Η οστεοπόρωση δεν είναι μια κατάσταση που αφορά μόνο γυναίκες 50 plus. Είναι μέλημα των γονιών καθώς η πρόσληψη ασβεστίου είναι απαραίτητη ήδη από την βρεφική και παιδική ηλικία όπου πρέπει να λαμβάνουμε τις απαραίτητες γαλακτοκομικές μονάδες για να χτίσουμε καλό σκελετικό σύστημα. Συνεχίζεται μετά τα 18 και εντείνεται κατά την εμμηνόπαυση γιατί πρέπει να διατηρήσουμε την οστική μάζα. Τώρα μια καινούρια έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο σελήνιο και στην οστεοπόρωση. Με ποιο τρόπο συνδέονται αυτά τα δύο;
Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης είναι τα γονίδια (π.χ. αν η μητέρα μας έχει οστεοπόρωση πιθανόν να έχουμε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουμε και εμείς) αλλά και ο τρόπος ζωής π.χ. η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Στους παράγοντες που προστατεύουν τα οστά είναι η λήψη ασβεστίου, αλλά οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν και το ρόλο του σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που βρίσκουμε στα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το κοτόπουλο, το σκόρδο.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα από 6.267 επισκέπτες ενός νοσοκομείου που ήταν άνω των 40 ετών. Όπως φάνηκε, αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, ενώ αντίθετα όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος.
Με ποιο τρόπο δρα προστατευτικά το σελήνιο στα οστά; Ο μηχανισμός δράσης του ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί, όμως φαίνεται ότι ως αντιοξειδωτικό αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και τη δράση των κυτοκινών, μορίων που επιταχύνουν την εξέλιξη της οστεοπόρωσης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Journal BMC Musculoskeletal