Κυρίαρχος του Κόσμου

Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο ντοκιμαντέρ του Γερμανού Μαρκ Μπάουντερ, δεν είναι παρά μία μεγάλου μήκους συνέντευξη με ένα πρώην πανίσχυρο τραπεζικό στέλεχος, η οποία, αν και αποφεύγει τις διδακτικές κακοτοπιές, είναι τελικά ελάχιστα διαφωτιστική σε σχέση με αυτό που αρχικά περιμένεις.

Elle 20 Νοε. 14
Κυρίαρχος του Κόσμου

2014. Μια εγκαταλελειμμένη τράπεζα στην Φρανκφούρτη γίνεται το ιδανικό σκηνικό για μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης με πρωταγωνιστή ένα από τα πιο περιζήτητα golden boys παγκοσμίως και με θέμα, τι άλλο, παρά την οικονομική κρίση.

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Μαρκ Μπάουντερ αφήνει τον Ράινερ Βος, πρώην ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, να περιφέρεται στους ορόφους και στα άδεια γραφεία ενός τέως τραπεζικού κολοσσού και κινηματογραφεί την δημόσια -αλλά όχι άνευ όρων- εξομολόγησή του.

Κάπου ανάμεσα από οικονομικές εξισώσεις και χρηματοπιστωτικές αναλύσεις, ο Βος προσφέρει την δική του μαρτυρία στο πώς ο ίδιος έζησε την κατασκευή ενός ολόκληρου συστήματος, του οποίου κάθε γρανάζι εθελοτυφλούσε μπροστά στην καταστροφή που πάντα βρισκόταν προ των πυλών.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας, εργασιακής και ψυχολογικής καταπίεσης διαπλέκονται με τις αναμνήσεις ενός ανθρώπου που για μια μεγάλη περίοδο πραγματικά ένιωθε πως οι αποφάσεις του επηρεάζουν την σύγχρονη ιστορία των δυτικών κοινωνιών. Και που δυστυχώς δεν το ένιωθε άδικα.

Ο «Κυρίαρχος του Κόσμου», που βραβεύθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ του Λοκάρνο το περασμένο καλοκαίρι, είναι ένα ντοκιμαντέρ που, αν και βρίσκεται μακριά από το διδακτικό και καταγγελτικο ύφος προκατόχων του, είναι φανερό πως περισσότερο σκιαγραφεί το πορτρέτο του Βος παρά επιχειρεί μια ενδοσκόπηση στα άδυτα του τραπεζικού συστήματος.

Έχοντας καθ ‘όλη την διάρκεια του έναν και μόνο πρωταγωνιστή, ο οποίος φανερά αρνείται να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και αποφεύγει να μιλήσει με ονόματα, το ντοκιμαντέρ προσφέρει ελάχιστες οάσεις αλήθειας σε μια κατά τ’ άλλα μεγάλου μήκους συνέντευξη, λιγότερο ενδιαφέρουσα και ακόμα λιγότερο διαφωτιστική από αυτό που αρχικά περιμένεις.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT