Τα βιβλία δεν σταματούν ποτέ να μας κρατούν συντροφιά. Ακόμα και τις ώρες που οι φίλοι μας δεν είναι κοντά. Οι ήρωες τους γίνονται η παρέα μας. Αυτοί μας παίρνουν από το χέρι και μας πάνε τα ταξίδια που μας λείπουν.
Πριν χαθούν τα πουλιά της Charlotte McConaghy (εκδ. Μεταίχμιο)
Η Φράνι φτάνει στη Γροιλανδία με έναν και μοναδικό σκοπό: να ακολουθήσει τα τελευταία αρκτικά γλαρόνια που έχουν απομείνει στον κόσμο, στην τελευταία τους, ίσως, αποδημία στην Ανταρκτική. Εκτός από τα πουλιά, όμως, ακολουθεί τα σημάδια ενός έρωτα, ενός εγκλήματος, ενός οικογενειακού τραύματος και της λύτρωσης.
Το φεγγάρι και οι φωτιές του Cesare Pavese (εκδ. Μεταίχμιο)
Το Χέλι και ο φίλος του ο Νούτος κάνουν ένα ταξίδι πίσω στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια για να συναντήσουν τις ταλαιπωρημένες ρίζες τους, που ποτίζονται από τον αγώνα των παρτιζάνων, την αντιφασιστική συνωμοσία, τον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και από τη φιλία, τον έρωτα, την ηδονή, το θάνατο.
Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι / Νυχτερινός Ουρανός με Τραύματα Εξόδου του Ocean Vuong (εκδ. Gutenberg)
Η παράλληλη έκδοση μιας ποιητικής συλλογής και ενός διηγήματος του Ocean Vuong είναι σημαντικό γεγονός. Ο Vuong είναι σπαρακτικός. Οι λέξεις του δεν φτιάχνουν απλώς προτάσεις, αλλά δυνατά αποστάγματα της δικής του ιστορίας. Ο Vuong, γεννημένος το 1988 στη Σαϊγκόν, σε ηλικία δύο ετών αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Διέσχισε με τη Βιετναμέζα, αναλφάβητη και αγρότισσα μητέρα του τον Ειρηνικό και εκείνη τον ονόμασε Ocean, δηλαδή ωκεανό.
Το φιλί της γυναίκας αράχνης του Manuel Puig (εκδ. Carnivora)
Αργεντινή, 1975. Δύο κρατούμενοι στο ίδιο κελί προσπαθούν να επιβιώσουν. Ένας αντικαθεστωτικός και ένας ποινικός λύνουν τις «αλυσίδες» τους και μαζί δημιουργούν ένα απελευθερωτικά πολιτικό και βαθιά υπαρξιακό κείμενο, μέσα στο οποίο μπορείς να επιλέξεις σε τι από τα θα κάνεις focus. Αν και την ίδια στιγμή μπορείς και στα δύο.
Κάτι Αστραφτερό της Jacqueline Woodson (εκδ. Πόλις)
Με αφορμή το φόρεμα αποφοίτησης της δεκαεξάχρονης Μέλοντι από το Μπρούκλιν των αρχών του 21ου αιώνα, η Woodson μας μιλάει για το δύσκολο «πατρόν» της ενηλικίωσης ενός μαύρου κοριτσιού που, βεβιασμένα και εξαναγκαστικά από το κοινωνικό και ταξικό του περιβάλλον, έπρεπε να δράσει χωρίς να έχει τα απαραίτητα εφόδια.
Άμνετ της Μάγκι Ο’Φάρελ (εκδ. Ψυχογιός)
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς αφηγείται την ιστορία της απώλειας στο πλαίσιο μιας οικογένειας και την ακολουθεί στην πορεία της προς τη συντριβή.
Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του Ίαν ντε Τόφφολι (εκδ. Νήσος)
Τέσσερα μονόπρακτα του 38χρονου συγγραφέα που βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας λογοτεχνικής σκηνής του Λουξεμβούργου. Σε αυτά ο δημιουργός προσπαθεί να δει, να ξεδιαλύνει και, μερικές φορές, να ορίσει την ταυτότητα του ίδιου του Λουξεμβούργου και, κατ’ επέκταση, του ίδιου του εαυτού του, θέτοντας ζητήματα ταυτότητας, συλλογικής και ατομικής μνήμης.
Νεκροτομείο Πλήρες του Jean-Patrick Manchette (εκδ. Άγρα)
Σύγχρονο γαλλικό νουάρ από την πένα ενός από τους πιο ταλαντούχους του είδους, ο οποίος δεν ξεχνά την έντονα πολιτική προέκταση των γεγονότων. Κεντρικός ήρωας, ο ντετέκτιβ Εζέν Ταρπόν, ο οποίος εμπλέκεται παρά τη θέλησή του στη διάσωση ενός ορφανού. Την ίδια στιγμή, αλυσιδωτοί φόνοι δημιουργούν βαριά ατμόσφαιρα γύρω και μέσα του.
Κβάντι του Μίνωα Ευσταθιάδη (εκδ. Ίκαρος)
Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κρις Πάπας επιστρέφει για να εξιχνιάσει δύο φόνους: ενός πατέρα και του γιου του στη Γαλλία. Θα χρειαστεί να ψάξει στο παρελθόν, να ταξιδέψει στην Αφρική και να σηκώσει βαριά, ένοχα, αιματοβαμμένα διαμάντια που στη λάμψη τους κρύβεται η παρακμή του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτιστικού μοντέλου.