Κι όμως δεν είναι όλα τα είδη αλκοόλ το ίδιο επιζήμια για το σωματικό λίπος #έρευνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν παραγγείλεις το ποτό σου.

Elle 02 Μαΐ. 22
Κι όμως δεν είναι όλα τα είδη αλκοόλ το ίδιο επιζήμια για το σωματικό λίπος #έρευνα

Η κατανάλωση μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, τον επιβλαβή τύπο λίπους που σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και άλλων επιπλοκών στην υγεία. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση κρασιού δεν δείχνει τέτοια σχέση με τα επίπεδα αυτού του επιβλαβούς λίπους και μπορεί ακόμη και να είναι προστατευτική έναντι αυτού, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που καταναλώνεις.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί είναι ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Τουλάχιστον, αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Obesity Science & Practice από την Brittany Larsen, Ph.D. Υποψήφια διδάκτωρ στη Νευροεπιστήμη στο Iowa State University και την ομάδα της.

αλκοόλ

Αν και η κατανάλωση λευκού κρασιού δεν επηρέασε τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους, η ίδια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση του με μέτρο μπορεί να προσφέρει το δικό της μοναδικό όφελος για την υγεία, που είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, και είναι τα πιο πυκνά οστά. Βρέθηκε λοιπόν, υψηλότερη οστική πυκνότητα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων που έπιναν λευκό κρασί με μέτρο στη μελέτη, ενώ δεν βρέθηκε η ίδια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μπύρας ή κόκκινου κρασιού και της οστικής πυκνότητας.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε μια μεγάλης κλίμακας διαχρονική βάση δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank. Αξιολογήθηκαν 1.869 λευκοί ενήλικες ηλικίας από 40 έως 79 ετών που ανέφεραν δημογραφικούς παράγοντες, το αλκοόλ, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μέσω ερωτηματολογίου με οθόνη αφής.

Στη συνέχεια, συλλέχθηκαν δείγματα ύψους, βάρους και αίματος από κάθε συμμετέχοντα ώστε να συλλεχθούν πληροφορίες για τη σύσταση του σώματος χρησιμοποιώντας μια άμεση μέτρηση της που ονομάζεται απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας. Τέλος, οι ερευνητές εισήγαγαν τα δεδομένα σε ένα στατιστικό πρόγραμμα ώστε να εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ των τύπων αλκοολούχων ποτών και της σύστασης του σώματος.

αλκοόλ

Γιατί έχει σημασία

Η γήρανση συχνά συνοδεύεται από αύξηση του προβληματικού λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καθώς και μείωση της οστικής πυκνότητας. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, δεδομένου ότι σχεδόν το 75% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το αλκοόλ θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ένας πιθανός παράγοντας για την επιδημία της παχυσαρκίας. Ωστόσο, συχνά ακούμε αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη του αλκοόλ. Ως εκ τούτου, η μελέτη αυτή είχε ως σκοπό να βοηθήσει να ξεδιαλύνουν μερικές από αυτές.

Τι δεν είναι ακόμα γνωστό

Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας από αυτούς, αν και υπάρχουν άλλες μελέτες που δεν έχουν βρει σαφείς σχέσεις μεταξύ της αύξησης βάρους και της κατανάλωσης αλκοόλ.

αλκοόλ

Ένας λόγος για τις ασυνέπειες στη βιβλιογραφία θα μπορούσε να προέλθει από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της προηγούμενης έρευνας αντιμετώπισε παραδοσιακά το αλκοόλ ως μια ενιαία οντότητα αντί να μετρήσει χωριστά τις επιπτώσεις της μπύρας, του μηλίτη, του κόκκινου κρασιού, του λευκού κρασιού, της σαμπάνιας και των οινοπνευματωδών ποτών. Ωστόσο, ακόμη και όταν αναλυθεί με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα αποδίδει μπερδεμένα μηνύματα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη υποστήριξε ότι η κατανάλωση περισσότερης μπύρας συμβάλλει σε υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίου, ενώ μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από ένα μήνα κατανάλωσης μέτριας ποσότητας μπύρας, οι υγιείς ενήλικες δεν παρουσίασαν σημαντική αύξηση βάρους.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT