Οι λιπαρές επιδερμίδες γερνούν αργότερα ή μήπως πρόκειται για μύθο;

Η απάντηση και τα tips που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε για την λιπαρή επιδερμίδα.

Νίνα Μουσούρη 23 Απρ. 24
Οι λιπαρές επιδερμίδες γερνούν αργότερα ή μήπως πρόκειται για μύθο;

Η γήρανση της επιδερμίδας μας αποτελεί την νούμερο ένα ανησυχία για όλες μας. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που όταν θα βρούμε μια αποτελεσματική φροντίδα που θα ταιριάξει πλήρως με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας θα μείνουμε πιστές στην εφαρμογή της. Όσον αφορά, όμως, τη θεωρία για τα λιπαρά δέρματα σύμφωνα με την οποία γερνούν με πιο αργούς ρυθμούς. Τελικά τι ισχύει; Η πιστοποιημένη δερματολόγος και χειρουργός MOHS Margarita Lois, M.D, εξηγεί στο mbg.com τους λόγους για τους οποίους αυτή η θεωρεία μπορεί να υποστηριχθεί.

Πρώτο στοιχείο είναι ότι η αυξημένη παραγωγή σμήγματος, κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο λαμπερό, αλλά το διατηρεί και πιο ενυδατωμένο, γεγονός αρκετά σημαντικό, καθώς αυτή η extra ενυδάτωση, βοηθά το δέρμα να διατηρήσει καλύτερα την ελαστικότητά του, μειώνοντας τον σχηματισμό των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Παράλληλα, η ειδικός αναφέρει ότι το σμήγμα έχει επίσης ορισμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και τελικά επιταχύνουν τα σημάδια γήρανσης.

Επόμενο επιχείρημα; Το στρώμα λαδιού στην επιφάνεια του δέρματος λειτουργεί ως φυσικός φραγμός στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η ρύπανση και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίοι όπως είναι γνωστό επιταχύνουν την γήρανση της επιδερμίδας. Ποια είναι τα συμπεράσματα, λοιπόν; Η περίσσεια λιπαρότητα που παράγεται στον συγκεκριμένο τύπο επιδερμίδας μπορεί να έχει ενυδατική και προστατευτική δράση, παρέχοντάς του έτσι ορισμένα πλεονέκτημα έναντι του ξηρού δέρματος, το οποίο χρειάζεται extra ενυδάτωση και ενίσχυση για να αποφευχθεί ο πρόωρος σχηματισμός των λεπτών γραμμών.

Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι το λιπαρό δέρμα μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά τη γήρανση του δέρματος, σίγουρα αυτός δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους και πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα; Το DNA μας, η έκθεση στον ήλιο, η ρουτίνα περιποίησης ακολουθούμε και γενικότερα ο τρόπος ζωής μας παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

επιδερμίδες

Λιπαρή επιδερμίδα: Tips που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε

Κανόνας νούμερο ένα; Ναι, και οι λιπαροί τύποι δέρματος εξακολουθούν να χρειάζονται ενυδάτωση. Ωστόσο, για να μην “μπουκώσουμε” την επιδερμίδα μας μπορούμε να στραφούμε σε προϊόντα ενυδάτωσης με gel υφή. Γιατί σε κάθε περίπτωση η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν ένας λιπαρός τύπος δέρματος δεν ενυδατώνεται εξωτερικά, το δέρμα ξεγελιέται και παράγει ακόμη περισσότερο σμήγμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά ξεσπάσματα. Επόμενο μυστικό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε; Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας αλλάζει. Συγκεκριμένα η εσωτερική παραγωγή υαλουρονικού οξέος, κεραμιδίων και σμήγματος μειώνεται με το πέρασμα των ετών, γι’ αυτό ακόμα και τις λιπαρές επιδερμίδες όσο μεγαλώνουμε θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το ελαφρύ τζελ με μια πιο πλούσια κρέμα.

Cover Photo:Launchmetrics / spotlight

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT