Όσα δεν ξέρεις για την ακράτεια και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Όταν «δούμε» κατάματα ένα πρόβλημα τότε μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Το κίνημα «δεν κρατιέμαι» δημιουργήθηκε με βάση αυτή τη φιλοσοφία και στοχεύει στην ενημέρωση, η οποία θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ακράτειας.

Elle 20 Οκτ. 21
Όσα δεν ξέρεις για την ακράτεια και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ακράτεια. Όλοι την έχουμε ακουστά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας να μας «χτυπήσει» την πόρτα. Ουσιαστικά όταν μιλάμε για ακράτεια αναφερόμαστε σε μια σημαντική διαταραχή της λειτουργίας της ούρησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις. Που αναφερόμαστε ακριβώς; Ψυχοσωματικές διαταραχές και κοινωνικό- οικονομικές συνέπειες είναι μόνο μερικά από τα επακόλουθα της. Ωστόσο είναι σημαντικό το να κατανοήσουμε ότι η ακράτεια δεν αποτελεί πάθηση αλλά, μεταξύ άλλων (συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση),το σοβαρότερο σύμπτωμα δυσλειτουργίας της κυστεο-ουρηθρικής μονάδας.

Αυτό, όμως, που μας «καλεί» να κινητοποιηθούμε είναι ότι μελέτες έχουν δείξει πώς, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που επιφέρει η ακράτεια στην ποιότητα της ζωή ενός ατόμου, μόνο ένα μικρό ποσοστό των πασχόντων βρίσκουν το θάρρος για να αναφέρουν το πρόβλημα και αναζητούν ιατρική βοήθεια. Και επειδή σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση βοηθάει, η Παγκόσμια Εβδομάδα Ακράτειας (WCW) , που αποτελεί την ετήσια επιστημονική – ενημερωτική εκδήλωση, αναλαμβάνει δράση και στοχεύει ακριβώς σε αυτό.

Αυτή η πρωτοβουλία καθιερώθηκε από την International Continence Society (ICS) από τον Ιούνιο του 2009 και περιλαμβάνει δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, με πρωταρχικό σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και του υγειονομικού προσωπικού, σε θέματα σχετικά με το πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Υπό το πρίσμα αυτό, η WCW επιδιώκει να μας αφυπνίσει και να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτές τις συνθήκες, αλλά και να δώσει στους πάσχοντες την εμπιστοσύνη για να ζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

ακράτεια

Ποιο ακριβώς είναι το σύνδρομο

Αν συνειδητοποιήσουμε την ρίζα του προβλήματος, τότε είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε κόλας. Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης, χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα (ξαφνική επιθυμία για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί) και τη συχνουρία, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται από έντονη ακράτεια, η οποία κάνει την εμφάνιση της πιο συχνά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΟΕ, βάσει μια έρευνας που έγινες σε δείγμα 16.776 ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες. Όπως καταλαβαίνεις εμείς οι γυναίκες είμαστε κάπως πιο επιρρεπείς σε αυτό.

Σωστή ενημέρωση και αντιμετώπιση

Επειδή ακριβώς ακόμα και σήμερα παρατηρείται μια συστολή ως προς το θέμα της ακράτειας, η δημιουργία μιας καμπάνιας έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα. Με τίτλο «Δεν κρατιέμαι» και hashtag #denkratiemai, γεννήθηκε ένα κίνημα, μέσω της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), με στόχο να επικοινωνήσουν στο κοινό ότι τα θέματα που δημιουργούνται από τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σωστή διάγνωση από έναν γιατρό που εξειδικεύεται σε αυτό.

Ακόμα και αν δεν το ήξερες υπάρχουν πολλοί τύποι ακράτειας, όπου αρκετοί από αυτούς είναι απολύτως αντιμετωπίσιμοι. Ουσιαστικά, το «πρόβλημα» εντοπίζεται στο γεγονός ότι η οποιαδήποτε μορφής ακράτειας θεωρείται «ταμπού». Μεγάλο ποσοστό του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού  δεν τολμούν να μιλήσουν και βρίσκουν τις εύκολες λύσεις καταφεύγοντας σε πάνες ενηλίκων, αλλά και σε επιπρόσθετα πρόσκαιρα μέσα που δεν θα λύσουν το πρόβλημα και απλώς θα το κουκουλώσουν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί, ότι- δυστυχώς- λόγω της καθιστικής ζωής και των συνεχιζόμενων ωρών εργασίας και άγχους, πλέον το φαινόμενο παρατηρείται και σε νεαρότερα άτομα. (κάτω των 30 ετών). Για αυτό σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά μια καμπάνια παρότρυνσης του κοινού να αναζητήσει τη σωστή βοήθεια μέσω του ειδικού γιατρού (Ουρολόγο). Στόχος και σε αυτή την περίπτωση είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για το θέμα και να «ξεκλειδωθούν» τα ταμπού  των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη τους.

Όλη η καμπάνια στηρίζεται στη λογική του «δεν κρατιέμαι» να «ξαναζήσω», δεν κρατιέμαι να ξαναβγώ στη «ζωή» να κάνω τα πράγματα που έκανα και αγαπώ χωρίς να φοβάμαι μήπως η ακράτεια με κρατάει πίσω ακόμα και από καθημερινές δραστηριότητες.

Σε κάθε όραμα υπάρχει και ο στόχος!

Στόχος της εκστρατείας «δεν κρατιέμαι» είναι η ενημέρωση του κοινού για το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης και η παρότρυνση του να επισκεφθεί  τον ειδικό ιατρό, τον Ουρολόγο, να του μιλήσει για τα συμπτώματα που βιώνει, ώστε στη συνέχεια να λάβει την απαιτούμενη αγωγή για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε δυστακτικοί και μόνο αν δούμε κατάματα τι μας συμβαίνει μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες και για οποιαδήποτε απορία έχεις επισκέψου την ιστοσελίδα denkratiemai.gr/

Μια πρωτοβουλία της Astellas με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΟΕ (logo) | Copyright 2021

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT