Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε oatmeal κάθε μέρα;

Είναι η βρώμη τόσο υγιεινή όσο υποστηρίζουν οι ειδικοί;

Elle 09 Σεπ. 22
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε oatmeal κάθε μέρα;

Αν θέλεις να φας ένα καλό και υγιεινό πρωινό, οι διατροφολόγοι και οι γιατροί συμφωνούν πως δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τη βρώμη. Πέρα, όμως, από το δημοφιλές oatmeal, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να κάνεις με αυτήν. Από το να την απολαύσεις ζεστή, να τη μουσκέψεις όλη τη νύχτα, να δημιουργήσεις μπάρες δημητριακών, μάφιν ή ακόμα και να την ανακατέψεις στο μείγμα για βάφλες. Καλά όλα αυτά, είναι σίγουρα νόστιμη και ευέλικτη ως τροφή, αλλά γιατί οι ειδικοί υγείας συνιστούν το χυλό βρώμης ως πρωινό γεύμα; Πώς ένα απλό μπολ βρώμης επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία μας; Δες τι λέει η επιστήμη για την κατανάλωση της σε τακτική βάση.

Μπορεί να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερο

Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ενός υδατάνθρακα που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει. Επειδή οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτές βοηθά στην αποφυγή αιχμών και πτώσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, ενώ μειώνει το αίσθημα της πείνας. «Η κατανάλωση βρώμης για πρωινό ή ενσωματωμένης σε διαφορετικά τρόφιμα ως γεύμα και snack είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει η Maggie Michalczyk, RDN. Σύμφωνα με το FoodData Central του USDA, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένου oatmeal περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Θα διευκολύνει την επίσκεψη σου στο μπάνιο

oatmeal
istockphoto.com

«Η βρώμη περιέχει έναν ειδικό τύπο διαλυτών ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη», λέει η Michalczyk. «Η βήτα-γλυκάνη σχηματίζει μια σύσταση που μοιάζει με τζελ στο έντερο και βοηθά στο να διατηρούνται τα πράγματα σε κίνηση στο πεπτικό σας σύστημα και να σας κρατά τακτικούς». Επιπλέον, το να συνδυάσεις το χυλό βρώμης με πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών – όπως μη αποφλοιωμένα μήλα, ξηρούς καρπούς ή βατόμουρα – μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου θα μειωθεί

Το να ξεκινάς το πρωί σου με ένα μπολ βρώμης μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σου με περισσότερους από έναν τρόπους. Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ο χυλός βρώμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ακόμη και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα βακτήρια του εντέρου σου θα ευδοκιμήσουν

Το oatmeal είναι επίσης μια πρεβιοτική τροφή, η οποία τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο σου. Η διατήρηση υγιών βακτηρίων του εντέρου -γνωστά και ως μικροβίωμα του εντέρου σου- θα ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σου, θα βελτιώσει τη διάθεση και την πέψη σου και θα βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών. Μια συστηματική αξιολόγηση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης βρώμης και της αύξησης των ευεργετικών βακτηριακών ομάδων στο έντερο, καθιστώντας το ένα φιλικό προς το έντερο και υγιεινό για την καρδιά πρωινό. «Η ενσωμάτωση μιας μεγάλης ποικιλίας φυτικών τροφών στη διατροφή, όπως η βρώμη, είναι επίσης ευεργετική για την ποικιλομορφία του εντέρου, η οποία είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της υγείας του», λέει η Michalczyk.

oatmeal

Θα διαχειρίζεσαι το βάρος σου πιο εύκολα

Μαζί με αυτά τα θετικά οφέλη, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το δημοφιλές πρωινό μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και τις προσπάθειες απώλειας και διαχείρισης βάρους σου. Σύμφωνα με μια αναθεώρηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Foods, η βήτα-γλυκάνη της βρώμης έχει θετικά αποτελέσματα στην υπεργλυκαιμία, μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και μειώνοντας το βάρος. «Η περιεκτικότητα της βρώμης σε ίνες είναι ιδιαίτερα χορταστική, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη διαχείριση του βάρους σας», αναφέρει η Michalczyk. «Η βήτα-γλυκάνη μπορεί επίσης να προάγει την απελευθέρωση του πεπτιδίου YY, μιας ορμόνης που παράγεται στο έντερο και βοηθά στον κορεσμό», καταλήγει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT