Πόσο αξιόπιστος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος στο αδυνάτισμα;

Παραπλανητικός δείκτης για την υγεία θεωρείται από ειδικούς ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Μάθε το γιατί.

Elle 25 Οκτ. 21
Πόσο αξιόπιστος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος στο αδυνάτισμα;

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), μια μέτρηση που βασίζεται στο ύψος και το βάρος, αποτελεί τον κλασικό τρόπο μέτρησης του σωματικού λίπους – αλλά ίσως και να μην είναι τόσο αξιόπιστος τελικά. Υπήρξαν κριτικές ότι υπερεκτιμά την παχυσαρκία, επειδή οι άνθρωποι που έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα (η οποία έχει μεγαλύτερο βάρος από το λίπος) συχνά κατατάσσονταν στην κατηγορία «υπέρβαροι».

Τώρα, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS One δείχνει ότι ισχύει και το αντίθετο: όταν οι επιστήμονες υπολόγισαν το ΔΜΣ των συμμετεχόντων στη μελέτη, μόνο το 26% θεωρήθηκαν παχύσαρκοι. Όμως, αφού έγιναν ακτινογραφίες για να μετρηθεί η μυϊκή, η λιπώδης και η οστική μάζα, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 64% ανήκε σ’ αυτή την κατηγορία.

«Ο ΔΜΣ είναι απλώς ένας πρόχειρος υπολογισμός», λέει η Shirley Patterson, RD, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος. Είναι πιο αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία, όπως η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης ή η χρήση δερματοπτυχόμετρου που πραγματοποιούνται από φυσιολόγο της άσκησης ή άλλον εκπαιδευμένο επαγγελματία. Η Shirley Patterson τονίζει ακόμα ότι δεν πρέπει να εξισώσεις τη λεπτή γραμμή με την υγεία. «Πώς είναι η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρό σου; Αυτά είναι εξίσου σημαντικά».

Διάβασε ποιους παράγοντες πέρα απ’ τον δείκτη μάζας σώματος πρέπει να λάβεις υπόψη για να είσαι μέσα στα φυσιολογικά όρια στο bestofyou.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
MHT