Ένας ενδοκρινής αδένας μάς χαρίζει ενέργεια και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν υπολειτουργεί ή αντίθετα υπερλειτουργεί, μια σειρά από συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Ο ενδοκρινολόγος Λεωνίδας Ντούντας, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουλμ της Γερμανίας, εξηγεί όσα σχετίζονται με τις διάφορες παθήσεις του.
«Οι διαταραχές είναι πολλές και ο κατάλογος με τα συμπτώματα μεγάλος. Αυτά μάλιστα παρουσιάζουν διαβαθμίσεις προοδευτικά. Ενδεικτικά, στον υποθυρεοειδισμό παρατηρούνται κούραση, μεταβολή της διάθεσης, ξηροδερμία, δυσκοιλιότητα, απάθεια, υπνηλία, αύξηση βάρους. Στον υπερθυρεοειδισμό νευρικότητα, απώλεια βάρους, κούραση -ειδικά στα πόδια- εφίδρωση κ.ά.». Όμως όλα τα παραπάνω μπορεί να συνδέονται και με άλλες καταστάσεις: «αν κάποιος έχει, π.χ., αυξημένη χοληστερίνη, αρτηριακή υπέρταση, κατάθλιψη και κούραση, πρέπει να ελέγχει και το θυρεοειδή του» τονίζει ο γιατρός.
Όπως επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος, η διάγνωση γίνεται με έναν ολοκληρωμένο εργαστηριακό έλεγχο (υπέρηχος θυρεοειδούς, έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών και αντισωμάτων) συνδυαστικά με κλινική εξέταση. Ο ενδοκρινολόγος οφείλει επίσης να πάρει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενή, δεδομένου ότι η κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο.
Τέλος, όπως επισημαίνει ο γιατρός, σε ορισμένες περιπτώσεις ο υποθυρεοειδισμός είναι υποκλινικός και ίσως δεν εκδηλωθεί ποτέ. Γι' αυτό είναι εξίσου σημαντικό να κάνετε τακτικά τσεκάπ για να παρακολουθείτε την κατάσταση.
Δείτε τα βίντεο:
Για την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης:
Για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσημάτων του Θυρεοειδούς στις 25 Μαΐου: