3 λόγοι που οι ορμόνες επηρεάζουν το δέρμα σου και δεν είχες ιδέα

Οι bad skin days είναι γεγονός και τώρα ξέρουμε το γιατί...

Elle 29 Μαΐ. 22
3 λόγοι που οι ορμόνες επηρεάζουν το δέρμα σου και δεν είχες ιδέα

Οι ορμόνες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της υγείας της επιδερμίδας. Απλώς ρώτα οποιονδήποτε έφηβο με εξάρσεις από σπυράκια ή ένα άτομο που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση και ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπο με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα και θα σου πουν ότι η υγεία των ορμονών και η υγεία του δέρματος είναι βαθιά συνυφασμένες.

Ωστόσο, οι ορμόνες είναι μια δύσκολη υπόθεση. Για αρχή, υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι ορμονών που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σου, από ορμόνες ύπνου και στρες (μελατονίνη και κορτιζόλη, αντίστοιχα) έως ορμόνες φύλου (οιστρογόνα, τεστοστερόνη κ.λπ.). Επομένως είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ορμονική σου ισορροπία, που είναι δύσκολο να εντοπίσεις ποια μπορεί να είναι η βασική αιτία του εκάστοτε δερματικού θέματος.

Λοιπόν, η ειδικός περιποίησης δέρματος και φυσιοπαθητικός γιατρός Trevor Cates, N.D. αποκάλυψε 3 από αυτές, που είναι και οι πιο συνήθεις.

δέρμα

Εποχικότητα

Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς, αλλά οι εποχές επηρεάζουν την ορμονική σου ισορροπία. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να εξετάζουμε την έρευνα για το τι γνωρίζουμε για τις ορμόνες και πώς αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έτους. Στην πραγματικότητα αλλάζουν με τις εποχές, επειδή το σώμα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές, στον ήλιο, τη θερμοκρασία, το φαγητό και τις συνήθειες», λέει.

Για παράδειγμα, οι εποχιακές αλλαγές στην έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό σου, ο οποίος επηρεάζει τις ορμόνες που απελευθερώνονται στον ύπνο. Γιατί αυτό έχει σημασία για την επιδερμίδα σου; Γιατί το δέρμα μπορεί να μπει σε λειτουργία αποκατάστασης όταν ξεκουράζεσαι, κυρίως χάρη στη μελατονίνη.

Αυτοαντίληψη

Το πώς αισθάνεσαι με το δέρμα σου είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την υγεία του δέρματός σου. Εάν δεν νιώθεις σιγουριά για την εμφάνιση της επιδερμίδας σου, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να την πειράξεις, να την περιποιηθείς υπερβολικά και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια ο τρόπος που αισθάνεσαι για το δέρμα σου μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά του συμπεριφέρεσαι.

Ένα μέρος αυτού έχει να κάνει και πάλι με τις ορμόνες σύμφωνα με την Cates, «Όταν οι ορμόνες μας είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που νιώθουμε. Για παράδειγμα, εάν η σεροτονίνη ή η προγεστερόνη μας είναι χαμηλή, μπορεί να κάνει τη διάθεσή μας να πέσει. Και όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, δεν αγαπάμε αυτό που βλέπουμε. Και νομίζω ότι αυτό σίγουρα παίζει ρόλο σε θέματα εικόνας σώματος και δέρματος», λέει.

δέρμα

Έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες

Εδώ μιλάμε για χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και είναι παντού. Τόσο που μπορεί να μοιάζει περιττό και συντριπτικό να τις αποφύγεις. Αλλά όπως λέει η Cates, «Το σώμα μας είναι εκπληκτικά καλά εξοπλισμένο για να χειριστεί πολλές από αυτές τις τοξίνες. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα είμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερες από ποτέ». Σημειώνει βέβαια ότι, ναι μερικές από αυτές είναι αναπόφευκτες, όπως η ρύπανση του αέρα και του εδάφους για παράδειγμα.

Αλλά υπάρχουν μικρές επιλογές που μπορείς να κάνεις καθημερινά για να περιορίσεις αυτό το ενδεχόμενο, όπως η επιλογή καθαρότερων φόρμουλων για την προσωπική σου φροντίδα. «Όταν εξισορροπείτε τις ορμόνες σας, εστιάστε στην καθημερινότητα, μην ανησυχείτε πολύ για μια περιστασιακή έκθεση σε έναν ενδοκρινικό διαταράκτη που δεν μπορείτε να ελέγξετε», λέει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT