Από αυτό το σημείο πρέπει να χάσεις περιττό λίπος

Αυξάνει την προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και ευνοεί τη δυσλειτουργία κάποιων οργάνων όπως το ήπαρ που κάνει αποτοξίνωση.

Elle 29 Ιουν. 20
Από αυτό το σημείο πρέπει να χάσεις περιττό λίπος

Υπάρχουν σημεία στο σώμα μας όπου το λίπος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να θεωρηθεί και προσόν, ακόμα και αν είναι παραπανίσιο: το στήθος και οι γλουτοί. Η εποχή μας, αγαπά τις καμπύλες. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με το λίπος της κοιλιάς.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής – διευθυντής του Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital, «συνδυαστικά με την παχυσαρκία, το κοιλιακό λίπος μας κάνει πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2». Επομένως, αν έχεις λεπτά πόδια αλλά κοιλιά-σωσίβιο με περιττό λίπος, ίσως διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με πολλές επιδημιολογικές μελέτες.

Ο ειδικός εξηγεί: «Για κάτι τέτοιο υπάρχει και ιδιαίτερη γονιδιακή συσχέτιση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη βρήκε ότι ένα ορισμένο γονίδιο προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους περίσσεια σπλαχνικού λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, το οποίο εκδηλώνεται ως μια αφρώδη κοιλιά. Το εν λόγω γονίδιο ονομάζεται KLF14, το οποίο αποδείχθηκε ότι τροποποιεί τον τρόπο αποθήκευσης του λίπους στο ανθρώπινο σώμα – πράγμα που σημαίνει ότι το λίπος κατανέμεται γύρω από την κοιλιά και όχι στους γοφούς, ειδικά στους άνδρες. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το λίπος που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και γύρω από τα εσωτερικά όργανα είναι πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο λίπος στον οργανισμό. Μία από τις προηγούμενες εξηγήσεις ήταν ότι αυτός ο τύπος λίπους συνδέεται με την υπερβολική αντίδραση των μηχανισμών απόκρισης στο στρες του σώματος, οι οποίοι οδηγούν σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη θεωρία είναι ότι το λίπος που βρίσκεται κοντά στα όργανα απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στο μέρος του σώματος που μεταφέρει αίμα κατευθείαν στο ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα λιποκύτταρα διοχετεύουν λιπαρά οξέα στο ήπαρ, το πάγκρεας, την καρδιά και σε άλλα όργανα, που δεν έχουν σχεδιαστεί για αποθήκευση λίπους. Αυτό οδηγεί σε δυσλειτουργία των οργάνων, προκαλώντας ακατάλληλο έλεγχο της ινσουλίνης, δυσμεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου».

Φωτογράφος: Γιώργος Κατσανάκης

Μέτρησε την περιφέρεια της μέσης σου!
Ένας άνδρας με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερης από 102 εκατοστά και μια γυναίκα με πάνω από 88 εκατοστά κινδυνεύουν περισσότερο από εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.
Ακόμα, ο Δρ Μελιδώνης προτείνει άσκηση, σωστή διατροφή με αποφυγή λιπαρών και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Υυπό την καθοδήγηση γιατρού μπορείς να παίρνεις για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας συμπληρώματα με εκχύλισμα του φυτού Prunus mume (έχει ηπατοπροστατευτική δράση), σε συνδυασμό με χολίνη (ρυθμίζει τη λιπώδη νόσο).

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT