Οι βεντούζες επανέρχονται

Μετά τη φωτογραφία που έδειχνε τη γεμάτη μώλωπες πλάτη του Ολυμπιονίκη Μάικλ Φελπς, η... μόδα επιστρέφει. Εφαρμόζεται σε κουρασμένους μυς, αλλά και στην κυτταρίτιδα και το κρύωμα. Κάνει όντως θαύματα; Τι τονίζουν οι ειδικοί να προσέχουμε;

Elle 26 Αυγ. 16
Οι βεντούζες επανέρχονται

Γκουίνεθ Πάλτροου, Ζιζέλ, Τζένιφερ Άνιστον είναι μερικές από τις καλλονές που λάνσαραν την τάση πολύ πριν κάποιος φωτογράφος απαθανατίσει την σημαδεμένη πλάτη του διάσημου Αμερικανού κολυμβητή και στην συνέχεια ο ίδιος εξηγήσει περί τίνος πρόκειται. Ο ένας μετά τον άλλο, οι ειδικοί, ειδικά από τον χώρο του αθλητισμού, άρχισαν να μιλούν για τα οφέλη που έχει η μέθοδος με τις βεντούζες ή cupping στο κουρασμένο μυικό σύστημα και στον χρόνο αποθεραπείας που απολαμβάνουν χάρη σε αυτήν.

Η θεραπεία με βεντούζες χρησιμοποιείται σε χώρους ολιστικής ιατρικής, φυσικοθεραπείας και αισθητικής ιατρικής για την βελτίωση του κυκλοφορικού, την ευεξία και την κυτταρίτιδα. Όπως επισημαίνει ο Μιλτιάδης Σοφός που εφαρμόζει τη μέθοδο με ιατρικές βεντούζες αέρος (το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι πιο ελεγχόμενες και δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης εγκαύματος όπως με εκείνες με τη φωτιά), οι κυριότερες ενδείξεις είναι μυοσκελετικές πόνος, οίδημα αλλά και κυτταρίτιδα. «Μέσω της αρνητικής πίεσης που δημιουργούν προκαλείται υπεραιμία τοπικά και αυτό οδηγεί σε αποβολή τοξινών, ευνοεί την υγεία, ενώ μειώνει και τους μυοσκελετικούς πόνους. Η μέθοδος εφαρμόζεται και τοποθετώντας τις βεντούζες σε βελονιστικά σημεία».

Σύμφωνα με τον εναλλακτικό θεραπευτή ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει μέχρι να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος. Για παράδειγμα, στην κυτταρίτιδα μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο δέκα συνεδρίες, ενώ σε ένα ήπιο μυοσκελετικό ζήτημα ίσως απαιτηθούν έως πέντε.

Όσο για την αποτελεσματικότητα της τεχνικής; Επιστημονικές μελέτες (π.χ. Journal of Chinese Traditional Medical Science, 2014) δείχνουν ότι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε βεντούζες παρουσίασαν βραχυπρόθεσμα οφέλη στο θέμα του μυοσκελετικού πόνου σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν τίποτε ή έλαβαν παυσίπονα ή δοκίμασαν κάποια θεραπεία που χρησιμοποιεί τη θερμότητα. Ακόμα υπάρχουν ενδείξεις για οφέλη που παρουσιάζουν ασθενείς με έρπη ζωστήρα (PLoS One, 2012).

Προσοχή! Οι βεντούζες δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν:
-ευρυαγγείες (και αγγειακά προβλήματα γενικότερα)
-δερματολογικά προβλήματα
-κάποια σοβαρή νόσος, όπως ο καρκίνος
Τέλος, σε περίπτωση που αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη μέθοδο, επιλέξετε πολύ καλά ένα οργανωμένο κέντρο με επαγγελματίες.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT