Jane Campion: 5 facts για την 3η γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Η γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία σκηνοθέτιδα κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για «Καλύτερη Σκηνοθεσία» στα Oscar 2022 για την ταινία της «The Power of the Dog».

Elle 28 Μαρ. 22
Jane Campion: 5 facts για την 3η γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Cover photo: David Livingston/Getty Images

Η Jane Campion έγραψε το όνομα της στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του κινηματογράφου την Κυριακή 27 Μαρτίου, όταν έγινε η τρίτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» στα Oscars. Η 67χρονη κινηματογραφίστρια πήρε το πολυπόθητο αγαλματίδιο για το γουέστερν δράμα της «The Power of The Dog», στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst και Jesse Plemons. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραβευμένη ταινία προηγούνταν στην κούρσα των Oscars με ένα επιβλητικό σύνολο 12 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης αυτής της «Καλύτερης Ταινίας». Παρακάτω ακολουθούν 5 facts για την Jane Campion και την κινηματογραφική της πορεία που πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις.

1. Η Campion κέρδισε το πρώτο της Oscar το 1994

Η Jane Campion δεν ήταν άγνωστη στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αλλά έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την τελευταία φορά που ήταν υποψήφια για βραβείο. Η σκηνοθέτιδα πήρε το πρώτο της Oscar το 1994, όταν η ταινία της «The Piano» κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης γραφής σεναρίου που γράφτηκε απευθείας για την οθόνη». Το «The Piano» είναι μία ταινία εποχής για μια βουβή Σκωτσέζα (Holly Hunter) που μετακομίζει στα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας για έναν κανονισμένο γάμο με έναν συνοριοφύλακα (Sam Neill). Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Harvey Keitel και Anna Paquin στην πρώτη της εμφάνιση στην οθόνη.

2. Έχει προταθεί πέντε φορές για Oscar για δύο από τις ταινίες της

Μεταξύ του «The Power of the Dog» και του «The Piano», η Campion έχει λάβει πέντε υποψηφιότητες για Oscar στη διάρκεια της καριέρας της. Το 1994, εκτός από τη νίκη της για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, ήταν επίσης υποψήφια για την «Καλύτερη σκηνοθεσία». Ενώ για το «The Power of the Dog», η Campion έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για «Καλύτερη Σκηνοθεσία», καθώς και τις υποψηφιότητες «Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου» και «Καλύτερης Ταινίας».

3. Έχει σκηνοθετήσει οκτώ ταινίες σε όλη την καριέρα της

Ενώ υπήρχαν μεγάλα κενά μεταξύ των  υποψηφιοτήτων της για Oscar, η Campion υπήρξε μια σταθερή φωνή στον κόσμο του κινηματογράφου. Έχει γράψει πολλές από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει και έχει υπάρξει και παραγωγός. Το «The Piano» ακολούθησε μια προσαρμογή του βιβλίου του Henry James «The Portrait of a Lady», στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Nicole Kidman, ο John Malkovich και η Barbara Hershey. Άλλη γνωστή της ταινία είναι το «Holy Smoke» του 1999, όπου συμμετείχαν για άλλη μια φορά η Kate Winslet και ο Harvey Keitel. Σκηνοθέτησε επίσης τους Meg Ryan, Mark Ruffalo και Jennifer Jason Leigh στο «In The Cut» του 2003.

4. Είναι υπεύθυνη για την αλλαγή πορείας στην καριέρα της Meg Ryan

Κάνοντας την πρωταγωνίστρια στο ερωτικό της θρίλερ «In the Cut», η Jane Campion ήταν υπεύθυνη για την αλλαγή της Meg Ryan από το γλυκό κορίτσι της διπλανής πόρτας των ρομαντικών κωμωδιών, στην υπέροχη δραματική ηθοποιό που γνωρίζουμε σήμερα.

5. Έχει επίσης δουλέψει σε ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπτικές εκπομπές

Εκτός από ταινίες μεγάλου μήκους, η Campion έχει επίσης σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους και έχει ασχοληθεί και με την τηλεόραση. Όπως πολλοί σκηνοθέτες, έκανε το ντεμπούτο της στο σινεμά με μία μικρού μήκους ταινία, και συγκεκριμένα το 1982 με το «Peel» και συνέχισε να κάνει κάποιες μικρού μήκους δουλειές μετά την απόκτηση του πρώτου της Oscar. Έκανε το πρώτο της εγχείρημα στην τηλεόραση το 2013, όταν έγραψε, συν-σκηνοθέτισε και έκανε την παραγωγή της μίνι σειράς «Top of the Lake», η οποία ακολουθεί τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός 12χρονου κοριτσιού στη Νέα Ζηλανδία και συνεχίστηκε και για δεύτερο κύκλο με τον τίτλο «Top of the Lake: China Girl».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT