Κι όμως αυτός ο υδατάνθρακας μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις τα 100!

Ίσως χρειαστεί να κάνεις ένα ταξίδι στις πολιτείες της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας για να ανακαλύψεις αυτόν τον υδατάνθρακα.

Elle 13 Μαΐ. 22
Κι όμως αυτός ο υδατάνθρακας μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις τα 100!

Υπάρχουν πέντε γωνιές του κόσμου που είναι γνωστό ότι κρατούν τα μυστικά της μακροζωίας. Αυτές οι περιοχές, γνωστές ως Μπλε Ζώνες, φιλοξενούν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωνόβιων και κατάφεραν να αποφύγουν πολλές από τις θανατηφόρες ασθένειες που μαστίζουν μεγάλο μέρος του πλανήτη. Λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής των κατοίκων τους και των χαμηλών ποσοστών καρδιακών παθήσεων, άνοιας και καρκίνου, οι Μπλε Ζώνες έχουν γίνει καυτό θέμα έρευνας για πολλούς.

Ένας από τους πιο διάσημους ερευνητές τους είναι ο Dan Buettner, ο άνθρωπος που ίδρυσε το Blue Zone Project. Ο Buettner ερεύνησε τις κοινότητες των Μπλε Ζωνών για να μάθει για τις συνήθειες που χαρίζουν μακροζωία σε όσους μένουν σε αυτές και έχει θέσει ως στόχο του να κάνει αυτές τις πρακτικές προσβάσιμες σε κοινότητες που τις χρειάζονται.

Ως Αμερικανός, βλέποντας ότι μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών αγωνίζεται να διατηρήσει υγιείς πρακτικές, ο Buettner άρχισε να αναζητά αμερικανικές κοινότητες που έχουν ήδη υιοθετήσει τους δικούς τους τρόπους ζωής που βασίζονται στη μακροζωία, ώστε να μπορεί να μάθει από αυτές και να μοιραστεί τις συνήθειές τους με την υπόλοιπη χώρα.

Πρόσφατα, αυτή η αναζήτηση τον έφερε στις πολιτείες της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, ένα από τα μοναδικά μέρη που καλλιεργούν μερικές από τις πιο υγιεινές ποικιλίες ρυζιού στον κόσμο: το Carolina Gold Rice. Τι είναι όμως ακριβώς το Carolina Gold Rice; Και γιατί πιστεύουν οι ειδικοί ότι μπορεί να είναι το κλειδί για τη μακροζωία;

υδατάνθρακα
Photo credit: istockphoto.com

Το 2021, το The Today Show και ο Dan Buettner επισκέφτηκαν τη Νότια Καρολίνα για να μιλήσουν με έναν αγρότη, τον Rollen Chalmers, ο οποίος μεγάλωσε τρώγοντας και καλλιεργώντας Carolina Gold Rice. Και ενώ αυτό το ρύζι μπορεί να έχει ορισμένα μυστικά για τη μακροζωία, έχει επίσης ένα σκοτεινό παρελθόν. «Έζησα σε αυτήν την περιοχή όλη μου τη ζωή, κάνοντας παρέα σε αυτούς τους βάλτους, αυτά τα χωράφια και τα έλη», λέει ο Chalmers. «Οι πρόγονοί μου, τα μάζευαν με το χέρι. Θα σας συγκινήσει λίγο αν σκεφτείτε τι συνέβαινε σε αυτά τα χωράφια.”

Ο Chalmers λέει ότι αυτό το ρύζι είναι προϊόν των ανθρώπων Gullah Geechee,«Οι άνθρωποι του Gullah Geechee είναι απλώς απόγονοι των σκλάβων… και δεν είχαν τίποτα άλλο εκτός από όσα ήξεραν για την καλλιέργεια ρυζιού και κατάλαβαν πραγματικά πώς να το κάνουν σε αυτά τα χωράφια».

Σύμφωνα με τον Buettner το συγκεκριμένο είδος ρυζιού βρίσκεται μόνο σε μια μικρή περιοχή των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών. «Το Carolina Gold Rice είναι μία αφρικανική ποικιλία ρυζιού που σχεδόν εξαφανίστηκε πριν από περίπου 20 χρόνια… Είναι μια μοναδική αμερικάνικη σοδειά επειδή αυτό το στέλεχος έχει εξαφανιστεί. Δεν μπορείς να επιστρέψεις στην Αφρική για να πάρεις αυτό το στέλεχος, πρέπει να πας στις Πολιτείας της Καρολίνας», σημειώνει.

υδατάνθρακα
Photo credit: ASMR/istockphoto.com

Παρόλο που αυτό το μοναδικό ρύζι είναι μια από τις πιο υγιεινές καλλιέργειες των ΗΠΑ, οι άνθρωποι μάλλον είναι σκεπτικοί σχετικά με τη συχνή κατανάλωση ρυζιού για λόγους υγείας. Ωστόσο, ο Buettner επιμένει ότι το είδος του ρυζιού που επιλέγεις είναι πραγματικά αυτό που έχει σημασία.

«Αν τρώτε ένα μπολ με λευκό ρύζι, μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Όμως, το Carolina Gold Rice, είναι διαφορετικό, είναι άλλο είδος από το ασιατικό ρύζι. Έχει μια χρυσή απόχρωση και πιο νόστιμη γεύση. Και συνήθως έχει κάποιο μικρόβιο μέσα του, όπου βρίσκονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά», λέει ο Buettner.

Και άνθρωποι όπως ο Chalmers πιστεύουν πραγματικά στα οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία από την κατανάλωση ρυζιού Carolina Gold Rice. «Μου αρέσει να μοιράζομαι αυτά τα πράγματα και να μοιράζομαι τη γνώση. Μπορείς ακόμα να ζεις καλά και να ζεις υγιής», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: