Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτησε σήμερα τη μακροβιότερη μονάρχη της. Όλα όσα έγιναν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η εντυπωσιακή τελετή, οι σημαντικοί προσκεκλημένοι και η συγκίνηση της οικογένειας της.

Elle 19 Σεπ. 22
Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτησε σήμερα τη μακροβιότερη μονάρχη της. Όλα όσα έγιναν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτησε σήμετα τη Bασίλισσα Ελισάβετ Β’ με μια μεγαλοπρεπή τελετή γεμάτη παράδοση. Μέλη της βασιλικής οικογένειας και αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στο Αβαείο του Westminster για τη λειτουργία. Χιλιάδες άλλοι συνέρρευσαν στους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής μήκους 40 χιλιομέτρων που ακολούθησε η πομπή, από το κέντρο του Λονδίνου στο Windsor, ελπίζοντας να δουν την πορεία της Βασίλισσας από την αψίδα του Wellington μέχρι την τελευταία της κατοικία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μέσα στο Κάστρο του Windsor.

Αν και ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ, της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας, αναμενόταν και είχε προγραμματιστεί προσεκτικά εδώ και χρόνια με την κωδική ονομασία «Operation London Bridge», η στιγμή αυτή σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής και μία αλλαγή στο εθνικό τοπίο, ακόμη και για όσους δεν είναι θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας.

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, πρίγκιπες, ένας αυτοκράτορας και μια αυτοκράτειρα, και άλλα δημόσια πρόσωπα κάθισαν δίπλα-δίπλα στο Αβαείο για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη, απόδειξη της διεθνούς επίδρασης της και της λεπτής διπλωματίας της. Περισσότεροι από 200 ξένοι αξιωματούχοι ήταν προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και ηγετών της Κοινοπολιτείας όπως ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau. Πολλοί μάλιστα αντάλλαξαν τις λιμουζίνες τους με λεωφορεία για να φτάσουν στην κηδεία, ως μέρος ενός σχεδίου που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας που έχουν δει οι βρετανικές αρχές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από ανθρωπιστικές ομάδες, μέχρι ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ευημερία των ζώων, η Βασίλισσα ήταν προστάτιδα εκατοντάδων φιλανθρωπικών οργανώσεων. Μεταξύ της εκκλησίας των 2.000 ατόμων ήταν και εκπρόσωποι αυτών, μαζί με εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και δημόσιους υπαλλήλους.

Η κηδεία, η οποία τελέστηκε τόσο ως πολιτική όσο και ως θρησκευτική λειτουργία, ήταν η κορύφωση του 10ήμερου πένθους προς τιμήν της. Πραγματοποιήθηκε στο ίδιο αβαείο όπου, πριν από 69 χρόνια, στέφθηκε Βασίλισσα και όπου, πριν από 75 χρόνια, παντρεύτηκε τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε πέρυσι.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν τη σωρό καθ’όλη την πορεία του από το Westminster Hall στο αβαείο. Μεταφέρθηκε στην ίδια άμαξα που χρησιμοποιήθηκε για την κηδεία του πατέρα της Βασίλισσας, του Βασιλιά Γεώργιου ΣΤ’ και του Winston Churchill, του πρώτου από τους 15 Βρετανούς πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν υπό τη βασιλεία της.

Η καμπάνα του Αβαείου του Westminster χτυπούσε μια φορά το λεπτό για 96 λεπτά πριν από τη λειτουργία, σηματοδοτώντας κάθε χρόνο της ζωής της Βασίλισσας. Μικρές λεπτομέρειες, όπως το στεφάνι με λουλούδια πάνω από το φέρετρό της, μαρτυρούσαν το προσωπικό της γούστο. Φτιαγμένο από λουλούδια και φύλλωμα κομμένα από τους κήπους των Ανακτόρων του Buckingham και άλλων βασιλικών κτημάτων, περιλάμβανε ροζ και χρυσά πελαργόνια, τριαντάφυλλα, ντάλιες και μυρτιά κομμένη από ένα φυτό που αναπτύχθηκε από ένα κλαδάκι από τη γαμήλια ανθοδέσμη της Βασίλισσας.

Καθώς το φέρετρο κινούνταν μέσα στο αβαείο, τα δισέγγονα της Βασίλισσας, ο Πρίγκιπας George και η Πριγκίπισσα Charlotte αποτελούσαν μέρος της πομπής πίσω του. Η ωριαία λειτουργία ολοκληρώθηκε με σιγή δύο λεπτών, μετά την οποία η εκκλησία τραγούδησε τον εθνικό ύμνο, «God Save the King». Ο αυλητής της Βασίλισσας, του οποίου η μουσική ξεσήκωνε τη Βασίλισσα κάθε πρωί, έπαιξε έναν θρήνο, «Sleep, Dearie, Sleep», για να κλείσει η διαδικασία.

Οι εκδηλώσεις της ημέρας είναι μια επίδειξη τελετουργιών αιώνων, ένας βασιλικός ιππέας πλαισιωμένος από φρουρούς με επίσημες στολές, γκάιντες και τυμπανιστές και δρόμοι γεμάτοι με στρατιώτες που χαιρετίζουν καθώς περνάει το φέρετρο. Ακόμη, στο Hyde Park και το Big Ben έπεφταν πυροβολισμοί καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής προς την Αψίδα του Wellington, όπου το φέρετρο τοποθετήθηκε σε νεκροφόρα για να μεταφερθεί στο Windsor.

Αργότερα το βράδυ, σε μια ιδιωτική ταφή, θα επανασυνδεθεί με τον επί 73 χρόνια σύζυγό της, τη «σταθερή δύναμή και οδηγό της», τον Δούκα του Εδιμβούργου. Το ζευγάρι θα ενταφιαστεί μαζί στο παρεκκλήσι του King George VI Memorial, ένα παράρτημα του παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου που φιλοξενεί επίσης τα λείψανα του πατέρα της Βασίλισσας, της μητέρας της και της αδελφής της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT