Και μπορεί με την έλευση του φθινοπώρου να χρειάστηκε να περάσουμε στη χειμερινή ώρα, ωστόσο δεν μας πείραξε καθόλου, αφού έχουμε μία ακόμα δικαιολογία να επιστρέψουμε στο σπίτι, να καθίσουμε στην αγαπημένη μας πολυθρόνα και να απολαύσουμε τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτό τον Νοέμβριο.
Το βιβλίο του μήνα
ΑΔΕΙΕΣ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ της Maria Judite de Carvalho (εκδ. Ίκαρος)
Μπορεί να πρωτοεκδόθηκε το 1966, αλλά αυτή η νουβέλα της συγγραφέα από την Πορτογαλία είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν να είναι σημερινό. Η Carvalho γράφει με φοβερή ακρίβεια και σπουδαία πύκνωση για τρεις γενιές γυναικών που ζουν σε καθεστώς πατριαρχίας. Είναι υποταγμένες στους άντρες που τις περιβάλλουν και σφόδρα αδικημένες. Πολλές φορές, όμως, ακόμα και όταν μοιάζουν εντελώς αδύναμες, σπινθηροβολούν διεκδικώντας τη θέση τους σε αυτό τον κόσμο -αδικώντας ακόμα και η μια την άλλη. Και κάπως έτσι, ζωντανεύουν στο σήμερα κυριαρχικές και νικήτριες. Κεντρική μορφή του έργου είναι η Ντόρα Ροζάριο που καλείται να επιτελέσει τους ρόλους της ως σύζυγος, νύφη, εργαζόμενη μητέρα και ερωμένη.
Τα βιβλία που θα διαβάσουμε μέσα στον Νοέμβριο
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ της Patricia Lockwood (εκδ. Ψυχογιός)
Ένα βιβλίο πολυσυζητημένο και προτεινόμενο για πολλά βραβεία, ανάμεσά τους και το Booker. Το ιδιαίτερο αυτό έργο κουβαλάει στην αρχιτεκτονική του το μήνυμα ότι το διαδίκτυο μπορεί να μας καθηλώσει. Δεν λείπουν και ένα σωρό άλλα θέματα, όπως η θλίψη, η απώλεια και η ανάγκη για επικοινωνία και ανθρωπιά.
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ της Elizabeth Day (Κλειδάριθμος)
Ιστορίες από τη ζωή της συγγραφέα, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν αποτυχίες στο ενεργητικό τους. Εμπνευσμένο από το βραβευμένο ομώνυμο podcast, το εν λόγω βιβλίο με ειλικρίνια, αισιοδοξία και καυστικό χιούμορ προσπαθεί να μας αποδείξει πως μέσα από τις αποτυχίες γινόμαστε πιο δυνατοί.
Ο ΝΕΑΡΟΣ ΜΑΝΓΚΟ του Douglas Stuart (εκδ. Μεταίχμιο)
Με το Σάγκι Μπέιν, ο Stuart πέρασε το τεστ για ετούτο το δεύτερο δύσκολο βιβλίο του. Μάλιστα, εδώ επιδεικνύει μεγαλύτερη γλωσσική γλαφυρότητα.
Η ΑΝ-ΤΟΝΙΑ ΜΟΥ της Willa Cather (εκδ. Gutenberg)
Είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε μια από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες συγγραφείς μέσα από την ιστορία της μετανάστριας Αντονίας, που προσπαθεί να κερδίσει την αυτονομία της στην Αμερική των αρχών του 20ού αιώνα.
ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ της Carson McCullers (εκδ. Διόπτρα)
Η McCullers ξέρει να γράφει σαν να σκάβει την ανθρώπινη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση. Το κάνει και εδώ. Μας μεταφέρει στον αμερικανικό Νότο του 1948 και μας διηγείται τα σεξουαλικά απωθημένα δύο ζευγαριών.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ της Ruth Ozeki (εκδ. Κλειθάριθμος)
Η νικήτρια του Γυναικείου Βραβείου Μυθοπλασίας για το 2022 γράφει την τολμηρή και συγκινητική ιστορία του 13χρονου Μπένι Ο, ο οποίος μετά την απώλεια του πατέρα του ξεκινά να ακούει φωνές. Οι φωνές αυτές προέρχονται από τα συσσωρευμένα αντικείμενα στο σπίτι του, τα οποία η μητέρα του στοιβάζει μετά μανίας. Για να βρει διαφυγή, καταλήγει στη δημόσια βιβλιόθηκη όπου εκεί μπορεί να απολαύσει την ησυχία. Εκεί,οι συναντήσεις με ανθρώπους – κλειδιά θα του αλλάξουν τη ζωή, μαθαίνοντας εν τέλει να ακούει τα πράγματα που έχουν σημασία.
Η ΚΛΑΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΡΟΥΣΤ του Stéphane Carlier (εκδ. Ίκαρος)
Η Κλάρα είναι κομμώτρια στη γαλλική επαρχία. Μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα, αλλά επιλέγει να ανακαλύψει τον Προυστ. Μαζί της διαβάζουμε και εμείς… πιο ανάλαφρα το έργο του μεγάλου συγγραφέα.
ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ της Γκιτάντζαλι Σρι (εκδ. Καστανιώτη)
Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που τιμήθηκε με Βραβείο Booker γραμμένο στη γλώσσα χίντι το 2022. Ανήκει στην Ινδή συγγραφέα Σρι, η οποία μας αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας 80 ετών που μόλις έχασε τον σύζυγό της.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ του Μισέλ Ουελμπέκ (εκδ. Εστία)
Ο Γάλλος συγγραφέας αφηγείται, όπως αναφέρει ο ίδιος, τη στιγμή στη ζωή του που ένιωσε πως για πρώτη φορά του φέρονταν σαν ένα αντικείμενο κάποιου ντοκιμαντέρ για ζώα, ένα συναίσθημα που δύσκολα μπορεί να διαγράψει από τη μνήμη του.