Η ζωή με τον κορονοϊό: Τι σημαίνει πανδημία (και πώς θα προστατευτείς)

Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που πρέπει να πάρεις για να παραμείνεις υγιής.

Elle 12 Μαρ. 20
Η ζωή με τον κορονοϊό: Τι σημαίνει πανδημία (και πώς θα προστατευτείς)

«Μας απασχολούν τα ανησυχητικά επίπεδα της διάδοσης και της σοβαρότητας των περιστατικών και τα ανησυχητικά επίπεδα έλλειψης δράσης. Γι’ αυτό αξιολογήσαμε ότι ο COVID-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία». Σε αυτά τα λόγια συνοψίζεται το σκεπτικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προχώρησε εχθές στον χαρακτηρισμό πανδημία που αναφέρεται στην εξάπλωση του ιού ανά τις ηπείρους, ξεφεύγοντας, έτσι, από εκείνον της επιδημίας (εξάπλωση του ιού σε μεγάλες ομάδες) που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος. Πλέον τα κρούσματα ξεπερνούν τα 127.000 παγκοσμίως, το 90% των περιστατικών είναι σε 4 χώρες, οι νεκροί αριθμούν πάνω από 4.700 διεθνώς σε περισσότερες από 114 χώρες. Τι σημαίνει όμως αυτός ο όρος και πώς αλλάζει η καθημερινότητά σου;

Πρόκειται για την πρώτη πανδημία που προκαλείται από έναν κορονοϊό. Η προηγούμενη φορά που ο ΠΟΥ είχε κάνει λόγο για πανδημία ήταν το 2009 με τον ιό Η1Ν1. «Δεν έχουμε δει ποτέ πριν μια πανδημία που μπορούμε να ελέγξουμε» ήταν το ενθαρρυντικό σχόλιο που δείχνει ότι αν ακολουθήσουμε τα μέτρα προφύλαξης που έχει πάρει το κράτος (αποφεύγουμε κι εμείς ως πολίτες τους συνωστισμούς, τις συγκεντρώσεις, σε συνέχεια του κλείσιμου σχολείων κ.ά.), θα περιοριστούν οι επιπτώσεις. Ήδη, μετά τη λήψη αυστηρών μέτρων και μετά από χιλιάδες νεκρούς, η Κίνα κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Πλέον, από τα 80.964 κρούσματα που είχε (στοιχεία της 10/3/2020), τα 65.900 έχουν αποθεραπευτεί.

Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός

https://www.youtube.com/watch?v=1APwq1df6Mw

Γνωρίζουμε πλέον ότι ο ιός Covid-19 έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από την κοινή γρίπη (2% ο Covid-19, ενώ 0,1% η γρίπη), επωάζεται για μεγαλύτερο διάστημα (2-14 μέρες), μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ακόμα ξέρουμε ότι το 80% των φορέων δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ήπια που δεν τους ανησυχούν. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με τους εξής τρόπους:
-Στενή επαφή με κάποιον που φέρει τον ιό
-Επαφή με σταγονίδια που μεταφέρονται από τον φορέα μέσω βήχα ή με φτάρνισμα
-Άγγιγμα αντικειμένων ή επιφανειών, για παράδειγμα χερούλια πόρτας, τραπέζια, τα οποία έχουν σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα και τα οποία στην συνέχεια μεταφέρονται σε εσένα με τα χέρια σου, εφόσον πιάσεις το στόμα σου, το πρόσωπό σου.

Πώς θα προφυλαχθείς

Δες αυτό το ενημερωτικό βίντεο και ακολούθησε λίγα απλά βήματα:

-Πλένε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό, δίνοντας έμφαση στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα (ο ΠΟΥ σου δείχνει πώς να πλένεις σωστά τα χέρια)
-Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
-Κάνε χρήση αντισηπτικού υγρού με αλκοόλη όταν είσαι στο γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο
-Όταν φταρνίζεσαι χρησιμοποίησε τον αγκώνα σου για να καλύψεις το στόμα σου
-Μην έρχεσαι σε επαφή με άλλους, απόφυγε χειραψίες, αγκαλιές και μένε τουλάχιστον 1 μέτρο μακρυά τους (σε αυτή την απόσταση πέφτουν τα σταγονίδια σε κάποια άλλη επιφάνεια, όχι σε εσένα)
-Απόφυγε συνωστισμούς και συγκεντρώσεις (γυμναστήρια, καφετέριες, εκκλησίες)
-Αν έχεις βήχα, πυρετό, καταρροή, ο ΠΟΥ σου δείχνει πώς να φοράς σωστά τη μάσκα)
Έχε υπόψη σου ότι δεν υπάρχει φάρμακο ούτε εμβόλιο αυτή τη στιγμή, ενώ δεν έχει αποδειχτεί αν κάποιες τροφές προστατεύουν.

Η διάγνωση

Αν έχεις πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ήρθες σε επαφή με κρούσμα κ.ά, ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, τηλ. 1135 και 210 5212054) και μην προσέλθεις με δική σου πρωτοβουλία στο νοσοκομείο, χωρίς να έχεις λάβει οδηγίες. Ο γιατρός θα λάβει επίχρισμα από το λαιμό σου (δες το βίντεο που δείχνει πώς γίνεται η διάγνωση διεθνώς) και τα αποτελέσματα θα δείξουν αν είσαι θετικός ή όχι στον ιό. Ο γιατρός θα καθορίσει, ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιστορικό σου, αν χρειάζεται να νοσηλευτείς ή να μείνεις σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τι σημαίνει «είμαι σε καραντίνα»;

Η φράση αυτή σημαίνει ότι μένω στο σπίτι μου (εφόσον δεν νοσηλεύομαι), δεν έρχομαι σε επαφή με κόσμο διασπείροντας ανεύθυνα τον ιό. Δεν πηγαίνω σε δημόσιους χώρους, στο γραφείο, το γυμναστήριο, τα πολυκαταστήματα όπου βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι, θέτοντάς τους σε κίνδυνο. Αν πρέπει να βγεις έξω, να φοράς μάσκα και αν κάποιος πρέπει να σου φέρει κάτι (π.χ. φαγητό), μπορεί να σε ειδοποιήσει και να το αφήσει έξω από την πόρτα σου. Μην δέχεσαι επισκέπτες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κορονοϊό θα διαβάσεις στο site του ΕΟΔΥ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT