Υπάρχει sustainable διατροφή; Αν ναι, αυτές οι 10 τροφές είναι απαγορευτικές

Αν θέλεις να ζήσεις πιο βιώσιμα, η αλλαγή της διατροφής σου είναι ίσως πιο σημαντική από καθετί.

Elle 15 Ιουν. 22
Υπάρχει sustainable διατροφή; Αν ναι, αυτές οι 10 τροφές είναι απαγορευτικές

Η βιομηχανία τροφίμων είναι τεράστια, επομένως η μείωση τoυ αποτυπώματος της θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Περισσότερο από το ένα τρίτο της γης που χρησιμοποιούμε παγκοσμίως χρησιμοποιείται για τη γεωργία και περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εργάζονται στον αγροτικό τομέα», λέει η Sujatha Bergen, health campaigns director at the Natural Resources Defense Council. Και ενώ ένα άτομο που αλλάζει τη διατροφή του δεν θα σώσει τον πλανήτη μας, ο director of nutrition στο Tulane University, Diego Rose, Ph.D., MPH, εξηγεί ότι αν όλοι έκαναν κάτι, η εξοικονόμηση θα ήταν τεράστια.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ο Rose και μια ομάδα ερευνητών μέτρησαν το αποτύπωμα άνθρακα και νερού της καθημερινής διατροφής 16.800 Αμερικανών. Διαπίστωσαν ότι εάν η ομάδα με τις πιο επιβαρυντικές για το περιβάλλον δίαιτες έκανε μόνο μία βιώσιμη ανταλλαγή τροφίμων την ημέρα, θα μείωνε το συνολικό ημερήσιο αποτύπωμα της διατροφής τους έως και 48,4%. Όπως σημειώνει η Bergen, και αυτή η έρευνα καταδεικνύει, «Ακόμη και μικρές αλλαγές διατροφής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά».

sustainable
,

Οι τροφές που ακολουθούν τείνουν να έχουν υψηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αν θέλεις λοιπόν, να τρως πιο βιώσιμα, προσπάθησε να τις καταναλώνεις με μέτρο.

Βοδινό κρέας

Ο Rose εξηγεί ότι στην κριτική του για τα τρόφιμα που τρώνε οι Αμερικανοί και έχουν τον υψηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τα 10 κορυφαία ήταν όλα προϊόντα βοείου κρέατος. Εάν πρόκειται να κάνεις μία αλλαγή στη διατροφή σου, η αντικατάσταση μιας μερίδας βοείου κρέατος με άλλη πρωτεΐνη (ακόμα και ένα άλλο ζώο, όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό) είναι πιθανό να κάνει μεγάλη διαφορά.

Αντάλλαξε το με: φυτική πρωτεΐνη, κοτόπουλο ή χοιρινό

sustainable

Αρνί

Αν και το αρνί δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το βοδινό (τουλάχιστον στις ΗΠΑ), τα πρόβατα χρειάζονται κατά μέσο όρο ακόμη περισσότερη γη για να αναπτυχθούν και να τραφούν από ό,τι οι αγελάδες και εκπέμπουν επίσης μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Αντάλλαξε το με: φυτική πρωτεΐνη, κοτόπουλο ή χοιρινό

sustainable

Κατσικίσιο κρέας και προϊοντα

Το τελευταίο μηρυκαστικό ζώο στον κατάλογο, οι κατσίκες και τα υποπροϊόντα τους συνδέονται επίσης με σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αντάλλαξε τα με: φυτική πρωτεΐνη, κοτόπουλο ή χοιρινό

sustainable

Αγελαδινό γάλα

Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης climate-intensive, καθώς προέρχονται από βοοειδή. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά γάλατα για να διαλέξεις αυτές τις μέρες, και ενώ όλα απαιτούν διαφορετικές ποσότητες γης και νερού για να αναπτυχθούν, η Bergen λέει ότι είναι σχεδόν πάντα πιο βιώσιμα από το αγελαδινό γάλα.

Αντάλλαξε τα με: Nondairy γάλα

sustainable

Τυρί, βούτυρο και γιαούρτι

Επίσης, τα υποπροϊόντα των αγελάδων και των μηρυκαστικών, δηλαδή, το τυρί, το βούτυρο και το γιαούρτι δεν είναι οι πιο βιώσιμες επιλογές.

Αντάλλαξε τα με: «Τυρί» από κάσιους, ταχίνι, γιαούρτια φυτικής προέλευση

sustainable

Θαλασσινά της «κόκκινης λίστας»

Η «Κόκκινη Λίστα» του Seafood Watch του Monterey Bay Aquarium επισημαίνει ψάρια που σχετίζονται με περιβαλλοντικές ανησυχίες ή ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και εξαρτάται από το πού αλιεύονται/εκτρέφονται, ορισμένα είδη ψαριών που περιλαμβάνονται συχνά στη λίστα είναι οι γαρίδες, ο τόνος και το λαβράκι.

Αντάλλαξε τα με: Σολομό, σκουμπρί, γαύρο, σαρδέλες, ρέγγα

sustainable

Εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά

Αν και δεν σπαταλούν τόσους πόρους όσο το κόκκινο κρέας, ο Rose σημειώνει ότι πολλά ποτά έχουν μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα από αυτό που θα περίμενε κανείς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι έρχονται με πολλές συσκευασίες και τείνουν να είναι αρκετά βαριά στην αποστολή. Χρειάζεται επίσης πολλή πρώτη ύλη για να φτιάξουν τα αγαπημένα μας ποτά. «Ας πούμε ότι φτιάχνεις ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Χρειάζονται πολλά πορτοκάλια για να γίνει αυτό. Και μετά το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι περισσεύει πετιέται. Το ίδιο με το κρασί ή την μπύρα», εξηγεί. «Υπάρχει πολλή επεξεργασία σε εξέλιξη για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Αντάλλαξε τα με: Νερό από τη βρύση

sustainable

Ευπαθή φρούτα εκτός εποχής

Ενώ τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι μια φανταστική γλυκιά λιχουδιά ακόμα και τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ο Rose σημειώνει ότι δεν είναι η πιο βιώσιμη επιλογή. «Τις περισσότερες φορές, αυτά τα ευπαθή φρούτα εισάγονται από θερμότερα κλίματα και φτάνουν σε εμάς μέσω αεροπλάνων, αυξάνοντας τις εκπομπές άνθρακα», εξηγεί. Αν μάλιστα καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπιο, είναι ακόμα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον γιατί τότε στα αεροπορικά ταξίδια προστίθονται και αυτές οι επιπτώσεις κι αυτό είναι μεγάλο τίμημα για το περιβάλλον.

Αντάλλαξε τα με: Εποχιακά φρούτα ή μαρμελάδες σε κονσέρβα

sustainable

Φοινικέλαιο

Οι φυτείες φοινικέλαιου αποτελούν σημαντικό παράγοντα αποψίλωσης των δασών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία. Το φθηνό λάδι μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί (πέρα από τα τρόφιμα, είναι σε τόνους προϊόντων προσωπικής φροντίδας), οπότε αναζήτησε φοινικέλαιο με πιστοποίηση RSPO που εξασφαλίζει ότι δεν είναι αποτέλεσμα αποψίλωσης, αν μπορείς.

Αντάλλαξε το με: Φοινικέλαιο με πιστοποίηση RSPO

sustainable

Επιτραπέζια ζάχαρη

Όπως το φοινικέλαιο, η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) είναι μια φθηνή καλλιέργεια που τώρα καλλιεργείται σε περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα. Απαιτεί επίσης μεγάλη σπατάλη νερού κατά την καλλιέργεια. Αντάλλαξε το με άλλα φυσικά γλυκαντικά που δεν δημιουργούν τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση γης.

Αντάλλαξε τη με: Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

sustainable

Photos: istockphoto.com/unsplash.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT