Ο συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι έφυγε από τη ζωή

 ο Ο Αμερικανός δημιουργός του cult μυθιστορήματος Φαρενάιτ 451 δεν μένει πια εδώ. Αμετανόητος εραστής του ουτοπικού, του φουτουριστικού, ήξερε πως ο άνθρωπος έλκεται από τους μύθους γιατί δεν μπορεί να τους εξηγήσει με τη λογική.

Elle 06 Ιουν. 12
Ο συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι έφυγε από τη ζωή

 Αφουγκραζόταν τα μυστικά που του ψιθύριζε ο άνεμος, άκουγε προσεκτικά κάθε θρόισμα γύρω του, προσπαθούσε να ξετυλίξει έναν αόρατο μίτο της Αριάδνης στους σκοτεινούς λαβυρίνθους της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Λες και τρεφόταν από ένα άυλο, φανταστικό σύμπαν, αντλούσε έμπνευση από την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια, από ένα μορφασμό, μία κίνηση, μία χειρονομία…

Ο Ρέι Μπράντμπερι, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, ιστοριών μυστηρίου και τρόμου, έφυγε στις 5 Ιουνίου, στα 91 του χρόνια. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας σύγχρονος Ιούλιος Βερν, αφού τα έργα του ξεχώριζαν για την αχαλίνωτη φαντασία και τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο έπλαθε τις ιστορίες στο μυαλό του. Αν και έγραφε για το μέλλον, δεν ήταν φανατικός υποστηρικτής της τεχνολογίας. Μάλιστα, ήταν κατά της ιδέας των e-books, αφού συνήθιζε να λέει χαρακτηριστικά: «Τα κινητά και το ίντερνετ έχουν γεμίσει τη ζωή μας. Πρέπει να ξεφορτωθούμε όλες αυτές τις μηχανές. Έχουμε τόσο πολλές σήμερα».

Τα πιο δημοφιλή έργα του είναι τα μυθιστορήματα Φαρενάιτ 451 (1953) και Κάτι Κολασμένο Έρχεται προς τα Εδώ (1962), ενώ αίσθηση προκάλεσαν ακόμα Τα Χρονικά του Άρη (1950) και Ο Εικονογραφημένος Άνθρωπος (1951).

Στον Μπράντμπερι άρεσε να μιλάει για τη δουλειά του, χαρακτηριστικό της πληθωρικής και εξωστρεφούς προσωπικότητάς του. Ο ίδιος τόνιζε: «Πρώτα απ ' όλα, θέλω να διευκρινίσω πως δεν γράφω βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Έχω παρουσιάσει μόνο ένα έργο τέτοιου είδους με τίτλο Φαρενάιτ 451, το οποίο είναι  βασισμένο στην πραγματικότητα. Το ονόμασα έτσι, προκειμένου να δείξω σε ποια θερμοκρασία καίγεται το χαρτί. Η επιστημονική φαντασία είναι η απεικόνιση του πραγματικού. Η φαντασία πάλι αφορά το εξωπραγματικό. Με αυτό το σκεπτικό, το έργο Τα Χρονικά του Άρη δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά ένας ελληνικός μύθος. Τίποτα απ' όσα συμβαίνουν εκεί δεν θα μπορούσε να συμβεί πραγματικά. Και οι μύθοι, ως γνωστόν, αντέχουν στο χρόνο».
 
Δείτε εδώ ποια βιβλία του Ρέι Μπράντμπερι έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT