Ποιο είναι το καλύτερο plant-based γάλα; Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει

Έχει 50% υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου από το γάλα μιας αγελάδας.

Elle 08 Σεπ. 22
Ποιο είναι το καλύτερο plant-based γάλα; Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει

Μπορεί ένα ποτήρι γάλα μόλις ξυπνάς το πρωί ή πριν κοιμηθείς το βράδυ να είναι από τις πιο αγαπημένες σου συνήθειες. Ωστόσο, το να ενδίδεις στο γάλα ζωικής προέλευσης δεν είναι ότι πιο υγιεινό μπορείς να κάνεις. Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν στην αγορά πολλές εναλλακτικές επιλογές φυτικής προέλευσης. Βέβαια, δεν προσφέρουν όλα τα γάλατα τα ίδια θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και μια νέα μελέτη τα εξέτασε και προσδιόρισε ποιο είναι το πιο υγιεινό.

Στην έρευνα αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας το Φθινόπωρο του 2022, οι μελετητές έριξαν μια ματιά στην περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία – συγκεκριμένα σε μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο- διαφόρων επιλογών γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως αμυγδάλου, κάσιους, καρύδας, κάνναβης, βρώμης, ρυζιού, φασολιού και σόγιας. Όχι μόνο βρήκαν ότι τόσο το γάλα φασολιού όσο και το γάλα σόγιας είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτών των μετάλλων σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, αλλά το πρώτο είχε στην πραγματικότητα 50% υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου από το αγελαδινό.

γάλα
istockphoto.com

«Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα ενός γάλακτος, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές αντικαθιστούν επαρκώς αυτά που θα έπαιρναν με το παραδοσιακό γάλα», λέει η Trista Best, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Balance One Supplements, Environmental Health Specialist και Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το γάλα φασολιού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται τη σόγια. Είναι υπέροχο που διεξάγεται αυτό το είδος έρευνας», σημειώνει.

Επειδή η μελέτη συνέκρινε τα γάλατα φυτικής προέλευσης με το αγελαδινό, η Best το βάζει αυτό σε ένα πλαίσιο εξετάζοντας εάν το αγελαδινό γάλα είναι ή όχι πιο υγιεινό από τις plant-based εκδοχές, εκτός του φασολιού και της σόγιας, λέγοντας, «Αυτά που λείπουν από τα φυτικά γάλατα έναντι των ζωικών είναι ελάχιστα, ειδικά σε σύγκριση με όσα αποφεύγεις πίνοντας τα. Οι καταναλωτές αποφεύγουν πρωτίστως τα φλεγμονώδη γαλακτοκομικά και τα κορεσμένα λιπαρά», εξηγεί.

γάλα
istockphoto.com

Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που θα λάμβανες από το αγελαδινό γάλα και αυτά που λαμβάνεις από το φυτικό, η Best σημειώνει και πάλι ότι «οι διαφορές είναι ελάχιστες και πιθανότατα παίρνεις αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα σε άλλους τομείς της διατροφής σου. Γι’ αυτό συνιστά να επιλέξεις απλώς το εναλλακτικό γάλα που σου αρέσει περισσότερο.

Όσο για το γιατί μπορεί να θέλεις να αρχίσεις να πίνεις γάλα φασολιού, η Best επισημαίνει ότι είναι η νεότερη μορφή plant-based γάλακτος στην αγορά και είναι γεμάτη με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και ωμέγα λιπαρά οξέα. «Λόγω αυτών των θρεπτικών συστατικών, το γάλα αυτό μπαίνει δυναμικά στο βασίλειο των υγιεινών τροφών», υπογραμμίζει.

Πέρα από αυτό, η Best εξηγεί ότι ένα σημαντικό όφελος από την επιλογή του γάλακτος φασολιού είναι ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης από άλλες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, λέγοντας, «Είτε είναι γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή ακόμα και βρώμης, καθένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μια αλλεργική απάντηση σε κάποιους που εν αγνοία τους έχουν αλλεργία». Η ίδια προσθέτει, «Τα φασόλια έχουν πολύ χαμηλό δυναμικό αλλεργιογόνου και μπορεί να είναι ιδανική επιλογή για όποιον έχει αλλεργία στα άλλα φυτικά γάλατα».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT