Η εμφάνιση της πανδημίας άλλαξε εντελώς τα δεδομένα και έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή μας τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εμείς όμως σε αυτή τη φάση θα επικεντρωθούμε στα επαγγελματικά και πιο συγκεκριμένα στην εξ’ αποστάσεως εργασία, η οποία πλέον, θέλοντας και μη, έχει γίνει η νέα καθημερινή μας ρουτίνα. Μάλιστα, για να είμαστε ειλικρινείς, για πολλούς από εμάς, αυτή η εργασιακή συνθήκη αποτελεί μια ευχάριστη ευκαιρία για να προσαρμόσουμε την δουλεία στα δικά μας μέτρα, αφού έχουμε την δυνατότητα να εργαζόμαστε ανενόχλητοι στην ζεστασιά του σπιτιού μας δίχως να νιώθουμε τα έντονα βλέμματα των ανωτέρων μας και την βαβούρα του γραφείου.
Μπορούμε να απολαύσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή ένα φλιτζάνι τσάι μέσα στην άνεση του καναπέ μας, ακούγοντας παράλληλα και την αγαπημένη μας λίστα τραγουδιών στο Spottify. Ωραίο δεν ακούγεται; Τόσο ωραίο, που καμία φορά τα αφεντικά μας μπορεί να υποψιαστούν ότι υπάρχει η πιθανότητα να “τεμπελιάζουμε” λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει και να παραμελούμε την δουλειά μας. Αυτός είναι και ο λόγος, λοιπόν, που φέτος ήταν η χρόνια κατά την οποία η ζήτηση και η εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης αυξήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο αυτό το νούμερο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Για τον λόγο αυτό εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο συχνές απορίες που μπορεί να περνάνε από το μυαλό κάθε εργαζομένου και σκοπεύουμε να τους δώσουμε απαντήσεις.
Είναι νόμιμο να με “παρακολουθεί” το αφεντικό μου;
Η τεχνολογία “spywear”, όπως ονομάζεται αυτό το λογισμικό παρακολούθησης που πολλές εταιρίες έχουν, μπορεί να μοιάζει ύπουλη και άκρως κατασκοπευτική αλλά είναι εντελώς, μα εντελώς νόμιμη. Με λίγα λόγια το αφεντικό σας έχει κάθε δικαίωμα να παρακολουθεί την δουλειά σας όταν βρίσκεστε στο ζεστό σας σπιτάκι. Ωστόσο, ο προϊστάμενός σας δεν έχει ελεύθερο έλεγχο για να παρακολουθεί το προσωπικό όπως θέλει. Η παρακολούθηση των εργαζομένων είναι ένας πολύπλοκος τομέας και υπάρχουν διάφοροι νομικοί κανόνες που ασχολούνται με αυτό. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και οι εργοδότες οφείλουν να τηρούν ένα σιωπηρό καθήκον εμπιστοσύνης προς τους εργαζομένους τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τα αφεντικά να δικαιολογήσουν τη χρήση επεμβατικών μορφών παρακολούθησης, όπως πληκτρολόγηση και παρακολούθηση οθόνης, ωστόσο, παρόλο που αυτές οι μορφές παρακολούθησης υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες, γενικά εξακολουθούν να επιτρέπονται.
Μπορεί το αφεντικό μου να διαβάσει τα προσωπικά μου μηνύματα όταν εργάζομαι από το σπίτι;
Σίγουρα όλοι μας το έχουμε αναρωτηθεί αυτό, ας μην κρυβόμαστε. Μάλιστα, κακά τα ψέματα, έχουμε συνεννοηθεί με τους φίλους, γνωστούς , συνεργάτες να μην στέλνουν μηνύματα που δεν έχουν επαγγελματικό περιεχόμενο εν ώρας δουλείας. Και πολύ καλά έχουμε κάνει. Η πρόσβαση που μπορεί να έχει το αφεντικό σού εξαρτάται από τον τύπο της παρακολούθησης που πραγματοποιείται. Ακόμη και το βασικό λογισμικό παρακολούθησης υπαλλήλων επιτρέπει στα αφεντικά να ανακαλύπτουν σε ποιους ιστότοπους έχουμε περιηγηθεί ή το περιεχόμενο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται από τη διεύθυνση εργασίας μας. Επομένως, εμείς θα σε συμβουλεύαμε να προσέχεις. Η πιο προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης περιλαμβάνει λειτουργίες, όπως λήψη στιγμιότυπων οθόνης κάθε λίγα λεπτά, οι οποίες στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο να αποστέλλουν απευθείας στα αφεντικά μας. εν Σίγουρα δεν θα το θέλαμε αυτό . Το λογισμικό spyware είναι ιδιαίτερα επεμβατικό και σημαίνει ότι ο εργοδότης σας μπορεί να δει τι στέλνετε ακόμη και μέσω υπολογιστή.
Πρέπει να αφεντικό μου να με ενημερώσει σε περίπτωση που χρησιμοποίει το Spyware;
Σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και αλληλεγγύης το αφεντικό σας θα ήταν «σωστό» να σας ενημερώσει. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν μια εσωτερική ειδοποίηση απορρήτου που ενημερώνει τους υπαλλήλους για τον τρόπο επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων. Δηλαδή παρέχεται ενημέρωση από πού συλλέγονται τα δεδομένα και ποιος είναι ο σκοπός της επεξεργασίας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω παρακολούθησης ενδέχεται να μην θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα αφεντικά τους εάν ανακαλύψουν ότι έχουν ελεγχθεί χωρίς να το γνωρίζουν, ή εάν δεν έχει γίνει σαφής ο λόγος για την παρακολούθηση.
Τι μπορώ να κάνω αν καταλάβω ότι το αφεντικό μου με κατασκοπεύει;
Εάν το αφεντικό σας, έχει εξηγήσει τους λόγους για την παρακολούθηση της οθόνης, των πλήκτρων ή της παραγωγικότητάς σας, τότε υπάρχει περιορισμένος τρόπος για το πως να αντιδράσετε. Για πολλούς υπαλλήλους λειτουργεί πιεστικά η σκέψη ότι κάποιος παρακολουθεί τις ενέργειές του. Έτσι, η συνεχής παρακολούθηση μπορεί να επηρεάσει την ευημερία και το ηθικό, και σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία παρακολούθησης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση εργοδότη-υπαλλήλου. Γι’ αυτό καλό θα είναι οποιαδήποτε δυσαρέσκεια να αντιμετωπιστεί με τον διάλογο. Αυτό θα δώσει και στις δύο πλευρές (εργαζόμενος-εργοδότης) την δυνατότητα να εξηγήσουν τη θέση τους. Ακούγοντας γιατί η παρακολούθηση έχει τεθεί σε εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τον εργαζόμενο να καταλάβει ότι αυτό είναι ένα αναλογικό μέτρο, το οποίο ως σκοπό έχει να βοηθήσει ένα υπάρχον πρόβλημα. Ομοίως, ο εργοδότης μπορεί να αποκτήσει κατανόηση και προς το πρόσωπο του εργαζόμενου.