Τον τελευταίο αιώνα, η παγκόσμια κατανάλωση νερού έχει εκτοξευθεί με την εκβιομηχάνιση και την αύξηση του πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τώρα χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 495% περισσότερο νερό από ό,τι στις αρχές του 20ού αιώνα. Από το 2014, η χώρα που κάνει χρήση της μεγαλύτερης ποσότητας γλυκού νερού είναι η Ινδία, ακολουθούμενη από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) εκτιμά ότι το μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί ποσότητα νερού που είναι αρκετή για να γεμίσει περίπου 10 τυπικές πισίνες το χρόνο. Αν και είναι δύσκολο να πούμε πόσο από αυτό το νερό «σπαταλάται» και χρησιμοποιείται άσκοπα, δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να εκπληρώσουμε τις βασικές μας ανάγκες χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο.
Γιατί όλοι πρέπει να σπαταλάμε λιγότερο νερό;
Σε περιοχές με λειψυδρία όπου η ζήτηση για γλυκό νερό υπερβαίνει την προσφορά, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η σπατάλη του πόρου είναι επιβλαβής. Εάν ζεις σε ένα μέρος με ξηρασία, που χρειάζεται να εισάγει τη δική του παροχή νερού ή εξαρτάται από μεταβλητές βροχοπτώσεις, πιθανότατα δίνεις μεγάλη αξία στη διατήρηση του νερού ήδη.
Αλλά αν ζεις σε ένα μέρος που δεν υποφέρει από την έλλειψη νερού, ίσως αναρωτιέσαι γιατί η προσωπική σου χρήση νερού είναι τόσο σημαντική. Αυτή είναι μια ερώτηση που η Newsha Ajami, Ph.D., υδρολόγος και επικεφαλής ανάπτυξης του Berkeley Lab’s Earth & Environmental Sciences Area, έχει σκεφτεί πολύ.
Μετά από περισσότερα από δώδεκα χρόνια μελέτης της ζήτησης νερού και της πολιτικής για το αστικό νερό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μικρές οικιακές αλλαγές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά σε επίπεδο κοινότητας. Σκέψου, για παράδειγμα, το γεγονός ότι εάν το σπίτι σου έχει δημόσιο νερό, χρειάζεται αρκετή ποσότητα ενέργειας για να μεταφερθεί αυτό το νερό σε εσένα και να απορριφθεί μετά τη χρήση του. Και δεδομένου ότι όλο το νερό που διοχετεύεται με σωλήνες στα σπίτια μας – από τον νεροχύτη μέχρι την τουαλέτα – είναι πόσιμο (έτοιμο για κατανάλωση), απαιτεί επίσης αρκετή ποσότητα χημικών για να καθαριστεί. Κάθε φορά που σπαταλάμε νερό, σπαταλάμε και αυτούς τους πόρους.
Η Ajami τονίζει ότι το να σκεφτείς τη χρήση του νερού που κάνεις στο πλαίσιο αυτού του συστήματος είναι το κλειδί για να κατανοήσεις τη σημασία της βρύσης σου. «Όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε, τόσο μικρότερο αντίκτυπο έχουμε στο περιβάλλον», λέει. Εάν πολλά άτομα σε μια κοινότητα μείωναν την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούσαν στο σπίτι, θα μείωνε σημαντικά τη ζήτηση νερού αυτής της κοινότητας. Και στο μέλλον, καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αποθέματα νερού σε όλη τη χώρα και τον κόσμο, όσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε την πίεση στα τοπικά μας συστήματα ύδρευσης, τόσο το καλύτερο.
Πώς να μειώσεις τη χρήση του νερού
Πέρα από το προφανές που είναι η επιδιόρθωση τυχόν διαρροών, υπάρχουν πολλές άλλες στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις προκειμένου να σπαταλάς λιγότερο νερό στο σπίτι. Για να διαλέξεις αυτές που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, η Nanda Aung, συνεργάτης εταιρικής διαχείρισης νερού στο World Resources Institute, συνιστά να εξετάσεις πρώτα τη μοναδική σου χρήση νερού.
«Δεν υπάρχει σταθερή φόρμουλα για τη μείωση της ζήτησης νερού, οπότε ξεκινήστε αξιολογώντας τη δική σας συμπεριφορά», προτείνει. Έχετε την τάση να κάνετε πολύ μεγάλης διάρκειας ντους; Βάζετε πολύ συχνά πλυντήριο ρούχων, ακόμα και όταν το μηχάνημα δεν είναι γεμάτο; Μόλις κατανοήσεις καλύτερα το προσωπικό σου αποτύπωμα νερού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα εγκεκριμένα από τους ειδικούς βήματα για να το μειώσεις:
- Μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου.
- Τοποθέτησε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές στο σπίτι σου ή, εάν νοικιάζεις, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να τις εγκαταστήσουν, καθώς είναι ένα μέτρο εξοικονόμησης κόστους όσο και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας!
- Λειτούργησε το πλυντήριο πιάτων σου μόνο όταν είναι γεμάτο.
- Λειτούργησε το πλυντήριό ρούχων σου μόνο όταν είναι γεμάτο (κατά προτίμηση με κρύο νερό).
- Κάνε πιο σύντομα ντους.
- Άλλαξε την κεφαλή του ντους σου με μια χαμηλής ροής.
- Επισκεύασε σωλήνες που έχουν διαρροή στο σπίτι.
- Μάζεψε το νερό της βροχής για να το χρησιμοποιήσεις σε διάφορες δουλειές στο σπίτι και τον κήπο.
- Απαίτησε αλλαγές σε κοινοτικό επίπεδο υποστηρίζοντας πολιτικές που διορθώνουν τις διαρροές νερού του δήμου, κάνουν πιο προσιτές τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και καθιστούν τους μετρητές νερού σε κτίρια πολλαπλών μονάδων κανόνα για να διευκολύνουν τους πολίτες να παρακολουθούν την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούν.
- Να είσαι πιο συνειδητοποιημένος καταναλωτής γενικά: Αγόρασε τρόφιμα που καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας αναγεννητικές τεχνικές εξοικονόμησης νερού (περίπου το 70% του γλυκού νερού στον κόσμο προορίζεται για τη γεωργία), υποστήριξε τις τοπικές επιχειρήσεις και αναζήτησε προϊόντα που παράγονται κοντά στο σπίτι σου και αγόρασε λιγότερα αγαθά γενικά. Άλλωστε ό,τι έχεις στην κατοχή σου χρειάστηκε νερό για να δημιουργηθεί και να μεταφερθεί σε εσάς!