Η Maya Gabeira δεν είναι μόνο μια κορυφαία σέρφερ… #ELLEGreenIssue

Το 2020, «καβάλησε» το μεγαλύτερο κύμα που συνάντησε ποτέ ένας σέρφερ. Ένα σπουδαίο κατόρθωμα για μια γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, αυτό του επαγγελματικού σερφ. Η πρέσβειρα της Unesco για τους ωκεανούς υπήρξε παγκόσμια πρωταθλήτρια επτά φορές, έσπασε το ρεκόρ Γκίνες δύο φορές και τώρα προπονείται για να σπάσει άλλο ένα.

Elle 12 Ιουν. 22
Η Maya Gabeira δεν είναι μόνο μια κορυφαία σέρφερ… #ELLEGreenIssue

Πότε και πώς ασχοληθήκατε με την Unesco;

Ξεκίνησα να εργάζομαι στο πρόγραμμα «Ocean Decade» πριν από έναν χρόνο. Είναι πολύ ευχάριστο να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου από τη θάλασσα και να συζητάω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τη μόλυνση των ωκεανών.

Ποια είναι η αποστολή και ποιος ο στόχος της Unesco;

Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τον ωκεανό. Η Unesco εδώ και μια δεκαετία διεξάγει μια μελέτη η οποία συμπεριλαμβάνει επιστημονικές αναλύσεις, κοινωνική ευαισθητοποίηση και δέσμευση. Eίναι σημαντικό να εξερευνήσουμε τη θάλασσα, να τη φροντίσουμε, να πάψουμε να την καταστρέφουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, με σκοπό να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Ο ωκεανός απορροφά σχεδόν το 1/3 του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η χρήση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η παραγωγή τσιμέντου. Τα επιστημονικά προγράμματα υποστηρίζουν πολλές μελέτες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπτώσεις που οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και προκαλούν, μεταξύ άλλων, υπερθέρμανση του πλανήτη, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και εξάντληση του οξυγόνου. Αποστολή της Unesco είναι η εύρεση λύσεων αναφορικά με αυτή την πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση και τις επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σήμερα, καθώς και η βελτίωση της υγείας των ωκεανών μέσω των θαλάσσιων βιοεπιστημών.

Διηγηθείτε μας μια συγκινητική εμπειρία που σας ωθεί να συνεχίσετε να αγωνίζεστε;

Κάποτε είδα μια γιγάντια, όμορφη φάλαινα να γλιστρά ακριβώς από κάτω μας, καθώς κάναμε σερφ στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, και να σηκώνει ένα τεράστιο κύμα με το κεφάλι της. Έπειτα, γεμάτη χάρη, βούτηξε και απομακρύνθηκε. Βρισκόταν στο σπίτι της. Το κύμα που έσκαγε επάνω της έκανε πολύ θόρυβο και τότε ένιωσα ότι δύο μεγάλες δυνάμεις συναντήθηκαν μπροστά στα μάτια μου.

Τι θέλετε να καταφέρετε στο μέλλον μαζί με την Unesco;

Η επίσημη καμπάνια «Ocean Decade, Generation Ocean» (#Gen Ocean) έχει σκοπό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και γεωγραφικής προέλευσης, να μάθουν και να δράσουν για την προστασία των ωκεανών, να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από καταπληκτικές αφηγήσεις, η καμπάνια σάς καλεί σε καθημερινή δράση για την ευημερία των ωκεανών, αλλά και του ανθρώπινου είδους.

Info: unesco.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: