Υπάρχουν υγιεινά γλυκά;

Τσιζκέικ, μους σοκολάτας, μπακλαβάς, κέικ και άλλοι αγαπημένοι γευστικοί πειρασμοί γίνονται πιο θελκτικοί και λιγότερο επιβλαβείς για τον οργανισμό μας. Πώς όμως;

Elle 04 Φεβ. 13
Υπάρχουν υγιεινά γλυκά;

Τα γλυκά είναι η… αμαρτία στην οποία υποκύπτω σχεδόν καθημερινά. Ναι, το ξέρω καλά ότι μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία -η συχνή κατανάλωση ζάχαρης αποσυνθέτει το κολλαγόνο στο δέρμα και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη επειδή ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα-, αλλά οφείλω να το παραδεχτώ πως είναι η μεγάλη μου αδυναμία!

Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτά, παρατηρώ με μεγάλη ικανοποίηση ότι ολοένα περισσότερα ζαχαροπλαστεία εντάσσουν «έξυπνα» υλικά στα γλυκά τους. Σκοπός, να είναι λιγότερο επιβαρημένα με βλαβερά συστατικά. Ενδεικτικά, το Karavan, γνωστό για τις περίφημες πολίτικες γεύσεις του, φτιάχνει τον μπακλαβά με γλυκαντικό από το φυτό στέβια (έχει σχεδόν μηδέν θερμίδες) αντί για ζάχαρη και μέλι αντί για σιρόπι. Ε, λοιπόν, είναι νοστιμότατος και… λαχταριστός! Το ίδιο και το τσιζκέικ που θα βρείτε στην αλυσίδα Cake, το οποίο περιέχει επίσης στέβια.

Από την άλλη, η Νανά Γιώτη βάζει μαύρη ζάχαρη (δεν αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα), αλεύρι ολικής άλεσης και μη υδρογονωμένο βούτυρο στο carrot cake. Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχουν σοκολατάκια και υπέροχα μους σοκολάτας που ενδείκνυνται για διαβητικούς και όλους εμάς που προσέχουμε τη γραμμή μας, όπως αυτά που είδα στα καταστήματα Fresh, τα οποία περιέχουν το γλυκαντικό μαλτιτόλη. Ακόμα, ορισμένα (π.χ. το Φύσις) χρησιμοποιούν βιολογικά και αγνά υλικά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε όσα θέλουμε μόνο και μόνο επειδή τα συστατικά είναι λιγότερο επιβλαβή!

Αν σας αρέσει η ζαχαροπλαστική, μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας  διαιτητικά γλυκά! «Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη, στέβια ή σιρόπι αγαύης (αντί για το κοινό σιρόπι) και αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό. Στο τσιζκέικ αντικαταστήστε το τυρί κρέμα με ανθότυρο, στο κέικ προσθέστε αντιοξειδωτικά, όπως τρίμμα πορτοκαλιού, βρόμη, σταφίδες και κανέλα, ενώ στη σοκολατόπιτα επιλέξτε μαύρη σοκολάτα» εξηγεί η διατροφολόγος Νικόλ Τσιάνη. Επίσης μπορείτε να βρείτε συνταγές με στέβια στα sites steviola.gr και sweetestevia.gr
Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT