«Self-made»: Η ιστορία της αυτοδημιούργητης C.J. Walker στο Netflix συνεχίζει να μας εμπνέει

Λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κάναμε μια αναδρομή στο Netflix και ανακαλύψαμε την δυναμική ιστορία της C.J.Walker της πρώτης έγχρωμης γυναίκας που κατάφερε να δημιουργήσει μια επιχείρηση - αυτοκρατορία περιποίησης μαλλιών στις αρχές του 20ου αιώνα.

Σοφία Δρούγκα 06 Μαρ. 21
«Self-made»: Η ιστορία της αυτοδημιούργητης C.J. Walker στο Netflix συνεχίζει να μας εμπνέει
Photo Credit Netflix

Καθώς η Ημέρα της Γυναίκας πλησιάζει για να μας υπενθυμίσει το δυναμισμό και την μοναδικότητα της γυναικείας φύσης, μια μίνι-σειρά του Netflix που έκανε πρεμιέρα τέτοια εποχη πέρυσι, επανέρχεται στην επικαιρότητα. Η σειρά “Self-Made” είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της C.J Walker, της πρώτης έγχρωμης Αμερικανίδας γυναίκας που με μοναδικό όπλο την αποφασιστικότητα και τα μεγάλα της όνειρα, δημιούργησε την πρώτη επιχείρηση περιποίησης μαλλιών, η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε “αυτοκρατορία” και της χάρισε τον τίτλο της πρώτης αυτοδημιούργητης εκατομμυριούχου γυναίκας στην Αμερική.

https://www.instagram.com/p/B-Os5pvgEoI/?utm_source=ig_embed

 

Σε ένα σύντομο review της σειράς, αξίζει να αναφέρουμε την καταπληκτική ερμηνεία της Octavia Spencer που με συναισθηματισμό και σεβασμό ενσαρκώνει την C.J. Walker. Γεννημένη από γονείς που ήταν ακόμη σκλάβοι, η ιστορία ξεκινάει με την Walker να προσπαθεί να επιβιώσει οικονομικά, δουλεύοντας ως πλύστρα για μια νεαρή κομμώτρια. Θέλοντας να την βοηθήσει κάνει μια προσπάθεια να πουλήσει το προϊόν της στην υπαίθρια αγορά. Και τα καταφέρνει περίφημα! Αυτό το ταλέντο θα την ακολουθήσει καθόλη την πορεία της και σε συνδυασμό με το απεριόριστο πείσμα της θα καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να φτιάξει το δικό της κομμωτήριο και έπειτα το όλοδικό της εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων για μαλλιά! Με τη στήριξη της κόρης της Lelia και του πιστού και άκρως βοηθητικού λογιστή της Ransom, μέσα σε 2 χρόνια θα μετακομίσει στην Νέα Υόρκη και θα καταφέρει να επεκτείνει την επιχείρησή της σε πολλές πολιτείες της Αμερικής. Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει η ζωή όμως, θα φέρουν αντιμέτωπη την Walker με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

https://www.instagram.com/p/CGmfeo9g2UH/

 

Για να καταλάβουμε όμως το πόσο σημαντική είναι η επιτυχία της Walker πρέπει να αντιληφθούμε χρονικά και την εποχή που έζησε. Ήταν μόλις το πρώτο από πέντε αδέρφια, που γεννήθηκε το 1867 σε καθεστώς ελευθερίας για τους έγχρωμους στην Αμερική. Τόσο όλοι οι έγχρωμοι και πόσο μάλλον οι έγχρωμες γυναίκες, στερούνταν σημαντικά δικαιώματα εκείνη την εποχή. Το γεγονός οτι κατάφερε και ανήλθε επιτυχώς, ιδρύωντας ουσιαστικά τον κλάδο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενόσω ακόμη και η ίδια η εποχή ήταν εναντίον της, είναι σίγουρα πρωτοπόρο και τουλάχιστον αξιοθαύμαστο. Καθημερινά έρχονται στο φως ιστορίες και επιτεύγματα άγνωστων -ως τώρα- γυναικών, οι οποίες κατάφεραν να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη μεγάλη μάχη της ισότητας των φύλων εδώ και παραπάνω από 100 χρόνια. Το αίσθημα που αποπνέει η σειρά αυτή είναι υπερηφάνια και αισιοδοξία. Διότι αργά αλλά σταθερά καταφέρνουμε με μικρές νίκες και με όπλο τις φωνές μας και την αποφασιστικότητά μας, να ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο. Η γυναίκα να βρίσκεται στη θέση που της αξίζει. Βλέποντας αυτήν την σειρά, θέλω να πιστεύω πως σήμερα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Madam C.J. Walkwer, είμαστε στο σωστό δρόμο. Παρότι πολλοί κριτικοί τέχνης και ιστορικοί ανέφεραν πως αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες από την πραγματική ιστορία έχουν παραληφθεί από την ταινία, η αλήθεια είναι πως το νόημα και η ουσία παραμένει ακλόνητη. Μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε βάλει ως στόχο, ακόμη και όταν όλοι και όλα είναι εναντίον της.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: