Να δώσουμε καινούριο νόημα στο socialising (κοινωνικότητα) μας προτρέπουν οι ειδικοί, ζητώντας μας να τηρήσουμε ένα είδος φυσικής αποστασιοποίησης από τους γύρω μας, χωρίς όμως να χάσουμε την επικοινωνία μας με τους δικούς μας ή να τους αφήσουμε, αν είμαστε φροντιστές τους. Η προστασία της υγείας μας επιτάσσει να επικοινωνούμε μεν, χωρίς όμως να ερχόμαστε πολύ κοντά τους και να έχουμε φυσική επαφή (εκτός κι αν μένουμε στο ίδιο σπίτι και αποφεύγουμε όλοι επαφές με τρίτους). Ειδικότερα, είναι πιο ασφαλές όταν τους βλέπουμε να απέχουμε τουλάχιστον 1 μέτρο, απόσταση κατά την οποία τα σταγονίδια ενός φορέα πέφτουν κάτω, σε περίπτωση π.χ. που φταρνιστεί, και να αποφεύγουμε μέρη με κόσμο.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο προσομοίωσης που δημιούργησε η εφημερίδα Washington Post, θέλοντας να δείξει πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός σε μια πόλη 200 ανθρώπων (υποθετικό σενάριο), η επαφή ενός φορέα με έναν υγιή, καθιστά τον δεύτερο επίσης φορέα που συνεχίζει να διασπείρει τον ιό έως ότου εμφανίσει συμπτώματα.
https://www.instagram.com/p/B9wbquSHdYx/?hl=en
Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν από τη 2η μέρα έως τη 14η, αν και πιο σπάνια εμφανίζονται αργότερα, μπορεί όμως να είναι τόσο ήπια που να μην αξιολογηθούν καν, με αποτέλεσμα οι φορείς να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Αν αυτή η πόλη, στο φανταστικό σενάριο, δεν πάρει μέτρα είναι πιθανό να νοσήσουν όλοι, κάτι που θα συμβεί γρήγορα σε μια πόλη 200 ανθρώπων. Οι 200 κάτοικοι θα αναρρώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και μετά θα είναι υγιείς.
Όμως, στην πραγματική ζωή, εξηγούν οι επιστήμονες, τα πράγματα δεν στηρίζονται σε υποθέσεις και γίνονται διαφορετικά: Ο πληθυσμός μιας χώρας ασφαλώς δεν είναι 200 άνθρωποι, η μετάδοση θα εξελίσσεται για μήνες, κάποιοι δεν θα έχουν καλό ανοσοποιητικό και ίσως δεν είναι τόσο τυχεροί με την ανάρρωσή τους. Το βλέπουμε ήδη, καθώς στα περισσότερα από 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς, μετράμε 8.270 θανάτους, ενώ 82.871 άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει (διάβασε τις εξελίξεις). Το ακόλουθο βίντεο δείχνει τι θα συμβεί στην περίπτωση υποχρεωτικής καραντίνας.
Η λύση για να επιβραδυνθεί η μετάδοση (να γίνει επίπεδη η καμπύλη εμφάνισης των κρουσμάτων, που τώρα κινείται ανοδικά) ώστε το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί σε όσους το χρειάζονται, είναι να εφαρμόσουμε όλοι το social distancing. Αυτό σημαίνει ότι απέχουμε να πηγαίνουμε σε όλους εκείνους τους χώρους που πριν επιλέγαμε για να γνωρίσουμε κόσμο αλλά και να χτίσουμε κοινωνικές επαφές, ενώ δεν κάνουμε χειραψίες. Όλα αυτά τα μέτρα φυσικά περιορίζουν τις μετακινήσεις. Ωστόσο, χωρίς αυτά, ο ιός Covid-19 θα συνεχίσει να διασπείρεται για πολλούς μήνες ακόμη και η καμπύλη αυτή με τα κρούσματα να κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Η λύση της υποχρεωτικής καραντίνας που εφάρμοσαν στην Κίνα (δες εδώ τα άλλα βίντεο προσομοίωσης), αφού πρώτα είχαν χιλιάδες κρούσματα, φαίνεται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο στον περιορισμό της μετάδοσης, σύμφωνα με τους ειδικούς (άκουσε σε αυτό το podcast Κίνα vs Ιταλία για τη ζωή δύο Ελλήνων σε υποχρεωτική καραντίνα). Το άλλο μέτρο είναι η εφαρμογή του τεστ σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα, κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται ακόμα, καθώς πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι ειδικοί χώροι και αντιδραστήρια.
Μάθε περισσότερες πληροφορίες στο site για τον κορονοϊό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.