Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αναπνέεις από το στόμα

Πώς η αναπνοή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ομιλίας, τον ύπνο σου, το πρόσωπό σου, ακόμα και την υγεία σου.

Elle 21 Νοε. 19
Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αναπνέεις από το στόμα

Φωτογράφος: Emmanuelle Hauguel

Το συνάχι και η απόφραξη της μύτης είναι συνήθως η αιτία που μπορεί ένας άνθρωπος να αναπνέει από το στόμα. Ωστόσο, η ρινική αναπνοή προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Όπως αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας «η ρινική αναπνοή είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να αναπνεύσει κανείς γιατί έτσι θερμαίνεται, ενυδατώνεται και φιλτράρεται ο αέρας που εισπνέουμε. Μάλιστα, θεωρείται ως η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα πριν αυτός εισέλθει στους πνεύμονες, καθώς παγιδεύονται μεγάλα σωματίδια με τη βοήθεια των τριχών στην είσοδο της μύτης, αλλά και μικρότερα μέσω του ρινικού βλεννογόνου και της παραγόμενης βλέννης».

Ακόμα, το μεγαλύτερο μέρος του μονοξείδιου του αζώτου παράγεται στο βλεννογόνο της μύτης. Αυτό παίζει ζωτικό ρόλο σε λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της ροής του αίματος στα αγγεία, η αγγειοδιαστολή ενώ συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι οι ενήλικες που αναπνέουν από το στόμα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν διαταραχές στον ύπνο, ροχαλητό, κόπωση, μειωμένη παραγωγικότητα και κακή ποιότητα ζωής σε σχέση με εκείνους που αναπνέουν από τη μύτη.

Η σωστή θέση ανάπαυσης της γλώσσας (στον ουρανίσκο) η οποία επιτυγχάνεται μόνο με τη ρινική αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού, η οποία δεν γίνεται σωστά όταν αναπνέουμε από το στόμα. Αντίθετα, όταν η γλώσσα βρίσκεται χαμηλά μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη μορφολογία του στόματος και του προσώπου. Ειδικότερα, επηρεάζουν το μάσημα, την κατάποση, την ομιλία, τη στοματική υγιεινή, την ορθοδοντική θεραπεία και τη σκελετική ανάπτυξη του προσώπου.

Σε περίπτωση που η αιτία που αναπνέουμε από το στόμα οφείλεται σε στραβό ρινικό διάφραγμα συστήνεται η επίσκεψη στον ΩΡΛ ενώ αν υπάρχει θέμα με αλλεργίες, ο ειδικός είναι ο αλλεργιολόγος σας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT