5 τρόποι για να διαφυλάξεις τη γονιμότητά σου, σύμφωνα με το γυναικολόγο

Το θέμα γονιμότητα και ηλικία ανυσηχεί πολλές γυναίκες στις μέρες μας, Οι παρακάτω συμβουλές που μοιράστηκε μαζί μας ο Δρ. Ζερβομανωλάκης Μαιευτήρας και Γυναικολόγος, ισχύουν για τις γυναίκες κάθε ηλικίας και μπορούν πρακτικά να βοηθήσουν στην προστασία της γονιμότητας.

Elle 08 Απρ. 21
5 τρόποι για να διαφυλάξεις τη γονιμότητά σου, σύμφωνα με το γυναικολόγο

Μπορεί οι ειδικοί και ο γυναικολόγος να επιμένουν ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι βιολογικά στην καλύτερη ηλικία για να κάνει παιδί μέχρι τα 35, πόσες όμως είναι έτοιμες να γίνουν μαμάδες; Σπουδές, καριέρα, οικονομική αβεβαιότητα αλλά και οι δυσκολίες στις σχέσεις είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να σπαταλήσεις τα χρόνια της πρώτης σου νιότης, αναβάλλοντας τη μητρότητα.

Εν αντιθέσει όμως με τους άνδρες, με το πέρασμα του χρόνου η γυναικεία γονιμότητα φθίνει σταδιακά μετά τα 35 κι ακόμα περισσότερο μετά τα 40. Αυτό σημαίνει ότι πλησιάζοντας τα 40 αυξάνονται οι πιθανότητες να δυσκολευτείς να αποκτήσεις παιδί. Παρόλα αυτά στα 40 μπορεί να είσαι πιο συνειδητοποιημένη και ώριμη και ως εκ τούτου να γίνεις καλύτερη μαμά.

Ο Δρ. Ζερβομανωλάκης Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μητέρα είναι ο ειδικός που σου δίνει 5 συμβουλές για να διαφυλάξεις την γονιμότητά σου όποια κι αν είναι η ηλικία σου ενώ για τις εναλλακτικές που θα πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι άνω των 35, πλησιάζεις τα σαράντα ή θέλει να γίνεις μαμά αλλά δεν υπάρχει υποψήφιος σύντροφος θα πρέπει να διαβάσεις εδώ.

γυναικολόγο

Μην αμελείς τον γυναικολογικό έλεγχο

Γυναικολογικές φλεγμονές και άλλα προβλήματα γυναικολογικής φύσεως, όπως τα ινομυώματα, οι κύστες ωοθηκών ή η ενδομητρίωση αποτελούν παράγοντες που μπορούν να απειλήσουν την αναπαραγωγική σου ικανότητα.  Η έγκαιρη όμως διάγνωση και η σωστή τους αντιμετώπιση μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Στόχευσε στο ιδανικό βάρος

Το 6% περίπου των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται στην παχυσαρκία. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να χάσεις κιλά, αν έχεις επιπλέον βάρος.  Κι ένα βάρος όμως που είναι κάτω από το φυσιολογικό μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, καθώς επιδρά αρνητικά στον κύκλο σου και ως εκ τούτου στη γονιμότητά σου. Γι’ αυτό μην το παρακάνεις με τις δίαιτες.

Μακριά απ’ το τσιγάρο

Το κάπνισμα, μεταξύ των άλλων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία σου, επηρεάζει και τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών, οπότε μπορεί να μειώσει την πιθανότητα  να συλλάβεις. Επίσης, είναι παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Διάβασε περισσότερους τρόπους να διατηρήσεις τη γονιμότητά σου από τον γυναικολόγο στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT