Πρώιμη εφηβεία: Τι κάνουμε;

Πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της πρώιμης ήβης, όπου το κορίτσι μπορεί να εμφανίσει περίοδο από τα εφτά του χρόνια; Οι ειδικοί απαντούν ποιες είναι σήμερα οι κατευθυντήριες ιατρικές οδηγίες.

Elle 04 Οκτ. 16
Πρώιμη εφηβεία: Τι κάνουμε;

Τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερες έρευνες καταγράφουν μια αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης της λεγόμενης πρώιμης ήβης. Κορίτσια πέντε, έξι, εφτά ετών παρουσιάζουν περίοδο, τριχοφυΐα, στήθος και αντίστοιχα αγόρια ίδιας ηλικίας βλέπουν τα γεννητικά τους όργανα να μεγαλώνουν, να αποκτούν τριχοφυΐα και τη φωνή τους να βαραίνει…

Όπως επισημαίνει η γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου «οι συνθήκες ανάπτυξης των παιδιών έχουν αλλάξει και ενοχοποιούνται παράγοντες όπως η διατροφή, η επαφή με ξενορμόνες (σ.σ. ουσίες που υπάρχουν σε πλαστικά και είδη οικιακής χρήσης και διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα) και ο τρόπος ζωής. Τα περιστατικά αυτά παραπέμπονται σε παιδογυναικολόγο ή παιδοενδοκρινολόγο που θα κρίνει τι θεραπεία θα χρειαστεί, αν κριθεί σκόπιμο».

Τι λέει η παιδοενδοκρινολόγος
Από τη στιγμή που θα επισκεφτείτε τον ειδικό, το παιδί θα χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις. Η Φίλια Δημητριάδη, MD FAAP, παιδοενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Drexel στις ΗΠΑ, επιστημονική συνεργάτης του νοσοκομείου Παίδων Μητέρα & της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί: «Το φαινόμενο της αύξησης του στήθους στα κορίτσια και των όρχεων στα αγόρια αλλά και άλλων αλλαγών στο σώμα ονομάζεται πρώιμη ήβη και πλέον τα ηλικιακά όρια έχουν κατέβει. Πλέον το κατώτερο φυσιολογικό όριο στα κορίτσια είναι τα 8 χρόνια και στα αγόρια τα 9. Κάτω από αυτές τις ηλικίες κάνουμε διερεύνηση εφόσον δούμε στοιχεία εφηβείας». Η διευρεύνηση του γιατρού περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

Ορμονολογικός έλεγχος (LH, FSH), οιστρογόνα (ειδικότερα μέτρηση της οιστραδιόλης) στα κορίτσια και μέτρηση τεστοστερόνης στα αγόρια είναι οι βασικές που γίνονται. Τα εξειδικευμένα τεστ αφορούν εκείνο της διέγερσης LHRH που διαρκεί μία ώρα. Ο γιατρός χορηγεί ένα φάρμακο και μετρά τις ορμόνες εκείνη τη στιγμή. Ακόμα, γίνεται μέτρηση της οστικής ηλικίας με ακτινογραφία του αριστερού χεριού με την οποία ο ειδικός εκτιμά πόσος χρόνος απομένει για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Επιπλέον, στα κορίτσια γίνεται υπέρηχος μήτρας ωοθηκών ενώ σε μικρότερες ηλικίες (π.χ. σε παιδιά 3-4 ετών) μπορεί να συστηθεί μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου-υπόφυσης ώστε να αποκλεισθούν άλλες πιθανές αιτίες.

Για ποιο λόγο δεν θέλουμε την πρώιμη ήβη; Όπως τονίζει η κ. Δημητριάδη η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη η οποία επιταχύνεται γιατί το παιδί γίνεται πιο γρήγορα έφηβος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί αρχικά ένα κορίτσι να ψηλώσει πιο γρήγορα συγκριτικά με τις συμμαθήτριές της αλλά επειδή η ανάπτυξη αυτή θα ολοκληρωθεί σε πιο σύντομο διάστημα ίσως να μην πάρει το ύψος που θα είχε σε άλλη περίπτωση.   

Όσο για την θεραπεία; Σύμφωνα με τη γιατρό, στις περιπτώσεις πρώιμης ήβης που πληρούν τα σχετικά κριτήρια με κύριο την αρνητική επιρροή που αυτή έχει στην ανάπτυξη του παιδιού, γίνονται ενέσεις τριπτορελίνης.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT