Πέντε τροφές για καλή διάθεση

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν κυριολεκτικά να μας φτιάξουν το κέφι. Μάθετε ποια είναι αυτά, εντάξτε τα στη διατροφή σας και δείτε το χαμόγελο να ζωγραφίζεται στα χείλη σας!

Elle 19 Απρ. 13
Πέντε τροφές για καλή διάθεση

Πολλοί επιστήμονες έχουν εστιάσει τις έρευνές τους στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχική διάθεση. Το συμπέρασμά τους είναι ξεκάθαρο: το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Γι' αυτό και μας συμβουλεύουν, κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε ενέργεια, ή νιώθουμε να μας κυριεύει το άγχος, να καταναλώνουμε κάποιο από τα παρακάτω τρόφιμα: 

Σολομός: Πλούσιος σε ω-3, ενισχύει την καλή διάθεση, καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η ευεργετική του δράση οφείλεται, κυρίως, στην υψηλή περιεκτικότητά του σε DHA (δοκοσοεξανοϊκό οξύ) και EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ). Πρόκειται για είδη λιπαρών οξέων που απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σχέση με τα  υπόλοιπα. Εκτός από τα παραπάνω όμως το συγκεκριμένο ψάρι περιλαμβάνει και Β12, βιταμίνη που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας» όπως τη χαρακτηρίζουν. 

Αμύγδαλα: Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός είναι άριστη πηγή τυροσίνης. Πρόκειται για ένα από τα δομικά αμινοξέα που δημιουργούν την ντοπαμίνη, την ορμόνη-νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την απόλαυση και την καλή διάθεση. Επίσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά, τα αμύγδαλα προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και παράλληλα τονώνουν το μεταβολισμό. 

Μήλα: Θεωρούνται μια από τις αγαπημένες τροφές του μυαλού. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχουν κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που αποτρέπει την εμφάνιση κατάθλιψης και διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο, αφού προστατεύει τα κύτταρα από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μεταξύ άλλων μπορούν να βλάψουν τη λεπτή εξωτερική μεμβράνη των νευρώνων. 

Μαύρη σοκολάτα: Οι φαν της έχουν έναν ακόμη λόγο να την καταναλώνουν χωρίς ενοχές, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μνήμης και μειώνει τα επίπεδα του στρες (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες). Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η κατανάλωση μόλις 10 γραμμ. μαύρης σοκολάτας είναι αρκετή για να αισθανθούμε ευδιάθετοι, γεμάτοι ενέργεια. 

Ηλιόσποροι: Περιέχουν βιταμίνη B5, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με κακή διάθεση και έντονο στρες. Επιπλέον, όπως στην περίπτωση των αμυγδάλων, στη σύστασή τους υπάρχει τυροσίνη. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT