5 κοινά λάθη στο σκανδιναβικό design και πώς να τα διορθώσεις

Καθώς ο σκανδιναβικός σχεδιασμός παραμένει δημοφιλές, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις πώς να αποφύγετε τα κοινά faux-pas τυ στυλ.

Elle 11 Αυγ. 22
5 κοινά λάθη στο σκανδιναβικό design και πώς να τα διορθώσεις

Το σκανδιναβικό design συνεχίζει να ανθεί τα τελευταία χρόνια. Οι καθαρές γραμμές και το χαλαρωτικό αποτέλεσμα προσφέρουν μια ευχάριστη απόδραση από τη συχνά ταραχώδη καθημερινότητα. Όμως, με την αισθητική αυτή να έχει γίνει τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, μπορεί να γίνει πρόκληση το να καταλάβεις πώς να ενσωματώσεις σωστά το στυλ στο σπίτι σου, ειδικά όταν δεν ξέρεις τι είναι αυτό που το κάνει να λειτουργεί τόσο καλά.

Γι’αυτό, θα δούμε παρακάτω 5 από τα πιο κοινά λάθη που μπορείς να κάνεις όταν υιοθετείς το σκανδιναβικό design στο σπίτι σου σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις μόνο το λευκό χρώμα

Σκανδιναβικό
Image credit: Anna Stathaki / Future

Ενώ η διακόσμηση με λευκό αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της Scandi χρωματικής παλέτας, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά το σκανδιναβικό σχεδιασμό είναι η χρήση μόνο λευκού σε ολόκληρο τον χώρο. «Η χρήση ενός ουδέτερου τόνου, ενώ αποφεύγετε μια μινιμαλιστική ή έντονη ατμόσφαιρα είναι μια λεπτή επιλογή εξισορρόπησης», λέει η Deborah Bass, ιδρύτρια του Bass Interior.

«Ένα ουδέτερο χρώμα πρέπει να συνδυαστεί με άλλα υλικά για να αναδειχθεί, το ξύλο και το μάρμαρο λειτουργούν καλά. Μου αρέσει επίσης να τα συνδυάζω με σουέντ και μάλλινα χαλιά. Το κεραμικό, ο πηλός και το χρωματιστό γυαλί είναι εξαιρετικά διακοσμητικά στοιχεία επίσης», προσθέτει ο Charu Gandhi, ιδρυτής και διευθυντής του Elicyon.

Τα σκανδιναβικά σαλόνια, για παράδειγμα, θα επωφεληθούν από ένα ζεστό χρώμα στα έπιπλα που θα κάνει αντίθεση και που θα βοηθήσει να γίνει ο χώρος πιο φιλόξενος και να μοιάζει λιγότερο άδειος. Το παν είναι η σκόπιμη χρήση χρώματος. Όταν ξεκινάς με ένα ευέλικτο λευκό δωμάτιο, προσπάθησε να δημιουργήσεις αντίθεση με ανοιχτά και σκούρα ουδέτερα χρώματα και, στη συνέχεια, πρόσθεσε ένα πιο φωτεινό χρώμα αντίθεσης, όπως ροζ, πράσινο ή γκριζωπό μπλε σε ένα έργο τέχνης, για να συμβαδίσει με την χαλαρωτική παλέτα, για παράδειγμα.

Χρησιμοποίησε κι άλλα υλικά εκτός του ξύλου

Σκανδιναβικό
Image credit: Brent Darby

Ενώ το σκανδιναβικό design ενσωματώνει πολλά φυσικά υλικά στο σχεδιασμό του, υποστηρίζοντας την ποιότητα έναντι της ποσότητας, είναι δυνατόν να υπάρχει υπερβολική αφθονία ξύλου. Σκέψου να χρησιμοποιήσεις στο σχεδιασμό του σπιτιού κι άλλα φινιρίσματα, για παράδειγμα μέταλλα και πέτρες, όπως το μάρμαρο, για να σπάσεις το εφέ του ξύλου και να δημιουργήσεις οπτικό ενδιαφέρον, διατηρώντας παράλληλα την κομψή Scandi γοητεία.

Μη γίνεις πολύ minimal

Σκανδιναβικό

Η σκανδιναβική σχεδίαση είναι δημοφιλής για τις καθαρές γραμμές της, ωστόσο η διατήρηση του χώρου πολύ minimal μπορεί να τον κάνει να μοιάζει υπερβολικά μονοδιάστατος. Ακριβώς επειδή το στυλ έχει τις ρίζες του στα ουδέτερα χρώματα και τη λειτουργικότητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έναν σχεδόν άδειο χώρο.

Για να αποφύγεις έναν κρύο ή αφιλόξενο χώρο, αγκάλιασε διακριτικά αλλά λειτουργικά σκανδιναβικά διακοσμητικά αντικείμενα, όπως κεριά, ριχτάρια με απαλή υφή, βιβλία ή ένα χαλί με πιο ζεστούς τόνους για να αυξήσεις τη σημαντική αίσθηση του Hygge.

Στις κουζίνες σκανδιναβικού στιλ, πρόσθεσε ενδιαφέρον και ζεστασιά μέσα από ξύλα και υφές σε μελί τόνους, για να προσθέσεις βάθος και αντίθεση μεταξύ του απλού και του patterned ή πρόσθεσε λειτουργικά διακοσμητικά κομμάτια, όπως αντικείμενα αποθήκευσης κουζίνας, και κάνε ένα statement με τα ξύλινα σκεύη ή τα βάζα σου.

Σιγουρέψου ότι βάζει προσωπικές πινελιές

Σκανδιναβικό
Image credit: Mandarin Stone

Με το σκανδιναβικό design να είναι τόσο δημοφιλές, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της μίμησης των εσωτερικών χώρων άλλων ανθρώπων. Σιγουρέψου, λοιπόν, ότι θα προσθέσεις προσωπικές πινελιές στο σπίτι σου μέσω λειτουργικών προσθηκών, όπως ιδιαίτερων ξυλοτεχνημάτων, για να αγκαλιάσεις τις πρακτικές αλλά κομψές ρίζες του σκανδιναβικού σχεδιασμού.

«Για εμάς, το καλό ξυλοτέχνημα είναι και πρακτικό και όμορφο. Βοηθά στην ενίσχυση της δομής του κτιρίου και φέρνει προσωπικότητα σε ένα δωμάτιο», λέει ο σχεδιαστής Fran Hickman της Fran Hickman Design & Interiors. «Σχεδιάζουμε κατά παραγγελία ξυλοτεχνήματα για όλα τα projects μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθά στη μεγιστοποίηση του χρησιμοποιήσιμου χώρου, και αυτό ισχύει σχεδόν για κάθε δωμάτιο. Μπορεί να φέρει αίσθηση και στυλ σε ένα δωμάτιο με διακριτικό τρόπο», εξηγεί.

Θα μπορούσες επίσης να σκεφτείς να συνδυάσεις το σκανδιναβικό design με άλλα στυλ, όπως ένα bohemian σαλόνι ή ένα Japandi δωμάτιο.

Αγκάλιασε τις φυσικές ρίζες του Σκανδιναβικού στυλ σχεδιασμού

Σκανδιναβικό
Image credit: Bloomscape

Οι Σκανδιναβοί έχουν μια μοναδική εκτίμηση για τη φύση και αυτό οπωσδήποτε γίνεται φανερό μέσα στα σπίτια τους. Για να τιμήσεις πραγματικά το σκανδιναβικό design, είναι σημαντικό να ενσωματώσεις πολλά φυτά στο χώρο σου καθώς και να χρησιμοποιήσεις κυρίως φυσικά υλικά όπως ξύλο, λινό, μοχέρ και γιούτα, για να αναφέρουμε μερικά.

«Σκέφτομαι πόσο χαλαρωτικό είναι για την ψυχή, το να κοιτάς απλώς το πράσινο, είτε αυτό είναι σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους», σημειώνει η σχεδιάστρια Maria Speake του Retrouvius Reclamation & Design. «Τα φυτά είναι τέχνη. Είναι βασικά ζωντανά γλυπτά και είναι πολύ σημαντικό να τα βλέπουμε ως τέτοια».

Τα φυτά είναι επίσης πολύ καλά για την υγεία και την ευημερία μας. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι μας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς βελτιώνοντας τη σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο.

Cover photο: CreativaStudio

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT