Πράσινη Καθημερινότητα: Πώς κατάφερα να μειώσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μου

Η Γη δεν σταµατά να γυρίζει και στη δική µου ζωή αυτό ισχύει 100%. Στόχος µου είναι, µε κάθε µου κίνηση, όλο το 24ωρο, να μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μου στον πλανήτη!

Elle 03 Απρ. 23
Πράσινη Καθημερινότητα: Πώς κατάφερα να μειώσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μου

Από την Νάνσυ Καλλικλή 

Με αυτά τα βήματα προσπαθώ να κάνω την καθημερινότητά μου πιο «πράσινη» και να μειώσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μου.

Rise and Shine

Το ξυπνητήρι χτυπάει και για ακόµα µία φορά µπορεί να εύχοµαι να είχα µισή ώρα ύπνου παραπάνω, αλλά τουλάχιστον είµαι ευγνώµων που ζω στην Ελλάδα και από τα παράθυρα ο ήλιος λούζει ολόκληρο το σπίτι. Όχι µόνο γιατί όλα είναι πιο φωτεινά και ζεστά τις πρώτες µέρες της άνοιξης, αλλά και γιατί ξέρω ότι θα έχω άφθονο ζεστό νερό για ντους. Χωρίς να χρειαστεί να περιµένω να ζεσταθεί το νερό (ευχαριστώ από µέσα µου τον µηχανικό που επέµενε να αντικαταστήσω τον ηλεκτρικό θερµοσίφωνα µε ηλιακό), τρέχω στο µπάνιο. Σήµερα δεν θα λουστώ. Λούστηκα χθες και το χτένισµα κρατάει. Άλλωστε, κάθε φορά που βάζω το πιστολάκι στην πρίζα δεν µπορώ να µη σκεφτώ ότι είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού. Βγάζω από την µπανιέρα την µπάρα σαµπουάν που χρησιµοποιώ πλέον εδώ και καιρό. Αφήνει τα µαλλιά µου χωρίς κατάλοιπα και αποφεύγω τα πλαστικά µπουκάλια που επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά δεν θέλω να βρέχεται όσο κάνω ντους. Ντύνοµαι βιαστικά και κρατάω µια νοερή σηµείωση στο µυαλό µου να κατεβάσω στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης τα πουκάµισα και το παντελόνι που έχω να τα φορέσω τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως συνειδητοποίησα προχθές που έκανα ξεκαθάρισµα στην ντουλάπα. Είναι όλα σε καλή κατάσταση και σίγουρα προτιµώ να τα φορέσει µια κοπέλα που θα της κάνουν αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Τροφή για σκέψη

Στην κουζίνα ετοιµάζω το πρωινό µου, αλλά και το µεσηµεριανό που θα πάρω στο γραφείο. Έχω περιορίσει το κρέας από τότε που διάβασα ότι αν µειώσουµε το κόκκινο κρέας σε λιγότερο από δύο µερίδες την εβδοµάδα και βάλουµε στο πιάτο µας περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά, αυτοµάτως ελαττώνουµε το ανθρακικό αποτύπωµα της διατροφής µας κατά 25,5%. Προσπαθώ να παίρνω κρέας από µικρές, slow food µονάδες και µε τη βοήθεια της διαιτολόγου µου έχω βρει άλλες πηγές για να λαµβάνω την πρωτεΐνη που χρειάζοµαι. Για σήµερα έχω ετοιµάσει να πάρω µαζί µου -σε γυάλινο δοχείο, άλλη µια µικρή νίκη για µηδενικό αποτύπωµα στον πλανήτη!– ρεβίθια, αφού µιάµιση κούπα µαγειρεµένα µού δίνει τόση πρωτεΐνη όσο και 100 γραµµ. χοιρινό. Έβρασα αρκετά, ώστε να φτιάξω και χούµους µε λεµόνι και µαϊντανό από τη γλάστρα στο µπαλκόνι µου, που θα αλείψω σε πιτάκια για το απόγευµα, όταν θα είµαι ακόµα στο γραφείο.
Όσο τρώω πρωινό, χαζεύω στο ίντερνετ εκείνο το µικρό ξενοδοχείο που σκεφτόµαστε να πάµε το Πάσχα. Ενθουσιάστηκα όταν στο σάιτ τους διάβασα ότι λειτουργεί υπεύθυνα και βιώσιµα, αξιοποιεί ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και προσφέρει τοπικά προϊόντα. Σκέφτοµαι πόση ενέργεια σπαταλάµε στη µεταφορά και στη συντήρηση των τροφίµων και πόση θα εξοικονοµούσαµε αν µπορούσαµε να ψωνίζουµε προϊόντα που παράγονται πιο κοντά σε εµάς. Ένα τελευταίο τσεκ ότι είναι διαθέσιµο το τρίκλινο που θέλουµε να κλείσουµε και φεύγω για το γραφείο.

On the road

Αφήνω στο σπίτι τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Σήµερα που δεν βρέχει, θα πάρω λεωφορείο µέχρι το µετρό. Προτιµώ χίλιες φορές να ακούσω ένα audiobook ή να διαβάσω το βιβλίο µου αντί να βρίσκοµαι κολληµένη στην κίνηση και να ψάχνω να παρκάρω στο κέντρο. Βγαίνοντας από τον σταθµό του µετρό, οι µυρωδιές της άνοιξης µπερδεύονται µε µια άλλη αγαπηµένη: του καφέ. Σταµατάω στο µικρό καφέ που βρίσκεται δυο τετράγωνα από το γραφείο. Φτάνω στον πάγκο και δίνω στον Βασίλη το θερµός και το µεταλλικό µου καλαµάκι κι εκείνος πιάνει αµέσως το νόηµα: «Φρέντο, σήµερα που έχει ήλιο, σωστά;». Στο γραφείο γεµίζω το δικό µου µπουκάλι νερό, γιατί το έχω πιει σχεδόν όλο µέχρι να φτάσω. Με αυτό τον τρόπο και αποφεύγω τα πλαστικά ποτηράκια του ψύκτη και µετράω πόσο νερό πίνω καθηµερινά για να παραµένω ενυδατωµένη. Οι ώρες περνάνε χωρίς να το καταλάβω και πριν σηκωθώ από το γραφείο µου για τη συνάντηση στον πάνω όροφο, βάζω τον υπολογιστή σε αναστολή. Όταν θα επιστρέψω και τον ξανανάψω, θα είναι ανοιχτά όλα τα παράθυρα και οι καρτέλες, όπως τα άφησα, χωρίς να έχει καταναλώσει καθόλου ρεύµα.
Όταν χτυπάει η υπενθύµιση ότι σε µία ώρα έχω γυµναστήριο, σβήνω το πολύπριζο του δικού µου γραφείου και της Ελίνας, που έχει φύγει ήδη. Έχουµε συµφωνήσει όποια από τις δύο φεύγει τελευταία να κλείνει τον διακόπτη, ώστε όσο λείπουµε από το γραφείο οι µετασχηµατιστές των συσκευών να µην καταναλώνουν καθόλου ενέργεια – είναι κι εκείνη το ίδιο ευαισθητοποιηµένη για το περιβάλλον.

Από τα «εν οίκω» στα «εν δήµω»

Στον δρόµο για το σπίτι, σκέφτοµαι τι µπορώ να ετοιµάσω στα γρήγορα για φαγητό, πριν βγω για ποτό. Οι πένες που περίσσεψαν προχθές που είχαν έρθει φίλοι θα µεταµορφωθούν σε χρόνο dt σε πεντανόστιµα ζυµαρικά µε τυριά, ντοµατίνια και βασιλικό στον φούρνο, γιατί είναι κρίµα να πετάξω τόσο φαγητό. Τώρα που στη γειτονιά άνοιξαν δύο νέα εστιατόρια, έφεραν από τον Δήµο έναν καφέ κάδο συλλογής αποβλήτων τροφίµων, αλλά και πάλι, το zero food waste είναι πάντα καλύτερο από το less waste… Φαγητό, ντους, µια ακόµα συνεννόηση για την ώρα συνάντησης και είµαι έτοιµη να φύγω. Τελευταία κίνηση: ρυθµίζω τον χρονοδιακόπτη να δουλέψει το πλυντήριο το βράδυ, που το δίκτυο δεν είναι τόσο επιβαρυµένο και ισχύει το νυχτερινό τιµολόγιο. Όπως έχει πει και ο εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης «δεν χρειάζεται η απόλυτη θυσία για να σώσεις τον πλανήτη, ούτε χρειαζόµαστε ήρωες. Χρειαζόµαστε λογικούς ανθρώπους». Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι και σήµερα ήταν µια καλή µέρα: µικρές, λογικές κινήσεις για εξοικονόµηση ενέργειας µπορούν να κάνουν µεγάλη διαφορά στο περιβάλλον. Κραγιόν, γόβες και έφυγα ξανά! Με τα πόδια, φυσικά.

Οι 8 πιο ενεργοβόρες συσκευές

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές επιβεβαιώνουν ότι οι παρακάτω συσκευές καταναλώνουν το περισσότερο ρεύµα και αδειάζουν τα αποθέµατα ενέργειας του πλανήτη:

  • Θερµοσίφωνας
  • Φούρνος
  • Αερόθερµο
  • Πιστολάκι µαλλιών
  • Μάτι κουζίνας
  • Πλυντήριο πιάτων
  • Στεγνωτήριο ρούχων
  • Σίδερο

Εκτός, όµως, από τη λογική χρήση των παραπάνω, οι ειδικοί επισηµαίνουν πως είναι εξίσου σηµαντικό να κάνουµε τακτικά συντήρηση σε όλες τις συσκευές. Αµελώντας τη συντήρηση, για παράδειγµα, του θερµοσίφωνα, µπορεί αυτός να φτάσει να καταναλώνει έως και 40% περισσότερο ρεύµα, ενώ το ίδιο συµβαίνει και όταν δεν κάνουµε απόψυξη στο ψυγείο.

Πράσινες ταράτσες

Η αρχιτέκτων Σοφία Κουκουζέλη λέει ότι η πράσινη ταράτσα προσφέρει υψηλή θερµοµόνωση και εποµένως βοηθά στον περιορισµό της χρήσης τόσο του κλιµατιστικού το καλοκαίρι όσο και του καλοριφέρ τον χειµώνα, αρκεί να έχει γίνει σωστή µόνωση. Ένα επιπλέον περιβαλλοντικό όφελος είναι εκείνο της αποχέτευσης και της απορρόφησης του νερού της βροχής. Η Αθήνα θα φάνταζε ακόµη πιο όµορφη από τον Λυκαβηττό, όπως και κάθε άλλη περιοχή της χώρας, αν «ντύναµε» την ταράτσα µας… στα πράσινα.

Κεντρική Φωτογραφία: Louis Decamps

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT