Πόσα φρούτα και λαχανικά έτυχε να φάτε σήμερα; Μια καινούρια μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν κυρίως οι παραπάνω τροφές έχουν προστατευτική δράση για την καρδιά. Ειδικότερα, το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Medicine και δείχνει ότι ορισμένες ουσίες μειώνουν την πιθανότητα εμφράγματος.
Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία εξέτασαν 32.561 γυναίκες ηλικίας 49 έως 83 ετών για δέκα χρόνια (1997-2007). Από εκείνες ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, αλλά και τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν συγκεκριμένες τροφές.
Αυτό που φάνηκε στην έρευνα είναι ότι οι γυναίκες που ανέφεραν τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιοξειδωτικών είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα. Μάλιστα, οι ίδιες δήλωσαν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο επτά μερίδες τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά ημερησίως.
Η δρ Αλίτσια Βολκ, επικεφαλής της μελέτης, συνιστά να λαμβάνουμε τα αντιοξειδωτικά μέσα από τις τροφές και όχι απαραίτητα από τα συμπληρώματα. Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία δεν έχουν αποδεδειγμένα προστατευτική δράση για την καρδιά. Αντίθετα, στις τροφές αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο συνδυασμός των ουσιών.