίως έκτακτες ανάγκες, στο φαρμακευτικό σκέλος.
«Οι περισσότεροι που έρχονται σε εμάς για να πάρουν δωρεάν φάρμακα είναι ασφαλισμένοι. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί και η συμμετοχή των ασθενών έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα πληρώσουν».
Το ΜΚΙΕ δέχεται βοήθεια μόνο σε είδος, ενώ έχει στήριξη και από ομάδες του εξωτερικού που στέλνουν φάρμακα, με τα οποία το ιατρείο προμηθεύει και δημόσια νοσοκομεία. Info: τηλ.: 210 9631950, mkiellinikou.org