Ταρτάκια από φαγόπυρο
Υλικά για 30 περιπου κομματια:
150 γραμμ. αλεύρι (μισό σταρένιο, μισό από φαγόπυρο)
15 γραμμ. λιναρόσποροι ή σπόροι τσία αλεσμένοι
1/2 κ.γ. σουσάμι
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/4 κ.γ. κύμινο
Αλάτι
30 γραμμ. μαργαρίνη
1 ρίζα σέλερι
150ml γάλα βρώμης
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Λάδι τρούφας ή 1 τρούφα τριμμένη
Λίγα μυρώνια ή άνηθος
Εκτέλεση:
1. Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά. Προσθέτετε τη μαργαρίνη και ζυμώνετε. Ρίχνετε λίγο νερό συνεχίζοντας το ζύμωμα, απλώνετε τη ζύμη σαν πίτα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30’.
2. Τη βγάζετε από το ψυγείο, την ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 2 χλστ., κόβετε στρογγυλά κομμάτια στο μέγεθος που θέλετε και γεμίζετε τα φορμάκια.
3. Ψήνετε τα ταρτάκια στους 180ο C, στον αέρα, για περίπου 15’. Τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα βγάλετε από τα φορμάκια.
4. Καθαρίζετε τη ρίζα σέλερι και την κόβετε σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα τη βράζετε με το γάλα βρώμης και 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνετε το σέλερι σε ένα μπολ, το ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και ρίχνετε σταδιακά το ζουμί της κατσαρόλας (να μη γίνει πολύ αραιή η κρέμα).
5. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, τη ραντίζετε με το λάδι ή την τρούφα και γεμίζετε τα ταρτάκια. Διακοσμείτε με τα μυρώνια ή τον άνηθο.
Στικ κολοκύθας με τόφου
Υλικά για 40 κομμάτια:
300 γραμμ. τόφου
1 σκελίδα σκόρδο
1 κομμάτι τζίντζερ 2-3 εκ.
3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για την κολοκύθα
3 κ.σ. σος ταμάρι
1 μικρή κολοκύθα
Αλάτι
Σπόροι κόλιανδρου
Σουσάμι λευκό ή μαύρο
Εκτέλεση:
1. Από την προηγούμενη μέρα σουρώνετε το τόφου μέσα σε καθαρό πανί ώστε να φύγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται.
2. Καθαρίζετε το σκόρδο, το τρίβετε στον τρίφτη μαζί με το τζίντζερ, τα ανακατεύετε με το σιρόπι σφενδάμου, το ελαιόλαδο και τη σος ταμάρι.
3. Κόβετε το τόφου σε κυβάκια και το βάζετε στη μαρινάδα (σιγουρευτείτε ότι καλύπτεται όλο). Το αφήνετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
4. Την επομένη προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C, απλώνετε τα κομμάτια του τόφου σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 20’, γυρίζοντάς τα πότε πότε.
5. Τα βγάζετε από τον φούρνο και χαμηλώνετε τη φωτιά στους 190ο C.
6. Καθαρίζετε την κολοκύθα, την κόβετε στη μέση και στη συνέχεια σε κυβάκια. Τα ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλατίζετε και πασπαλίζετε με τους σπόρους κόλιανδρου. Τα ανακατεύετε και τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 20’, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να στέκονται στο ξυλάκι.
7. Μόλις κρυώσουν, περνάτε στα στικ τόφου και κολοκύθα όπως φαίνεται στη φωτό. Τα πασπαλίζετε με σουσάμι και σερβίρετε αμέσως.
Μίνι burgers με τόφου
Υλικά για 25 κομμάτια:
300 γραμμ. τόφου
150 γραμμ. σος ταμάρι
100ml γάλα σόγιας
100 γραμμ. κορν φλάουρ
Τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο
4-5 φύλλα μαρουλιού κομμένα
½ ματσάκι κόλιανδρος
1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
3-4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
100ml γάλα σόγιας
1 κ.σ. μουστάρδα
Χυμός από ½ λεμόνι
400ml σπορέλαιο
Αλάτι
Πιπέρι
Sweet chili sauce (ή άλλη καυτερή σος της αρεσκείας σας)
Για τα ψωμάκια
½ φακελάκι ξηρή μαγιά
220 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. κοφτή αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
12 γραμμ. μαργαρίνη
60ml φυτικό γάλα + λίγο ακόμη για να αλείψετε τα ψωμάκια
Διάφοροι σπόροι (σουσάμι, παπαρουνόσποροι, ηλιόσποροι κ.ά.)
Eκτέλεση:
1. Στύβετε και στραγγίζετε το τόφου σε ένα καθαρό πανί, ώστε να φύγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Το κόβετε σε 25 κυβάκια, τα μαρινάρετε στη σος ταμάρι για 15’ και τα σουρώνετε.
2. Ανακατεύετε το γάλα σόγιας, το κορν φλάουρ, 2-3 κ.σ. από τη μαρινάδα ταμάρι και φτιάχνετε έναν χυλό.
3. Σε ένα μπολ βάζετε τον χυλό και σε ένα άλλο την τριμμένη φρυγανιά. Βουτάτε τα κομμάτια του τόφου στον χυλό και μετά τα περνάτε από τη φρυγανιά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αν τα θέλετε πολύ τραγανά.
4. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι για περίπου 5’ και τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.
5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 75ο C.
6. Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα: Χτυπάτε στο μπλέντερ το γάλα σόγιας, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε σιγά σιγά το σπορέλαιο μέχρι η μαγιονέζα να πήξει. Προσθέτετε λίγη καυτερή σος, ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα και δοκιμάζετε. (Διατηρείται στο ψυγείο για περισσότερο από μία εβδομάδα).
Για τα ψωμάκια
1. Διαλύετε τη μαγιά σε 60ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τη μαργαρίνη και τα χτυπάτε με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτετε τη μαγιά και το γάλα και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Σχηματίζετε μια μπάλα, τη σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Όταν διπλασιαστεί σε μέγεθος, ζυμώνετε και πάλι για 2’.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210ο C. Μοιράζετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (σε μέγεθος καρυδιού) και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 30’ σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αλείφετε με το φυτικό γάλα, τα πασπαλίζετε με τους σπόρους και τα ψήνετε στον φούρνο για 10-15’ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
4. Κόβετε κάθε ψωμάκι στη μέση, αλείφετε το μισό με τη μαγιονέζα, βάζετε λίγο μαρούλι, 1 κομμάτι τόφου, λίγη μαγιονέζα ακόμη, λίγα φύλλα κόλιανδρου, 1 φέτα κρεμμύδι, 1 φέτα ντομάτα και το κλείνετε με το άλλο μισό. Σερβίρονται ζεστά.
Τορτίγιες από καλαμπόκι
Υλικά για 15 κομμάτια:
120 γραμμ. κορν φλάουρ masa (στιγμιαίο αλεύρι καλαμποκιού, σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα)
1 πρέζα αλάτι
160ml ζεστό νερό
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το κορν φλάουρ με το αλάτι. Ρίχνετε λίγο λίγο το νερό και δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη σαν πλαστελίνη.
2. Σχηματίζετε μπαλάκια των 15-20 γραμμ. και τα σκεπάζετε με υγρή πετσέτα.
3. Ανοίγετε μια σακούλα τροφίμων σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Βάζετε ανάμεσα μια μπάλα ζύμης και την πιέζετε με ένα βαρύ σκεύος μέχρι να γίνει ένας στρογγυλός δίσκος, πάχους 2 χλστ. και διαμέτρου περίπου 9 εκ. Επαναλαμβάνετε με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης.
4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι δίχως λιπαρή ουσία ψήνετε τις τορτίγιες για 1-2’. Μόλις αρχίσουν να «κατσαρώνουν», τις γυρίζετε από την άλλη πλευρά.
5. Τις τοποθετείτε σε πιατέλα και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ώστε να παραμείνουν ζεστές και ελαστικές. Τις σερβίρετε με τη γέμιση της αρεσκείας σας.
Φωτογραφίες: Aline Caron για το βιβλιο « Apéros et buffet vegan » της Julie BAVANT, εκδόσεις SOLAR- France.
Επιμέλεια: Virginie Dolata, Sophie Pratt.