Πώς θα προστατεύσουμε την φωνή μας;

Μάθετε όλους τους τρόπους για να προλάβετε προβλήματα όπως η βραχνάδα αλλά και τις θεραπείες που υπάρχουν για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Elle 30 Απρ. 19
Πώς θα προστατεύσουμε την φωνή μας;

φωνή

Φωτό: Marc Philbert

Οι περισσότεροι κάνουμε κατάχρηση της φωνής μας, ταλαιπωρώντας την αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, με ένα από τα πιο βασικά να είναι το λεγόμενο βράγχος, η βραχνάδα δηλαδή.

Η Ανατολή Παταρίδου MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ αναφέρει: «Η φωνή προέρχεται από την συνεργασία των δύο φωνητικών χορδών, που βρίσκονται στον λάρυγγα. Πρόκειται για δύο λευκές ταινίες, που έρχονται σε επαφή, για να δημιουργηθεί η φωνή μας και απομακρύνονται η μία από την άλλη, όταν θέλουμε να αναπνεύσουμε».

Πώς θα την προστατεύσουμε;

Η ειδικός προτείνει να κάνουμε τα εξής:

1. Αποφεύγουμε να μιλάμε δυνατά ή, αντιθέτως, ψιθυριστά για πολύ ώρα.
2. Διατηρούμε τον οργανισμό ενυδατωμένο – 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι η απαραίτητη ποσότητα, ώστε να βοηθάμε τις φωνητικές χορδές να πάλλονται εύκολα και γρήγορα.
3. Αποφεύγουμε το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό.
4. Περιορίζουμε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές αφυδατώνουν τον οργανισμό.
5. Αποφεύγουμε τους χώρους με υπερβολικό θόρυβο. Όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε τέτοιους χώρους, ταλαιπωρούμε περισσότερο την φωνή μας.
6. Δεν ξεροβήχουμε με σκοπό να καθαρίσουμε τον λαιμό μας γιατί επιβαρύνουμε την κατάσταση των φωνητικών χορδών.
7. Διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και με λαχανικά. Το πρόχειρο φαγητό και οι λάθος ώρες, που επιλέγουμε να φάμε, μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η επιστροφή του γαστρικού υγρού στον φάρυγγα προκαλεί ένα κάψιμο και βραχνάδα της φωνής.
8. Η κακή θέρμανση του σπιτιού ή του εργασιακού χώρου προκαλούν προβλήματα στις φωνητικές χορδές. Τα κλιματιστικά αφαιρούν όλη την υγρασία, αφυδατώνοντας τον φάρυγγά μας. Προτιμήστε, επίσης, να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στο σπίτι.

Τα πιο συνήθη προβλήματα

Αν παρουσιάσουμε βραχνάδα και διαρκέσει πάνω από 15 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν ωτορινολαρυγγόλογο που ανώδυνα, με την ενδοσκόπηση, και κάποιες φορές και με την στροβοσκόπηση, θα ελέγξει τις φωνητικές χορδές για τυχόν ευρήματα.

«Φλεγμονές του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα, όπως επίσης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», λέει η κυρία Ανατολή Παταρίδου. Οι πολύποδες, οι κάλοι, το οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και πιο σπάνια ο καρκίνος είναι μερικές από τις παθήσεις, που μπορεί να προσβάλουν τις φωνητικές χορδές.

«Αρχικά η θεραπεία αποτελείται από συντηρητική αγωγή και, αν αυτή δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση», υπογραμμίζει η ειδικός. Τα κλασικά εργαλεία θεωρούνται, πλέον, ξεπερασμένα και η χρήση laser έχει πάρει την θέση τους. Πρόκειται για μια μοντέρνα τεχνική, αναίμακτη, χωρίς τομές.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT