Βιβλία: Από τον αποικιοκράτη χίπστερ στον Μπολάνιο

Μερικές πρόσφατα βιβλία που τράβηξαν την προσοχή μας.

Elle 14 Οκτ. 23
Βιβλία: Από τον αποικιοκράτη χίπστερ στον Μπολάνιο

 

Ο ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΗΣ ΧΙΠΣΤΕΡ του Γκρέγκορι Πιερρό (εκδ. Αντίποδες)

βιβλία

Ένα ανάγνωσμα πολιτικής σκέψης γύρω από την ταυτότητα του χίπστερ που κάποιοι αγαπήσαμε, μερικοί αγαπήσαμε να μισούμε, άλλοι προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε. Και όσο εμείς παλεύαμε μαζί της, ο χιπστερισμός του 21ου αιώνα εξελισσόταν ύπουλος, σαρδόνιος, φωτογενής και επεκτατικός, δείχνοντας τα δόντια του για το τι μπορεί πραγματικά να κάνει στο πολιτιστικό-πολιτικό πεδίο μιας κοινωνίας. Ο Πιερρό χρεώνει με επιχειρήματα στον χιπστερισμό -και καλά του κάνει- ένα είδος αποικιοκρατίας που διαβρώνει, οικειοποιείται, καταφέρνοντας στο τέλος να ομογενοποιεί κοινωνίες και να δημιουργεί cool μάζες και μονόχρωμες φυλές. Διαβάστε το, γιατί μπορεί και να έχουμε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το πώς θα αντιδρούμε από εδώ και πέρα στα -υποτίθεται- αθώα, φωτογενή κινήματα που υπόσχονται εξέλιξη και εκλεκτική διαφορετικότητα.

 

ΝΥΧΤΩΔΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ του Roberto Bolano (εκδ. Άγρα)

βιβλία

Ίσως το πιο  σαρδόνια πολιτικό έργο του Χιλιανού συγγραφέα, μέσα από το οποίο φέρνει αντιμέτωπους τους πνευματικούς ανθρώπους της Χιλής την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ. Τι γραμμή τραβάει η συλλογική -ή και όχι- ενοχή στη -συλλογική ή και όχι- γεωμετρία μας; Πόσα μυστικά αφήνουμε να κρύβονται στα υπόγεια ανέμελοι στις ταράτσες με τα υπόστεγα και στα φροντισμένα σαλόνια των στεγών που υπόσχονται να μας καλλιεργήσουν; Σε πόσα καταφύγια φτάνουμε για να βρούμε συμμαχίες όταν αυτές οι ίδιες φιλοξενούνται, χαϊδεύονται και περιμένουν επιβεβαίωση από τις ίδιες τις σιωπές της ενοχής, τις κινήσεις της που δεν φέρουν σκιές και από τα βλέμματα που δεν κεντράρουν για να μην μετράμε μεταξύ μας τον χρόνο με τα βλέφαρα; Σε πόσους δια-συρμούς μπαίνουμε για να μπερδεύουμε στο σταυρόλεξο τη σύγχυση με τη συγκίνηση; Ο Μπολάνιο μέσα στο γνωστό του κουβάρι ιστορίας και λογοτεχνίας -ένα χρόνο μετά το Φυλαχτό- αφήνει ένα ιερέα, κριτικό λογοτεχνίας και ποιητή να μας διηγηθεί τι έκαναν, τι δεν έκαναν και τι πίστευαν ότι έκαναν οι λογοτέχνες της Χιλής επί Πινοσέτ. Βάζει τον αφηγητή του να πει: «Δεν χρειάζεται να ονειρεύεσαι αλλά να είσαι συνεπής». Λίγο μετά τον αφήνει να περνάει νύχτες με άλλους διανοούμενους σε μια βίλα ενός ζευγαριού στα υπόγεια της οποίας πραγματοποιούνταν βασανιστήρια. Το ανακάλυψε μια νύχτα ένας μεθυσμένος συγγραφέας που άνοιξε τη λάθος πόρτα και την έκλεισε πίσω του συνεχίζοντας τη νύχτα του. Οι ιδιοκτήτες της βίλας ήταν μέλη της DINA (βασισμένα όλα αυτά σε πραγματικά γεγονότα). Και συνέβησαν κι άλλες τέτοιες νύχτες. Πέρναγαν η μία μέσα στην άλλη. Γιατί έτσι κάνει ο Μπολάνιο. Θέλει να ξέρεις πως μοιάζει να περνάει μια νύχτα μέσα σε μια άλλη χωρίς να μεσολαβεί φως. Πως μοιάζει μια πληγή να ανοίγει μέσα σε μια άλλη και πως μοιάζει η ενοχή να κρύβεται για να βολευτεί από μια άλλη. 
 Κάποια στιγμή στο βιβλίο σε ένα σουαρέ ο Μπολάνιο έκανε και κάτι άλλο: Έβαλε τον Πινοσέτ και τους στρατηγούς του να μιλούν για τη Χιλιανή μαρξίστρια Μάρτα Χάρνεκερ και να αναρωτιούνται για το αν είναι ωραία γκόμενα και για τους Κουβανούς φίλους της.

ZOO. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ Βίκτορ Σκλόφσκι (εκδ. Αντίποδες)

βιβλία

Θέλετε λίγη ομορφιά; Διαβάστε την αλληλογραφία του Βίκτορ Σκλόφσκι με την αγαπημένη του Έλσα Τριολέ, επίσης συγγραφέα. Δεν είναι ερωτικές επιστολές, είναι ημερολόγια καθημερινής, αναζωογονητικής ρεαλιστικής τρυφεράδας.

 

ΜΟΝΟ Η ΝΥΧΤΑ του John Williams (εκδ. Gutenberg)

βιβλία

Το ταλέντο του Williams αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό του. Στο πρώιμο αυτό έργο του υπάρχουν τα σημάδια ότι λίγα χρόνια αργότερα θα μας χάριζε τον υπέροχο Στόουνερ. Εδώ, ο φοιτητής Άρθουρ προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη μοναξιά και στην πίεση να τα καταφέρει. Αν πρέπει να διαβάσετε ένα άλλο βιβλίο του συγγραφέα όμως, ας είναι το Στόουνερ. Αν το έχετε ήδη διαβάσει, θα τον συναντήσετε και εδώ. Θα βρείτε τις χλωρές του ρίζες.

 

CHEVREUSE του Πατρίκ Μοντιανό (εκδ. Πόλις)

βιβλία

Ο Μοντιανό βάζει τον αφηγητή του να σκαλίζει τις σκέψεις του για μια γυναίκα. Μας κλείνει το μάτι μέσα από το μυστήριο της μνήμης για το τι μπορεί αυτή να «σκοτώσει» ή να «επινοήσει».

 

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ της Sara Mesa (εκδ. Ίκαρος)

βιβλία

Η Ισπανίδα συγγραφέας σε αυτό το πολυφωνικό μυθιστόρημα αποδεικνύει την ικανότητά της να ακτινογραφεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές.  Αυτή τη φορά στο πλαίσιο μιας οικογένειας της εργατικής τάξης.

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΘΕΡΟΥΣ του Ray Bradbury (εκδ. Άγρα)

βιβλία

Κάντε αυτό το δώρο σε εσάς ή σε κάποιον που αγαπάτε πολύ. Θα είναι σαν να του χαρίζετε κάτι που έχει γραφτεί από ένα στιλό που βουτάει με γλύκα και ποιητικότητα στα καλοκαίρια, στις ενηλικιώσεις μας, στην ίδια τη μνήμη μας. Ένα βιβλίο-αλοιφή για τις μελανιές.

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT