Τεστ Παπ ή Hpv Dna;

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν την ανωτερότητα του Hpv Dna test έναντι του τεστ Παπ. Ποια εξέταση χρειάζεται να κάνουμε και κάθε πότε;

Elle 29 Φεβ. 12
Τεστ Παπ ή Hpv Dna;

Η κυτταρολογία υγρής φάσης, όπως λέγεται το εξελιγμένο τεστ Παπ, είναι πιθανό στο μέλλον να συνδυάζεται με το Hpv Dna test, γιατί έτσι αυξάνει κατά πολύ η ευαισθησία ανίχνευσης σοβαρών, προκαρκινικών αλλοιώσεων. Αυτή τη στιγμή, νεότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι μια νέα τεχνολογία, το Hpv Dna test, είναι πολύ ανώτερη από το τεστ παπ ως προς την ακρίβεια ανίχνευσης της παρουσίας ιών HPV υψηλού κινδύνου στον τράχηλο της μήτρας. Στη συνέχεια οι γυναίκες που είναι θετικές υποβάλλονται σε κολποσκόπηση. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός θα δει αν ο ιός έχει προκαλέσει βλάβη στον τράχηλο της μήτρας και πρέπει να εφαρμοστεί θεραπεία. Μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύτηκε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου στην επιστημονική έκδοση The Lancet Oncology αποκαλύπτοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται πλέον καλύτερη στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Λίγους μήνες πριν, η αμερικανική υπηρεσία πρόληψης Task Force ανακοίνωσε ότι δεν έχει αποδείξεις ότι ο ετήσιος έλεγχος τεστ παπ έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι αν γίνεται κάθε τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο οργανισμό, το να υποβαλλόμαστε πολύ τακτικά σε εξετάσεις μπορεί να μας επιβαρύνει ψυχολογικά χωρίς να χρειάζεται. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, ο έλεγχος καλό είναι να ξεκινά στα 21, ανεξάρτητα από την ηλικία που κάνουμε πρώτη φορά σεξ. Όσες γυναίκες είναι άνω των 65 με τεστ παπ αρνητικό, μπορούν να επαναλαμβάνουν τον έλεγχο κάθε τρία χρόνια. Οι υπόλοιπες, όμως; Όπως επισημαίνει ο Ασημάκης Παππάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν: «Στα επόμενα πέντε χρόνια τα οργανωμένα κράτη ίσως επιλέξουν να κάνουν το τεστ ταυτοποίησης (Hpv Dna test) κάθε πέντε χρόνια σε γυναίκες άνω των 30 αντί του τεστ παπ. Σε όσες βγαίνει θετικό για ιούς υψηλού κινδύνου (δηλαδή ογκογόνους τύπους του ιού HPV που σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), θα ακολουθεί κολποσκόπηση κάθε έξι μήνες».

Τι πρέπει να κάνουμε;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες στην Ελλάδα για τη διενέργεια Hpv Dna test έναντι του τεστ παπ στις γυναίκες. Επομένως, τι είναι προτιμότερο να κάνουμε; Όπως τονίζει ο κ. Παππάς: «Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες έως τα 45 είναι ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, γιατί έτσι θα μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισής του κατά 80 % (ο εμβολιασμός είναι δωρεάν μέχρι τα 26 από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία). Αναφορικά με τις εξετάσεις, τους συστήνουμε να γίνονται κολπικές και τραχηλικές καλλιέργειες για τα χλαμύδια μια φορά ετησίως, γιατί έτσι αποφεύγουν προβλήματα υπογονιμότητας (τα χλαμύδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα). Ακόμα, όλες οι Ελληνίδες θα πρέπει να πραγματοποιούν συστηματικά τεστ παπ από την ηλικία των 25 έως τα 65. Στην Αγγλία αυτό γίνεται κάθε τρία χρόνια έως την ηλικία των 50 και μετά κάθε 5 χρόνια μέχρι τα 65. Αν το τεστ Παπ είναι θετικό, θα πρέπει να γίνεται κολποσκόπηση για να φανεί αν υπάρχει αλλοίωση στον τράχηλο. Το HPV Dna test δεν μας δείχνει παρουσία βλάβης, αλλά ποιον ιό έχει η γυναίκα, αν δηλαδή είναι υψηλού κινδύνου ή όχι».  
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT